Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van Praag: ‘Situatie met Alex is vreselijk voor hem, mezelf en Ajax’

De schorsing van de nieuwe algemeen directeur Alex Kroes sloeg in als een bom bij de Ajaxaanhang. Kon dat niet anders worden opgelost? We trokken op eigen initiatief naar de club voor nadere uitleg. Michael van Praag stond hiervoor open.

11 april 2024 - 16:30
Praag 1200 (1)
Van Praag snapt de frustratie van supporters. © Pro Shots

Ruim een week geleden gaf je uitleg over het schorsen van Kroes als algemeen directeur, na vermeende handel met voorkennis in Ajaxaandelen. Die uitleg viel bij een deel van de Ajaxsupporters niet goed. Snap je dat?
“Wat je moet weten en wat misschien niet overal even duidelijk is overgekomen: ik vind de situatie met Kroes echt vreselijk. Verschrikkelijk voor Alex zelf, verschrikkelijk voor de club en dus zeker voor supporters. Dit overkomt ons. Dit hadden we totaal niet verwacht. We hebben serieus moeite gedaan om hem binnen te halen, want hij was een uitstekende kandidaat voor de functie. De dag dat hij begon, hebben we gebak gehaald. Ik heb Alex met een speech warm welkom geheten, met verschillende medewerkers erbij. Geloof me: we waren echt heel blij met de komst van Alex. Voor ons is zijn gedwongen schorsing een grote klap.”

Wat was jouw eerste indruk van Kroes?
“Ik heb maar een paar weken met hem kunnen samenwerken. Dat was een fijne tijd. Hij is een hele goeie kerel. Alex is enorm actief aan de slag gegaan. Dat dit gebeurt, vinden we ontzettend naar.”

Maar hadden jullie niet iets anders kunnen doen dan hem meteen schorsen en dus de wacht aanzeggen?
“We hebben Alex niet meteen geschorst. We hebben acht dagen intensief overleg gehad met experts en juristen om tot een weloverwogen beslissing te komen. Alex heeft kunnen uitleggen hoe hij het ziet, maar de conclusie bleef – hoe pijnlijk ook – hetzelfde: je kunt geen algemeen directeur handhaven die dit in zijn bagage met zich meedraagt.”

Waren er echt geen andere mogelijkheden?
“Daar hebben we uitgebreid naar gekeken. Moeten we hem een geldboete geven? Een andere functie? Om met dat laatste te beginnen: het zou heel fijn zijn voor de club als hij bijvoorbeeld een technische functie kan invullen. Daar wonnen we advies voor in. In het kort was het advies: doe dat niet. Dat kun je je als beursgenoteerde onderneming niet veroorloven.”

Hoe groot is dan die schade als Kroes wél een andere functie had gekregen? Nu is het ook een drama…
“Ten eerste de geloofwaardigheid van Ajax. Bij ons hoort ethisch leiderschap. Je hebt te maken met de Ajaxorganisatie en met de buitenwereld. Hoe sterk staat Alex nog met onderhandelingen bijvoorbeeld? In gesprekken met de Uefa, richting de KNVB… Als je bent gedegradeerd van algemeen directeur naar een technische functie. Het juridische advies was heel stellig. Dan is het lastig uit te leggen als je hem uit het bestuur haalt en vervolgens wel een andere functie aanbiedt.” 

Met zeggen dat hij een beetje dom is geweest, komt de club dus niet weg?
“Dat kan helaas niet. Ik zou dat wel willen, maar dat gaat niet. Alex zegt zelf ook dat hij een beetje dom is geweest. Maar handelen met voorkennis kan wettelijk gewoon niet. Dat is een strafbaar feit. Ajax kan niet zeggen: laat die wet maar, we doen het gewoon toch. Dat accepteert niemand. Zeker de Autoriteit Financiële Markten (AFM, red.) niet, die toezicht houdt op beursgenoteerde bedrijven.”

Was het een optie met Kroes naar de AFM te gaan en er samen zien uit te komen?
“Dat hoor ik ook vaak in mijn omgeving. De realiteit is dat de AFM dat niet doet, want het is een toezichthoudende instantie. Ze zijn niet in het leven geroepen om als rechter te fungeren. Hoe graag we dat ook zouden willen. Ook dit bespraken we met onze juridische adviseurs. En ik snap de frustratie bij supporters. Die voelen wij ook. Maar we hebben met de wet te maken, met onze organisatie en met de wereld om ons heen. We hebben alles in het werk gezet om Kroes te behouden, want we wilden hem helemaal niet kwijt. Echt verschrikkelijk. Laat dat alsjeblieft duidelijk zijn.”

Het voetbal en het technische deel bij de club zijn nu de dupe met zijn schorsing, toch? Terwijl dat echt geen vertraging kan hebben…
“Dat supporters en de buitenwacht die gedachte hebben, snap ik. Ik ben zelf supporter op de tribune. De prestaties gaan mij ook aan het hart. Maar Alex was daar al ver mee. En we gaan door. Danny Blind als commissaris, met heel korte lijntjes met de technische mensen. Louis van Gaal kijkt als rvc-adviseur intensief mee. Daarnaast zijn Marijn Beuker en Kelvin de Lang hard aan het werk, met de nadruk op de opleiding, scouting en transfers. Van Gaal en Blind hebben bijna dagelijks contact met hen.”  

Aanbevolen
Structuur Ajax uitgelegd: hoe lopen de hazen bij onze club precies?

Met welke prioriteiten zijn ze dan aan de slag?
“Een trainer. Daar waren ze onder anderen met Alex al mee bezig natuurlijk. Prioriteit nummer één! Dat gaat voort en daar wordt hard aan gewerkt. De ideeën van Alex komen echt niet in een la te liggen. Integendeel! Supporters kunnen dat met een gerust hart aannemen. En we hebben een helder plan van aanpak voor de komende transferperiode, inclusief procedures.” 

Gerben Everts van de Vereniging van Effectenbezitter (VEB) is heel kritisch op de procedures bij transfers. Hij noemt financieel directeur Susan Lenderink in Het Parool zelfs een leugenaar, naar aanleiding van de laatste aandeelhoudersvergadering.
“Laat ik dicht bij huis blijven. Als supportersvereniging hebben jullie ook aandelen. En jullie zijn kritisch. Maar dan komen jullie naar ons toe en stellen vragen. En dan zijn we het eens of niet. Meneer Everts van de VEB doet dat niet. In zo’n situatie kan hij bellen, een brief of mail sturen en zeggen wat hij denkt of vindt. Maar dat doet hij niet: op de aandeelhoudersvergadering voert de VEB het hoogste woord. Ze zoeken voortdurend de publiciteit, pakken het mediagenieke Ajax als podium en gebruiken ons. In heel onbeschofte bewoordingen, door mensen te beschadigen. Bij andere bedrijven is dat geen nieuws, bij Ajax wel.”

Maar die procedures bij transfers… Ging dat goed of niet?
“Onderdelen zijn voor verbetering vatbaar. Dat hebben we zelf ook gezegd na het onderzoek door KPMG naar de handel en wandel van Sven Mislintat. Niet alles is meteen een ‘leugen’, ‘broddelwerk’ of ‘het werk van een stagiair’, zoals de VEB dat in de media roept. KPMG is wereldwijd een vooraanstaand forensisch onderzoeksbureau. Bel dan eerst met ons. Maar dat doet hij niet. Een schande vind ik dat.”

“Het transferproces begint, simpel gesteld, met de technische mensen. Wij vinden dat op een bepaalde positie een speler van buitenaf moet komen. Vervolgens komt het voorstel dat voor die positie ‘speler X’ moet komen. Dat gaat uiteraard op basis van scoutingsrapporten en data, waar Mislintat bekend om stond. Hij deed dat nogal solistisch. Vervolgens gaan externe databedrijven onafhankelijk beoordelen wat globaal de waarde is van de te transfereren speler. Op basis van een berg data. Die aanbevelingen volgen we. Vervolgens wordt er onderhandeld over deze speler X, met de club en de zaakwaarnemer.”

Wanneer komt financieel directeur Lenderink er dan bij?
“We hanteren altijd het vier-ogen-principe. Met de onderhandelingen komen Susan of bijvoorbeeld een jurist erbij. Minimaal twee mensen, want het gaat om contracten met veel waarde. Daarna gaan wij als commissarissen ter controle de boel checken en accorderen. Susan is primair verantwoordelijk voor de financiële, fiscale en juridische kant van een transfer. Die processen zijn goed doorlopen. De kritiek in het rapport op het voetbaltechnische deel van de transfers, nemen we ter harte en gaan we mee aan de slag. Maar de VEB gooit ten onrechte, en naar mijn mening bewust, alles op een hoop.”

Dan jouw aandelen als voorzitter van de rvc. Kroes moet eruit en jij komt er mee weg, is de veelgehoorde kritiek.
“Twee totaal verschillende kwesties. Toen we in 1998 naar de beurs gingen, kochten alle bestuurders van de vereniging AFC Ajax honderd aandelen. Ik dus ook. Die heb ik nog steeds. Bij de aankondiging van de aandeelhoudersvergadering waar mijn benoeming op de agenda stond, was dat ook vermeld. Transparant op de website. Ik mag die aandelen ook hebben en verzweeg niks. Waar het mis ging? Weken later, na mijn installatie, had ik een formulier moeten invullen van de AFM. Om die honderd aandelen alsnog ook daar te melden. Dat had met een handtekening retour gemoeten. Dat is alsnog afgelopen week gebeurd. Een vervelende administratieve fout.”

Maar wat is het verschil met de situatie van Kroes?
“Er zit een groot verschil tussen handelen met voorkennis of vergeten de aandelen met een briefje te melden bij de AFM. Over het eerste hebben we genoeg gezegd, het tweede is een administratieve fout. Ik ben iemand die de verbinding zoekt en wil altijd alles met de mensen oplossen. Mijn medebestuursleden van de rvc hebben ook tot het laatste moment alle moeite gedaan en met de juristen gezocht naar een andere oplossing.”

“Met Leo van Wijk, Van Gaal, Blind én Kroes ben ik ingestapt om de club weer tot rust te krijgen en de juiste dingen te gaan doen. Voor ons en alle supporters is dit een vette streep door de rekening. Laten we met elkaar de rijen sluiten zorgen dat Ajax weer Ajax wordt.”

We hebben Kroes om een reactie gevraagd. Hij kiest momenteel even voor radiostilte. Ook benaderden we Everts van de VEB. Hij staat volgens een woordvoerder nog steeds achter zijn uitspraken en onthoudt zich tot na de BAVA van 21 mei van verder commentaar.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >