Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van der Sar stopt bij Ajax: ‘Na elf jaar ben ik op’

Edwin van der Sar gooit het bijltje erbij neer. Na een zwaar teleurstellend verlopen seizoen ziet de algemeen directeur geen toekomst meer voor zichzelf bij Ajax.

30 mei 2023 - 09:53
Sarweg800
Van der Sar houdt het voor gezien... © Pro Shots

Van der Sar lag het afgelopen jaar regelmatig onder vuur. De sportieve ineenstorting – na het vertrek van Marc Overmars en Erik ten Hag – werd deels op het conto van de voormalig topkeeper geschreven. Ook het feit dat hij maar weinig zijn gezicht liet zien op voor de club moeilijke momenten, werd Van der Sar aangerekend.

In een persbericht laat Ajax weten dat Van der Sar heeft besloten per 1 juni zijn taken over te dragen aan collega-direclieleden. De raad van commissarissen (rvc) heeft aan Van der Sar gevraagd formeel aan te blijven tot 1 augustus voor een goede overdracht van de nationale en internationale dossiers.

“Na bijna elf jaar in de directie ben ik op. We hebben hele mooie dingen meegemaakt, maar het is ook een ongelooflijk zware periode geweest,” laat Van der Sar weten. “Ik ben de mensen die ik tijdens mijn tweede carrière bij Ajax heb ontmoet en met wie ik heb samengewerkt erg dankbaar voor wat we hebben bereikt en beleefd. Ik heb nu behoefte om afstand te nemen, tot rust te komen en om andere dingen te gaan doen.”

Aanbevolen
Eringa: ‘Belangrijk dat iemand met Ajaxachtergrond in directie zit’

“Het voelt niet goed om de komende periode beslissingen te moeten nemen die over de toekomst van deze mooie club gaan. Vandaar mijn besluit om nu te stoppen,” aldus de voormalig keeper, die zijn positie niet eerder beschikbaar stelde om grotere onrust tijdens het nog lopende seizoen te voorkomen.

Rvc-voorzitter Pier Eringa vertelt dat de club graag wilde dat Van der Sar zou blijven. “Maar zijn besluit stond vast en we hebben dat te respecteren,” aldus Eringa. “Het afgelopen seizoen is niet representatief voor de totale periode van Ajax onder zijn leiding. De club heeft heel veel successen meegemaakt, is enorm gegroeid en heeft ook internationaal aan aanzien gewonnen.”

Met Van der Sar aan het roer beleefde Ajax immers ook grote successen. Er werden vijf landstitels in de wacht gesleept, de club drong in 2017 door tot de finale van de Europa League en struikelde twee jaar later in de halve finale van de Champions League. Na het vertrek van Overmars en Ten Hag was het verval groot en werd Van der Sar steeds vaker de kop van jut.

De taken van de algemeen directeur worden overgenomen door de zittende directie. “Edwin blijft tot augustus beschikbaar voor overdracht en advies,” vervolgt Eringa. “Spoedig na 1 augustus verwachten we de nieuwe directie-samenstelling bekend te kunnen maken. Onze ambitie daarbij is om iemand met een Ajaxachtergrond in de top toe te voegen.”

Aanbevolen
Uitgebluste Van der Sar dankbaar voor elf prachtige jaren bij Ajax

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >