Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Hoofdrolspelers: knal van Oliseh en lobje van Bergkamp tegen Vitesse

Ajax hervat zaterdag de eredivisie in eigen huis tegen Vitesse. Dat duel werd 38 keer eerder gespeeld in competitieverband. In onze rubriek ‘hoofdrolspelers’ lichten we twee spelers uit die ooit op fraaie wijze in de spotlights stonden tegen de Arnhemmers.

22 november 2023 - 14:28
Oliseh 1200
Ajacieden maken kennis met Oliseh's schotkracht. © AFC Ajax

1997: Oliseh maakt van zijn voet een vuist
Het is dinsdag 19 augustus 1997. De dan nog Amsterdam Arena is gevuld met 47.500 toeschouwers als arbiter Jaap Uilenberg fluit voor het beginsignaal. Het is de eerste wedstrijd van seizoen 1997/1998. Vitesse komt op bezoek.

Louis van Gaal is vertrokken bij Ajax en Morten Olsen is de nieuwe trainer. Veel nieuwe spelers zijn er ook: Shota Arveladze, Andrzej Rudy, Tom Sier, Ole Tobiasen, Dean Gorré, Gerald Sibon, Benni McCarthy, Michael Laudrup én Sunday Oliseh.

De Nigeriaanse voetballer is overgekomen van het Duitse 1. FC Köln. Hij speelde ervoor bij het Italiaanse Reggiana. Ook is hij een graag geziene kracht bij de nationale ploeg. Oliseh maakte in 1994 als negentienjarige indruk op het allerhoogste voetbalpodium: het WK in Amerika.

Toch was hij in Nederland een relatief onbekende. Ajax had geluk dat Oliseh het niet naar zijn zin had in Keulen. Hij wilde voetballen bij een topclub waar hij ook plezier kon beleven. Olsen meldde zich persoonlijk bij Oliseh en de deal kwam snel rond. Het wit-rood-wit stond Oliseh perfect tijdens zijn eerste thuisduel met Vitesse.

Het thuispubliek maakt tijdens deze wedstrijd meteen kennis met de schotkracht van Oliseh. Ajax wint deze met 5-0 van Vitesse en Oliseh zet in de 51ste minuut zijn handtekening onder de 3-0. Hij maakt – zoals het Ajax Jaarboek zo mooi omschrijft – van zijn voet een vuist. Een daverend schot van 25 meter afstand volgt. De verbouwereerde doelman Sander Westerveld hoort de bal lang suizen.

Het begin van een fris, monter, ambitieus, fantasierijk en gedreven seizoen!

Aanbevolen
Unieke beelden: Vitesse spaart Ajax tijdens recordzege, maar Ajax Vitesse niet

1993: het fabelachtige lobje van Bergkamp
Het is woensdag 27 januari 1993. Ajax wint die dag met 4-0 van Vitesse winnen. Twee spelers zorgen voor de productie. De eerste twee treffers worden gemaakt door Dennis Bergkamp. Edgar Davids maakt de overige twee.

Bergkamp maakt de openingstreffer al na drie minuten, maar de 18.858 toeschouwers in Amsterdam onthouden vooral zijn tweede doelpunt. Die maakt hij in de achtste minuut. Bergkamp wenkt zijn vaste aangever Wim Jonk. Die twee begrijpen elkaar als geen ander binnen de lijnen. De Volendammer begrijpt de hint. Een van de mooiste Ajaxdoelpunten ooit is in de maak.

De geweldige pass van Jonk volgt, met een beetje tegeneffect. Bergkamp loopt en ontvangt de bal – het leerwerk heeft de grond niet geraakt – op met de buitenkant van de rechtervoet. Gelijktijdig beoordeelt hij waar doelman Raymond van der Gouw is. De lob die volgt, is afgemeten. De goal is wonderschoon. De streng tussen nummer vier Jonk en nummer tien Bergkamp wordt eens temeer duidelijk. Dat had het Italiaanse Internazionale vast ook gezien.

Een nieuwe editie van Ajax - Vitesse wordt zaterdag om 21.00 uur in gang gefloten door arbiter Dennis Higler.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >