Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip geeft update richting klassieker en stelt dat Ajax niet angstig is

Het is duidelijk dat Ajax zondag als underdog aantreedt tegen Feyenoord. Toch stelt John van ’t Schip dat zijn ploeg niet met knikkende knieën in de bus stapt. Sterker nog, de coach gelooft dat zijn elftal kan verrassen in De Kuip.

Door Jordy Haak
05 april 2024 - 10:18
Schip Klassieker 1200
Van ’t Schip hoopt op de inzetbaarheid van Brobbey. © Pro Shots

Van ’t Schip beaamt na afloop van het 1-1-gelijkspel tegen Go Ahead Eagles dat het even schakelen is om over de klassieker te praten. Hij baalt stevig van het nieuwe puntenverlies en is flink chagrijnig. Tijd om daarin te blijven hangen, is er echter niet. Feyenoord-uit staat op de rol. Een wedstrijd die ook tijdens een dramatisch seizoen losstaat van al het andere.

“We hebben het over de klassieker. Dat blijft een wedstrijd op zich. We gaan ons goed voorbereiden,” schudt Van ’t Schip er een cliché uit. “Ajax won in het verleden vaak in De Kuip. Natuurlijk is Feyenoord momenteel verder. Dat is logisch. Arne Slot verricht daar goed werk, maar het is aan ons het gevecht aan te gaan.”

Eerder dit seizoen ging het in de Johan Cruijff Arena goed mis tegen de Rotterdamse rivaal. Na negentig minuten voetbal stond er een 4-0-nederlaag op het scorebord. Uiterst pijnlijk voor iedere trotse Ajacied. Toch is Van ’t Schip niet bang voor een nieuw pak rammel.

“We zijn niet angstig richting deze wedstrijd. Ik denk dat de ploeg sinds de vorige klassieker is gegroeid. We moeten proberen te voetballen zoals in de eerste helft tegen Go Ahead Eagles. Ook tegen FC Utrecht en in de thuiswedstrijd tegen Aston Villa kwamen we sterk voor de dag. Dat waren goede wedstrijden. Als we dat op de mat leggen tegen Feyenoord, heb ik er vertrouwen in dat we tegenstand kunnen geven en voor een verrassing kunnen zorgen.”

Bij vlagen zien we Ajax inderdaad fris en gecontroleerd voetballen. Zelden tot nooit houdt de ploeg dat echter een volledige wedstrijd vol. “Dat heeft te maken met de jeugdigheid van het team. Bovendien komen veel spelers terug van blessures, waardoor we gedurende de wedstrijd noodgedwongen wissels moeten doorvoeren,” geeft Van ’t Schip een verklaring.

Aanbevolen
Van ’t Schip na week vol ellende: ‘Natuurlijk begrijp ik zorgen supporters’

“Zo zat Mika Godts er in de rust eigenlijk al doorheen. Hij speelde goed, maar je zag in de tweede helft dat steeds meer acties mislukten en dat hij niet goed meer meeverdedigde,” verklaart de trainer. “Door die gedwongen wissels moeten we vaak weer net iets anders gaan spelen. De invallers zijn bovendien vaak nog jonger.” 

Toch koos hij er tegen Go Ahead Eagles zelf voor om talenten als Tristan Gooijer, Kian Fitz-Jim en Carlos Forbs in te brengen, terwijl iets meer ervaren spelers als Branco van den Boomen en Josip Sutalo op de bank bleven. “Die opties hebben we wel afgewogen, maar we wilden niet teveel schuiven. Daarom kozen we voor wissels op de directe positie, zoals Gooijer voor Anton Gaaei,” luidt zijn verklaring.

Maar wat biedt dan houvast richting de klassieker? Van ’t Schip hoopt dat hij tegen Feyenoord weer iets meer stootkracht in het veld kan brengen. Het is al zeker dat Steven Berghuis en Jordan Henderson in Rotterdam ontbreken, maar wellicht kan de trainer wel weer een beroep doen op Brian Brobbey en Chuba Akpom, al is er sprake van een race tegen de klok.

“Bij Brobbey hangt het ervan af hoe hij vrijdag uit de test komt. Aan de hand daarvan bepalen we of hij mee kan en inzetbaar is. Akpom heeft een blokkade in zijn enkel. Hij heeft pijn op het bot. We moeten afwachten hoe dat verder gaat. We nemen alleen verantwoorde risico’s. Het voordeel is dat Brobbey er niet lang uit is geweest. Hij heeft dus nog inhoud. Als hij door de test komt, gaan we kijken wat voor rol hij kan spelen.”

Ondanks alle tegenslag, hoopt Van ’t Schip op een mooie klassieker. “We hebben zaterdag een andere training dan normaal,” doelt hij op de aanwezigheid van supporters bij de laatste oefensessie. “Daarna gaan we naar een hotel en dan zondag richting Rotterdam. Iedereen die bij Ajax speelt, wil altijd van Feyenoord winnen. Dat is omgekeerd net zo. De nieuwe knak tegen Go Ahead doet pijn, maar het is gebeurd. Nu moeten we weer vooruit. Alle focus op de klassieker.”

Aanbevolen
Hoofdrolspelers: debuut Grim in De Kuip en Van Rhijn beslist klassieker

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >