Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Afdruipen of doen we nog een biertje?

Het wordt zaterdag waarschijnlijk een regenachtige en druilerige bedoening in Nederland. En dus ook in Amsterdam. De troosteloosheid druipt deze dagen vanaf de dakgoot naar beneden. Wat te doen op een natte en kille dag als deze? Naar Ajax natuurlijk!

24 november 2023 - 14:29
Afdruipen 1200
We mogen zaterdag weer! © De Brouwer

Het zijn van die dagen dat je normaal gesproken lekker thuisblijft. De kachel doet z’n ding, joggingbroek aan, goed boek op schoot of Netflix op volle toeren. Zo komen we doorgaans het weekeinde wel door richting een nieuwe werkweek. Dat lijkt het beste, maar dat is het natuurlijk niet. Er is voetbal. Ajax hervat de eredivisie tegen rode lantaarndrager Vitesse.

Hoe sportief ellendig het onze club ook vergaat, tegen de aantrekkingskracht van Ajax is geen weer bestand. Sterker nog: de weerspiegeling van de Johan Cruijff Arena op de natte straten versterkt dat gevoel alleen maar. Dat heb ik altijd gehad. Vroeger al toen ik met mijn vader naar het Olympisch Stadion ging. Je zag de lichtmasten vanaf de A10. Met regenval langs de lampen gaf dat een spookachtig effect. De vele paraplu’s op de tribunes deden de rest. Andere tijden.

Onder het gesloten dak van de Johan Cruijff Arena is het weer zaterdag geen thema. Ergens wel jammer, maar dat is vooral op nostalgie gestoeld. Hoe dan ook weer naar Ajax. Lekker! En toch was de interlandperiode stiekem wel even prettig. De teleurstelling na het gelijkspel in Almere was bij mij namelijk best groot. Heel even was ik Ajax spuugzat. Lang duurt dat echter nooit. Nu ben ik vooral blij dat we weer gaan beginnen. En zo is het altijd.

Weten Berghuis en Bergwijn de ploeg nu eindelijk eens bij de hand te nemen, zoals van ze mag worden verwacht?

Met een soort naïeve verwachting hoop ik dat Ajax tegen Vitesse weer een stapje vooruitzet. Dat we iets van aanknopingspunten zien. Nieuwsgierigheid is er sowieso altijd. Zien we Ar’Jany Martha weer in de basis? Speelt de ambitieuze Silvano Vos een rol van betekenis? Weten Steven Berghuis en Steven Bergwijn de ploeg nu eindelijk eens bij de hand te nemen, zoals van ze mag worden verwacht? Is er een speler die onverwacht iets doet waar we blij van worden?

Voor het allemaal zover is, verzamelen we met de vaste groep rondom het stadion. Een dag ervoor volgt steevast die ene vraag in de groepsapp: ‘Hoe laat aanwezig?’ Meestal staan de eerste kannetjes bier, Bacardi Cola's en bittergarnituurtjes al klaar. Grappen, grollen, geouwehoer en het delen van lief en leed.

Ik beweer zeker niet dat de wedstrijd maar bijzaak is, maar ik kijk altijd onwijs uit naar de gezellige uurtjes ervoor. Het is vaste prik en onderdeel van de zin in Ajax. Tot een voor een de jassen aangaan. Dan is het tijd. We wensen elkaar allemaal succes. “Fijne wedstrijd, want dan heb ik het ook,” is de meest gehoorde uitspraak.

De groep valt uiteen. We zitten verspreid door heel het stadion en beleven de wedstrijd op uiteenlopende plekken. Daar hebben we weer andere wedstrijdvrienden. Daar juich of baal je mee. Na afloop is altijd de vraag of we elkaar als groep weer zien. “Doen we nog een biertje?” Soms is daarvoor het chagrijn te groot na een wedstrijdje Ajax deze dagen. Dan druip je liever af.

Hopelijk is dat laatste zaterdagavond niet zo.

Aanbevolen
Hoofdrolspelers: knal van Oliseh en lobje van Bergkamp tegen Vitesse

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >