Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax laatste na pijnlijke verliespartij in Eindhoven en dit valt op

Klap na klap, na klap... De laatste werd zondag gegeven. Een voor rust goed spelend Ajax pakte brutaal de leiding, maar PSV denderde na de pauze alsnog over onze ploeg heen: 5-2. FC Volendam won ondertussen ook en dus staat Ajax nu laatste in de eredivisie. Hieronder een verslag vol chagrijn.

29 oktober 2023 - 16:31
HATO PSV 1200
Ajax knakte na rust volledig. © Pro Shots

‘Erehaag’ voor Ajax blijft achterwege
De spelersbus van Ajax rolde ditmaal zonder gedoe tussen de hekken van het Philips Stadion door. De chauffeur kon dusdanig parkeren dat de deuren meteen voor de ingang openzwaaiden. Zo bleef de Ajacieden een ‘erehaag’ vol scheldkanonnades bespaard. De spelers waren niet zichtbaar voor wachtende PSV-supporters. Goed dat ze dat in Eindhoven eindelijk goed op orde hebben.

Op de schop
Hedwiges Maduro beloofde het tegen PSV anders te doen dan in Brighton. Dat zagen we terug aan de basisopstelling, al was dat deels noodgedwongen. Carlos Forbs en Borna Sosa bleven geblesseerd achter in Amsterdam. Daarom mochten Gaston Avila en Kristian Hlynsson beginnen. Steven Berghuis schoof door naar de rechterflank. Verder maakte Benjamin Tahirovic plaats voor Branco van den Boomen.

Met die laatste keuze beoogde Maduro dat zijn ploeg de bal vaker vooruit zou spelen dan het deed in Engeland. De trainer wilde in Eindhoven ditmaal geen onnodige passjes achteruit zien, maar juist lef en initiatief aan de bal. “Anders blijven we alleen maar verdedigen,” klonk het droog. En verdomd nog aan toe, Ajax kwam zowaar met een plan het veld op!

Ajax: lef en missers
Het PSV-publiek hoopte Ajax zondag te vernederen, maar de mannen van Maduro kwamen furieus uit de startblokken. Avila stuurde Brian Brobbey al na twee minuten alleen op Walter Benitez af. De spits faalde echter hopeloos. Twee keer knipperen met de ogen later gaf de spits een balletje voor op Steven Bergwijn, maar helaas achter de man.

Tijdens het eerste kwartier gebeurde er zó ontzettend veel, dat het wel een samenvatting leek. Ajax verraste vriend en vijand zelfs door op voorsprong te komen via Van den Boomen. Een hobbelbal van zo’n meter of twintig rolde pardoes het net in. Drie minuten later schonk Kenneth Taylor een niet te missen kans aan Brobbey, maar die speelde het onmogelijke klaar door over te knallen.

Aanbevolen
Maduro kijkt niet naar ranglijst, al doet heel Nederland dat wel

‘PSV wakker worre!’
Toen Benitez ook nog eens in actie moest komen op een schot van Berghuis, was de maat vol bij het thuispubliek. Het ‘PSV wakker worre’ schalde door het stadion. Die boodschap kwam aan bij Hirving Lozano, want hij schoot de bal meteen in de korte hoek achter Diant Ramaj. Het spektakel was nog niet voorbij, want meteen na de aftrap zagen we een flinke kopkans voor Hlynsson.

De spelers konden erna heel even op adem komen, wegens een ontzettend vervelende situatie op de tribune. In een van de thuisvakken werd iemand onwel. Een reanimatie was nodig, maar gelukkig werd al snel omgeroepen dat de situatie onder controle was. We wensen de persoon om wie het gaat veel sterkte.

Verbazing bij iedereen
De twee ploegen hielden bij de hervatting van het duel de voeten stevig op het gaspedaal. Brobbey kopte een bal door op Bergwijn en ging zelf meteen diep. Het passje van Bergwijn was vervolgens op maat. Ditmaal faalde Brobbey niet: 1-2. Achter het doel hielden wat schuimbeksupporters hun emoties niet in bedwang.

Maar goed, eerlijk is eerlijk: wij waren net zo verbaasd als dat zij waren. Voetbalminnend Nederland kreeg een onwijs dynamische wedstrijd voorgeschoteld met kansen over en weer. We zagen volop beweging bij Ajax. En goede loopacties waarin diepte werd gezocht. En gevonden. Dat Ajax de kleedkamer opzocht met een voorsprong, had niemand verwacht. Bij de nodige wedkantoren had je daar uitstekend geld mee kunnen verdienen.

Degradatiespook op tribune
De ploeg van Peter Bosz gebruikte de pauze om een ander vaatje te vinden om uit te tappen. Met invallers Guus Til en Ismael Saibari draaide het de rollen razendsnel om. Dat lukte al na drie minuten. Lozano schoot op de kruising, waarna de bal terug stuiterde voor de voeten van Luuk de Jong. Dan weet je het wel: 2-2.

Daarna knakte Ajax snel en hard. Saibari en tweemaal Lozano trokken de stand razendsnel naar 5-2. Vooral Avila was Johan Bakayoko een aantal keer goed kwijt, terwijl ook Josip Sutalo de ballen weer te makkelijk inleverde. De fans van PSV genoten van het leedvermaak. Een toeschouwer rende – met een wit laken over zijn hoofd – als degradatiespook over de tribune.

Ajax staat nu laatste in de eredivisie met slechts vijf schamele puntjes. Dat doet veel pijn. Toch putten we enige kracht uit de eerste helft in Eindhoven. Daarin lieten de spelers zien wel degelijk te kunnen voetballen. Hopelijk geeft dat vertrouwen in de komende weken, waar Ajax uit het dal moet zien te klauteren. Te beginnen donderdag in de Johan Cruijff Arena tegen Volendam.

Voor nu zitten we maar even goed stil tijdens het geschoren worden.

Aanbevolen
Stoom komt bij woedende Van den Boomen uit de oren

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >