Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

We maken ons wel zorgen, meneer Van Praag

Ajaxsupporters hoeven zich volgens Michael van Praag geen zorgen te maken over de toekomst. Zelfs na het schorsen van algemeen directeur Alex Kroes gaat alles ‘gewoon’ door. Nou meneer Van Praag, ik maak me als Ajacied wél zorgen. Mag dat ook?

03 april 2024 - 10:16
Blog 1200 (1)

Van Praag verscheen woensdag voor elke camera en stond ook schrijvende media – waaronder Ajax Life – te woord over de hele gang van zaken rond de schorsing van Kroes. Volgens Van Praag kon de club niet anders. Het lag volledig aan Kroes zelf en aan niemand anders.

Natuurlijk begint het bij Kroes. Zijn handelen is onwijs stom, maar de wijze waarop de raad van commissarissen – bij monde van Van Praag – de handen wast in onschuld, is ook gekmakend. Feitelijk is het zo dat als Quote geen vragen had neergelegd bij Ajax, dit balletje niet was gaan rollen. Met andere woorden: Quote deed wat de rvc al veel eerder had moeten doen, namelijk vragen stellen.

Volgens Van Praag – die niet betrokken was bij het aantrekken van Kroes – had eerder vragen stellen door rvc-leden Georgette Schlick, Annette Mosman en Cees van Oevelen tot dezelfde conclusie geleid. Dat mag zo zijn, maar hoe eerder, hoe beter. Nu zijn we totaal onnodig vele maanden verder en ontstond de paniek pas omdat een journalist van Quote wakker werd.

De rvc was op de hoogte van het bezit van aandelen van Kroes. Dan is het logisch als controlerend orgaan de vraag te stellen wanneer deze aandelen zijn gekocht. Van Praag ziet dat anders. “Dan kun je ook zeggen waarom die vraag niet is gesteld bij de eerste gesprekken,” aldus Van Praag. Hij geeft op zijn zelf geopperde vraag overigens geen antwoord. Want inderdaad: waarom is die vraag toen al niet gesteld? “Geen idee.”

Quote deed wat de rvc al veel eerder had moeten doen: vragen stellen.

Enige kritiek of reflectie op het handelen van de rvc kon ik bij Van Praag amper ontdekken in zijn rondje langs alle cameraploegen. Ja, met de kennis van nu zou de rvc het een volgende keer anders doen. Van Praag stelde dat hij ook van het goede in de mens wilde uitgaan. Dat hij Kroes vertrouwde. Hoe lang loopt Van Praag nou al mee in de voetbalwereld? Als Kroes naïviteit wordt verweten, kan datzelfde verwijt richting de rvc.

Van Praag nam dinsdag uitgebreid de tijd om alle media te woord te staan. Zijn boodschap was het rvc-besluit vreselijk te vinden. Hij vond ook dat de rvc daadkrachtig had opgetreden. Je kunt ook zeggen dat dit vele maanden te laat was. Daarnaast kun je je afvragen of zaken niet anders hadden kunnen worden opgelost.

Maar de toon die Van Praag op sommige momenten aansloeg, was ergerniswekkend. Op de vraag hoe hij dacht dat stakeholders nu naar Ajax keken, antwoordde hij: “Ik denk dat ze denken: dat is een club waar we wel bij willen horen.”

Hoe kun je zoiets zeggen na alle ellende waarmee Ajax te maken kreeg sinds Marc Overmars foto’s van kleine Marc rondstuurde? De stapel met hoofdpijndossiers blijft groter worden, maar volgens Van Praag is er eigenlijk niet zo veel aan de hand. Of hij wil – op een ietwat knullige wijze – vertrouwen uitstralen.

Volgens Van Praag is Ajax geen speeltuin, maar zo voelt het wel. Eentje vol landmijnen.

Voor boze, teleurgestelde en verbaasde Ajaxsupporters eindigde Van Praag na zijn uitleg over Ajax’ handelen met een boodschap: “Het allerbelangrijkste wat ik de fans wil vertellen, is dat ik mij absoluut geen zorgen maak. Dat geldt niet alleen voor mij, maar voor ons allemaal. Dat heeft meegewogen in de beslissingen.”

Van Praag kan mooi vertellen dat supporters zich geen zorgen hoeven te maken, maar hij zou moeten weten dat elke betrokken Ajacied zich juist enorm zorgen maakt. Wéér staat de club in brand. En wederom zit Ajax zonder algemeen directeur, zonder technisch directeur en voor komend seizoen nog zonder trainer.

Menig Ajaxsupporter is volledig murw gebeukt. Al sinds 7 februari 2022 – de dag dat Overmars werd weggestuurd – zit onze club in een negatieve spiraal. De koek lijkt maar niet op te krijgen. Volgens Van Praag is Ajax geen speeltuin. Zo voelt het wel. Maar wel eentje vol landmijnen en waar de schommels loszitten, de glijbaan halverwege stopt en de zandbak leeg is.

Het had Van Praag gesierd als hij daar een beetje oog voor had gehad. Dat hij op onze vraag wat hij tegen supporters zou willen zeggen, antwoordde dat hij het ook voor hen waardeloos vindt. Dat hij de boosheid, het onbegrip en de pijn van de aanhang snapt.

Nu kwam er een soort boodschap dat we allemaal rustig kunnen gaan slapen. Nou, daar is vooralsnog geen enkele reden toe.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >