Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Laat Jari gewoon Jari blijven

Het beeld was even vanzelfsprekend als prachtig: Jari Litmanen die op Anfield het Ajaxshirt plus aanvoerdersband droeg, zoals een vedette van Ajax dat dient te doen. Met stijl, met klasse. Jari verstaat die kunst als geen ander.

08 april 2024 - 15:26
Litmanen 1200
Nog altijd oogt Jari stijlvol op het veld. © AFC Ajax

Door Nick Hoekman

Daarom hoop ik ook dat Jari nooit een functie bij Ajax krijgt. Sommige van mijn voormalige helden die dat namelijk wél op de een of andere manier hebben gehad, liepen hier en daar een deukje op. Ooit waren de iconen uit mijn jeugd zo glanzend als een gloednieuwe sportwagen uit de showroom. Inmiddels zitten er bij de meeste van mijn helden wel wat deukjes in, alsof ze allemaal zijn getroffen door een fikse hagelbui.

Ik probeer de speler en de carrière na het leven als profvoetballer zo veel mogelijk los van elkaar te zien. Maar het kost me soms moeite. Dennis Bergkamp, Marco van Basten, Marco Overmars, Frank en Ronald de Boer, Edwin van der Sar, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder of Danny Blind: ik heb ze liever in herinnering als speler, dan dat ik ze zie in hun leven na het voetbal.

Als de onbevlekte maagd Maria dartelt Jari vrolijk door het leven als de held die er voorlopig nog lang geen aanspraak op maakt om van zijn sokkel te kukelen.

Of het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden, of ze komen in het nieuws met vage uitspraken. Of ze blijken gewoon niet zo goed in de functie waarin ze zaten. Een combinatie van deze factoren is ook mogelijk.

Dan is er gelukkig altijd nog Litmanen. Als de onbevlekte maagd Maria dartelt hij vrolijk door het leven als de held die er voorlopig nog lang geen aanspraak op maakt om van zijn sokkel te kukelen. Oké, er was ooit een koddige samenwerking met Ziggo waarin men ‘huisgenoot’ van Jari kon worden. Maar dat is dan ook alles. De kachel in huize Litmanen moet ook gewoon branden.

En daarom: laat Jari alsjeblieft Jari blijven. Al roept de buitenwacht nog zo hard om deze held binnen te halen, maar geef hem geen rol als trainer, ook niet als assistent en maak hem geen analist bij een voetbalprogramma. Laat Jari gewoon Jari zijn. In een Ajaxshirt, met aanvoerdersband, wapperende manen en een fluwelen techniek.

Een van de weinige houvasten die we tegenwoordig als Ajacied helaas nog hebben.

Aanbevolen
Ajacieden, we moeten hier samen uitkomen

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >