Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Eringa: ‘Belangrijk dat iemand met Ajaxachtergrond in directie zit’

De raad van commissarissen van Ajax is teleurgesteld dat Edwin van der Sar stopt als algemeen directeur van de club. Voorzitter Pier Eringa vertelt dat de voormalig topkeeper pas afgelopen weekeinde de knoop heeft doorgehakt. Dat kwam voor hem best onverwachts.

30 mei 2023 - 12:50
Eringa 1200
Eringa had graag met Van der Sar door gewild. © AFC Ajax

“We hadden gehoopt dat we nog een tijd met hem door zouden gaan,” vertelt Eringa aan Ajax TV. “Die gesprekken hadden we ook met elkaar, maar de afgelopen 24 uur zijn anders uitgepakt.”

Het voor Ajax zwaar teleurstellend verlopen seizoen eindigde zondag in mineur. Op bezoek bij FC Twente werd met 3-1 verloren, waardoor de ploeg van John Heitinga het seizoen afsloot op een tegenvallende derde plek. Van der Sar lijkt daarna zijn conclusies te hebben getrokken.

“Bij Edwin is afgelopen weekeinde waarschijnlijk veel in zijn hoofd gebeurd,” vervolgt Eringa. “Maandag heeft hij ons verteld dat hij wilde stoppen. We hebben toen gezegd: ‘Denk er nog eens over na.’ Je wil namelijk niet dat iemand over één nacht ijs gaat. Hij zei echter bij zijn besluit te blijven en te stoppen bij Ajax.”

Eringa looft Van der Sar om zijn werk in de afgelopen elf jaar en noemt hem een hele goede algemeen directeur. “Hij was een supertopsporter en heeft het als bestuurder enorm knap gedaan de afgelopen jaren. Hij heeft de club gebracht tot het niveau waar Ajax nu is. Helaas volgde er een seizoen dat niet bracht wat we vooraf hadden gehoopt. Dat kan gebeuren. We hadden toch een beetje de hoop en de verwachting dat we nog een tijd met Edwin door zouden gaan. Zijn contract loopt ook tot 2025.”

Het besluit van Van der Sar stond echter vast. Toch zal het voor de bestuurder – die ook met Ajax in de finale van de Europa League stond en twee jaar later de halve finale van de Champions League bereikte – een heel moeilijk moment zijn. Zo’n plots afscheid gaat je niet in de koude kleren zitten.

Aanbevolen
Van der Sar stopt bij Ajax: ‘Na elf jaar ben ik op’

“Edwin kwam behoorlijk aangeslagen over, want dit is voor hem geen makkelijk besluit,” bevestigt Eringa. “Je wil natuurlijk het liefst afscheid nemen op een moment dat alles goed loopt en de sfeer feestelijk is. Dus dit is voor hem een heel moeilijk moment.”

Van der Sar heeft volgens de voorzitter van de rvc ontzettend veel betekend voor Ajax. “Hij heeft de vereniging tot grote hoogte gebracht. Op Nederlands niveau, maar ook op Europees niveau. En hij heeft van Ajax echt een grote NV gemaakt. Het budget is enorm gegroeid. Hij heeft bijgedragen aan een stevig en belangrijk Ajax. Daarnaast is hij als ambassadeur voor het voetbal ook internationaal heel belangrijk geweest.”

Op de vraag of Eringa nog meer veranderingen in de directie verwacht, antwoordt hij ontkennend. “Dat gaat niet gebeuren. Edwin zijn taken worden overgenomen door de zittende directie. Die blijven ook zitten. Als rvc gaan we nu heel hard aan het werk. We gaan op zoek naar nieuw talent. Daar hebben we de komende maanden voor nodig.”

Begin augustus hoopt de rvc te komen met een naam en de samenstelling van de nieuwe top van Ajax. “Het is sowieso belangrijk voor een club met zo’n historie dat je iemand met een Ajaxachtergrond in de directie hebt zitten. We zetten daarom alles op alles om dat te bewerkstelligen,” besluit Eringa, die zich verder niet uitlaat over de trainerspositie.

In gesprek met de landelijke media – waaronder De Telegraaf – vertelde hij wel dat het de verantwoordelijkheid is van de zittende directie om een nieuwe trainer aan te stellen en dat hun keus daarna wordt voorgelegd aan de rvc ter goedkeuring. Met de woordkeuze ‘nieuwe trainer’ lijkt hij zich te hebben versproken. Het zou betekenen dat John Heitinga deze week te horen krijgt dat hij een stapje terug moet doen.

Aanbevolen
Uitgebluste Van der Sar dankbaar voor elf prachtige jaren bij Ajax

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >