Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Unieke beelden: Vitesse spaart Ajax tijdens recordzege, maar Ajax Vitesse niet

Ajax is zaterdag gastheer als Vitesse op bezoek komt. Het is inmiddels 51 jaar geleden dat Ajax in Amsterdam met liefst 12-1 won van Vitesse. Het is nog altijd de grootste thuiszege van Ajax in de eredivisie. Daar zijn summier nog wat bewegende beelden van te vinden!

22 november 2023 - 12:57

Het is de laatste competitieronde van seizoen 1971/1972. Landskampioen Ajax ontvangt in De Meer het dan al gedegradeerde Vitesse. Niemand verwacht eigenlijk veel van het duel. Het Ajax van Johan Cruijff, Johan Neeskens, Sjaak Swart, Barry Hulshoff en Wim Suurbier is immers in voorbereiding op de later gewonnen finale van de Europacup 1 tegen Internazionale.

Vitesse lijkt dus een verplicht nummertje tussendoor. Slechts zesduizend toeschouwers nemen de moeite om de wandeling naar De Meer te maken. Anderen geloven het wel. Dat laatste blijkt een misrekening. Zij die er wel bij zijn, worden getuigen van een historische wedstrijd.

Ajax doorbreekt op de valreep van het seizoen de begeerde grens van honderd doelpunten. De eerzucht van de ploeg blijkt groot met Vitesse als arm kanonnenvoer. Vitessegoalie Dick Beukhof voorop. Twaalf keer vissen is niet fijn.

Aanbevolen
Stop de tijd: de sleepbewegingen van Kanu in De Meer

Ajax wil niet alleen de grens van honderd goals passeren (wat Gerrie Mühren met de 8-0 lukt), ook Cruijff kan in deze laatste speelronde nog topscorer worden. Het is allemaal slecht nieuws voor Vitesse. Ajax’ legendarische nummer veertien treft maar liefst viermaal doel, brengt zijn totaal op 25 en harkt daarmee de topscorerstitel binnen.

Vitessespits Herman Veenendaal brengt die dag nog wel de 9-1 op het scorebord. Een ‘eretreffer’, als je daar nog van kunt spreken bij zo’n uitslag. Ajax Life zocht in 2016 contact met Veenendaal, die destijds nog met veel ergernis terugkeek op het duel.

“Het was een absolute aanfluiting,” bromde hij door de telefoon. “De hele voorbereiding op de wedstrijd leek al nergens op. Cor Brom, onze coach, instrueerde ons kalm aan te doen om blessures bij Ajax te voorkomen. Echt waar. ‘Zij moeten nog een finale spelen en wij zijn toch al gedegradeerd,’ zei Brom. Bizarre benadering, toch? Ik was er na afloop echt doodziek van.”

De historische 12-1 wordt komende zaterdag vast niet uit de recordboeken gespeeld. Vermoedelijk is John van ’t Schip allang dik en dik tevreden met ‘gewoon’ drie punten tegen de ploeg uit Arnhem.

Aanbevolen
Unieke beelden: Ajax voetbalt tien minuten goed tegen regenboogshirts Bochum

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >