Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: Finidi ontdooit De Meer en debuut Schulp tegen Kowet

Ajax speelt donderdag om 21.00 uur in eigen huis tegen Go Ahead Eagles. Dat duel werd 33 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit in de spotlights stonden tegen de Deventenaren.

02 april 2024 - 14:55
Schulp 1200
Schulp speelt dertien minuten in seizoen 1995/1996. © AFC Ajax

1993: ‘Finidi laat het gras ontdooien’
Het is zondag 28 november 1993. Twee dagen eerder is de eerste paal geslagen voor het stadion dat we nu zo goed kennen als de Johan Cruijff Arena. Go Ahead Eagles komt deze zondag op bezoek in De Meer en krijgt met 4-0 klop.

De doelpuntenmakers zijn Jari Litmanen (tweemaal), Marc Overmars en Ronald de Boer. Toch wordt een niet-doelpuntenmaker die dag Ajacied van de Wedstrijd. Het is rechtsbuiten Finidi George. De Nigeriaan speelt zijn directe tegenstander Jason van Bierk helemaal zoek. Het bos in.

Finidi sprankelt, speelt fris, dartelt en laat anderen scoren. De Volkskrant komt niet lang na de wedstrijd met een alleszeggend zinnetje: ‘Finidi George laat het gras ontdooien’. Een mooie omschrijving, want Koning Winter regeert nog wanneer Ajax en Kowet elkaar treffen. Toch weten ze bij Ajax de grasmat tijdig speelklaar te krijgen. Finidi doet de rest.

De uiteindelijk ruime zege komt overigens pas na rust tot stand. Voor de pauze zijn er irritaties omdat de doelpunten uitblijven, maar in de tweede helft wordt er vooral gelachen. Ook door de lichtvoetige en vrijuit spelende Finidi, die de harten van de 18.998 toeschouwers nog harder verovert.

De arme Van Bierk maakt nog de hele wedstrijd vol ook…

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: welke Ajacieden laat jij aandeel hebben in midweeks duel?

1996: debuut zeventienjarige Schulp
Het is woensdag 27 maart 1996. Ajax is goed bezig zich richting weer een kampioenschap te voetballen. In het midweekse thuisduel met Go Ahead Eagles doet Ajax goede zaken door met 2-1 nipt winnen. Peter Hoekstra en Nwankwo Kanu zijn de doelpuntenmakers aan Amsterdamse kant.

Een mooi moment is er ook: de zeventienjarige spits Dennis Schulp maakt na rust zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax. Hij vervangt niemand minder dan Patrick Kluivert. De jongeling lijkt wat betreft uiterlijk op Dennis Bergkamp, dus zijn de vergelijkingen snel gemaakt. Dat is nooit eerlijk, maar zo gaan die dingen helaas.

Schulp werkt hard in de hem gegeven minuten, maar is ongelukkig in zijn acties. De spanning lijkt hem parten te spelen. Zelfs in het officiële Ajax Jaarboek van seizoen 1995/1996 staat dat hij niet alleen wegens zijn uiterlijke gelijkenis met Bergkamp wordt vergeleken. Maar jongens toch, dat zijn wel heel grote schoenen om te vullen.

Ook Schulp heeft een mooie techniek en kan doelpunten maken, maar toch vooral in de junioren en het tweede elftal. Zijn invalbeurt tegen Kowet is te kort om een duidelijke indruk van zijn mogelijkheden achter te laten. Dertien minuten Ajax 1, waarin er helaas weinig lukt. Daar moet hij het dat seizoen mee doen.

Een voetbaljaargang later valt hij nog vier keer in. Eenmaal vindt hij het net, waardoor Ajax een 1-1-gelijkspel overhoudt aan het uitduel met FC Groningen. Toch blijkt al snel dat alle vergelijkingen met Bergkamp niet eerlijk zijn. Het is sowieso nooit een goed idee jonge voetballers met dergelijke vergelijkingen te belasten.

Schulp gaat in de jaren erna aan de slag bij FC Volendam, Willem II, NEC, De Graafschap, Helmond Sport, FC Den Bosch, SC Paderborn 07 en Wuppertaler BV.

Aanbevolen
We maken ons wel zorgen, meneer Van Praag

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >