Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Uitgebluste Van der Sar dankbaar voor elf prachtige jaren bij Ajax

Edwin van der Sar kijkt dankbaar terug op elf prachtige jaren in de directie van Ajax. Na een slopend seizoen hakte hij de knoop door om te stoppen als algemeen directeur. De voormalig topkeeper stelt toe te zijn aan rust.

30 mei 2023 - 15:55
Sar Reactie 1200
Van der Sar is toe aan rust. © AFC Ajax

“Het zijn zware dagen. Elf jaar Ajax is niet niks. We hebben een hoop meegemaakt. Mooie dingen en mindere dingen. Afgelopen weekeinde is het tot een dieptepunt gekomen,” opent Van der Sar het gesprek met Ajax TV. “Het is pittig, maar ik ben heel dankbaar dat ik dit elf jaar heb mogen doen bij Ajax. Daar kijk ik met veel plezier op terug.”

Na het vertrek van Marc Overmars en Erik ten Hag was het sportief verval groot. Steeds vaker werd Van der Sar aangewezen als kop van jut. Hij kreeg veel over zich heen, maar stelt dat meerdere factoren een rol hebben gespeeld bij zijn besluit om op te stappen.

“Het is niet één ding dat je kunt noemen. De continue druk die je altijd hebt, ben ik wel gewend uit mijn voetbalcarrière, maar genoeg is genoeg. Dan moet je ook naar jezelf kijken. Kun je nog brengen wat je wil brengen? Of moet je andere mensen daarin het voortouw geven? Misschien is de koek wel een beetje op.”

In de afgelopen dagen sprak Van der Sar veel met zijn vrouw, familie en mensen om hem heen. Bij een rigoureuze beslissing om het bijltje erbij neer te gooien, ga je immers niet over één nacht ijs. “Het is niet makkelijk, want wanneer is het goede moment om ergens afscheid te nemen? Het liefst doe je dat natuurlijk met een schaal of iets moois. Dit seizoen is niet geworden wat we met z’n allen hadden gehoopt. Dat doet pijn bij iedereen die Ajax een warm hart toedraagt. Het is goed zo voor mezelf.”

Voor de camera maakt Van der Sar een uitgebluste indruk. Hij kreeg de afgelopen jaren veel voor zijn kiezen. Van alles wat speelde rondom Abdelhak Nouri tot het gedwongen vertrek van Marc Overmars en het sportieve verval. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

Aanbevolen
Van der Sar stopt bij Ajax: ‘Na elf jaar ben ik op’

“Ik ben gewoon klaar,” verzucht Van der Sar. “Ik heb geen zin meer om te hollen. Continu is er druk, ben je aan het bellen, heb je afspraken en word je opgetrommeld voor moeilijke zaken. Daar loop je niet voor weg. Ik heb daar veel energie en kracht in gestopt.”

Maar nu is het dus genoeg voor de algemeen directeur. Toch mogen we niet vergeten dat hij tijdens zijn tweede carrière bij Ajax prachtige dingen heeft bereikt. Ook Van der Sar stelt trots te zijn op de mooie dingen die hij met de club heeft meegemaakt.

“We hebben kantoren in het buitenland geopend, zijn enorm gegroeid, de media-afdeling maakt fantastische content en op commercieel gebied hebben we ons verder ontwikkeld. Kijk ook naar de contracten met Ziggo en Adidas. We hebben prijzen gewonnen en spelers die zich in het eerste elftal verder ontwikkelden zijn naar grote clubs gegaan. Dat is waar Ajax voor staat. Ik ben blij dat ik daaraan heb mogen bijdragen.”

Waar Van der Sar het meest trots op is? “Met name de omwenteling in seizoen 2017/2018, waarbij we op een andere manier zijn gaan kijken of we de club Champions Leaguewaardig konden maken. Daar hoorde een andere begroting bij. Daarover hebben we gesprekken gevoerd met de raad van commissarissen en de bestuursraad. We wilden Champions League kunnen begroten, voordat we het hoofdtoernooi hadden gehaald. Dat heeft een vliegwiel in gang gezet. Ik ben er trots op dat dit heeft gewerkt. Niet alleen om te groeien, maar ook om de naam en faam terug te krijgen die Ajax behoort te hebben.”

Hoewel hij zelf zijn werkzaamheden neerlegt, heeft Van der Sar veel vertrouwen in de toekomst van de club. “Ik ga weg in een jaar dat we derde zijn geworden. Dat doet pijn, maar over het algemeen ben ik heel tevreden hoe we het bij Ajax met z’n allen hebben gedaan. Nu is het aan mijn directieteam om daar de volgende stappen in te gaan nemen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze dat met elkaar gaan doen.”

Aanbevolen
Eringa: ‘Belangrijk dat iemand met Ajaxachtergrond in directie zit’

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >