Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: debuut Grim in De Kuip en Van Rhijn beslist klassieker

Ajax gaat zondag op bezoek bij Feyenoord. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden tijdens de klassieker in Rotterdam. Ditmaal zijn dat Ricardo van Rhijn en Fred Grim.

05 april 2024 - 09:35
Van Rhijn 1200
Deze bal legt 29 meter af tot het netje. © Pro Shots

2014: Van Rhijn redt belabberd Ajax
Het is zondag 21 september 2014. Ajax boekt misschien wel de meest onverdiende zege in Rotterdam ooit. De ploeg van trainer Frank de Boer wint met 1-0, maar het spel is werkelijk niet om aan te gluren. Ajax mazzelt. Het dankt doelman Jasper Cillessen en de uiteindelijke matchwinnaar: Van Rhijn.

Onze ploeg wint het duel echt op wonderbaarlijke wijze. De eerste minuten van de confrontatie kunnen al met recht het predicaat ‘absurd’ krijgen. Feyenoord raakt binnen tien minuten drie keer de lat boven Cillessen. Ajax wordt meteen overlopen. Het is wachten op een Rotterdamse treffer. Die komt er echter niet. Het zijn juist de bezoekers die na vijf minuten toeslaat.

Van Rhijn staat dan achter de bal na een door Kevin Blom toegekende vrije trap. De afstand tot het doel van Kenneth Vermeer is zo’n 29 meter. De rechtsback neemt een aanloop en zwaait zijn rechterbeen tegen het leerwerk. De dwarrelbal verrast zijn voormalige club- en ploeggenoot Vermeer volkomen. Van Rhijn heeft van zijn traptechniek een gevreesd wapen gemaakt. De Kuip valt volledig stil.

Supporters van Ajax zijn immers niet aanwezig. Na de treffer van Van Rhijn is het echter vooral Feyenoord dat blijft voetballen en soepel over het gras beweegt. Het is een wonder dat Ajax het duel wint. Het is maar goed dat Cillessen scherp is. De samenvatting is simpel: Ajax wordt compleet van de mat gespeeld en Van Rhijn neemt tussendoor een vrije trap.

Joël Veltman verwoordt het die middag na het laatste fluitsignaal treffend: “Zo onverdiend heb ik nog nooit gewonnen. We waren negentig minuten kansloos. We kwamen steeds een stap te laat. Het was Lucky Ajax.”

Een smerige zege. We zouden er zondag voor tekenen.

Aanbevolen
Van ’t Schip geeft update richting klassieker en stelt dat Ajax niet angstig is

1995: eerste officiële Ajaxduel voor Grim wordt feestje
Het is donderdag 18 mei 1995. De ploeg speelt in De Kuip zonder Edwin van der Sar, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert, Finidi George, Ronald de Boer en Jari Litmanen. Ze zijn niet topfit of krijgen simpelweg rust. Met een goede reden, want Ajax speelt zeven dagen later de Champions Leaguefinale tegen AC Milan.

Het kampioenschap is al gevierd, dus doet Feyenoord-uit er in die zin niet zoveel meer toe. Maar ja, het blijft de klassieker. Die wil je als Ajacied altijd winnen. De eveneens afwezige Louis van Gaal – die AC Milan aan het scouten is en Gerard van der Lem laat coachen – is ervan overtuigd dat dit ook lukt zonder de eerder genoemde spelers. Zo staan Martijn Reuser, Nordin Wooter, Nwankwo Kanu en Grim in de basis. Laatstgenoemde speelt zijn eerste officiële wedstrijd voor Ajax.

Het debuut van Grim is een blijk van de trainer naar een reserve met grote waarde. In Rotterdam zien we daarom hoe Grim wordt ingeschoten door Van der Sar. Een mooi moment voor de doelman, die op het punt staat een geweldige wedstrijd te beleven. Ondanks alle gespaarde spelers, wint Ajax alsnog doodleuk met 5-0. De klassieker wordt een ontzettende nachtmerrie voor Feyenoord.

Feyenoord wil graag Ajax’ ongeslagen status dwarsbomen, maar komt nooit in de buurt van een stunt. Voor rust krijgt de thuisploeg wel drie aardige kansen, maar Grim doet waar hij voor is opgesteld: lastige ballen tegenhouden. Dat lukt collega Rob van Dijk aan de andere kant duidelijk niet. Hij krijgt er vijf om de oren. Van Kanu (twee), Marc Overmars, Edgar Davids en Peter van Vossen.

Terwijl Feyenoord met chagrijn het licht uitdoet in De Kuip, bereidt Ajax zich blijmoedig voor op een heerlijke trip naar Wenen.

Aanbevolen
Balverliefde Godts lichtpuntje in donkere Ajaxdagen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >