Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wijndal legt uit waarom hij bij Ajax minder voorzetten geeft

Bij AZ werd Owen Wijndal gezien als een onvermoeibare TGV aan de linkerkant. Met zijn spel haalde hij zelfs het Nederlands elftal. Als Ajacied oogst hij vooralsnog meer kritiek dan lof, terwijl zijn statistieken wel vergelijkbaar zijn. De linksback reageert.

02 maart 2023 - 13:18
Wijndal 1200
Wijndal denkt dat zijn lach hem soms dwars zit. © Pro Shots

Het is niet het makkelijkste seizoen voor Wijndal. Onder voormalig hoofdtrainer Alfred Schreuder hield hij vaker dan hem lief was de bank warm. De kritiek vanuit de media was ook niet mals. Bovendien moest hij vanuit diezelfde media vernemen dat Schreuder niet tevreden was over zijn trainingsarbeid.

“Of ik dat gek vond? Ja. Tijdens het trainingskamp in Marbella was het gevoel nog goed. Ik heb na NEC-uit ook met de trainer gesproken en aangegeven dat ik het niet met hem eens was. Ik vond het ook niet sterk dat hij dat wel in de media zei, maar mij er eerder niet op had aangesproken,” reageert Wijndal in de nieuwste editie van ons magazine Ajax Life.

“Natuurlijk mag een trainer vinden dat ik niet goed train. Ik houd juist van eerlijkheid. Dan is het aan mij om daar op een juiste manier op te reageren. Maar als ik zelf niets hoor... Na een paar trainingen hoorde ik dat Schreuder zei dat het kwartje was gevallen. In zijn ogen deed ik dus blijkbaar andere dingen dan daarvoor. Ik vond zelf dat ik nog altijd goed en hard trainde.”

De statistieken van Wijndal blijken niet wezenlijk te verschillen van zijn topseizoenen bij AZ. Toch liggen zijn prestaties onder een vergrootglas. Hij krijgt vaak het verwijt nonchalant te voetballen. Zelf denkt hij dat zijn vrolijke karakter hem soms dwars zit.

Aanbevolen
Ajax Life 7: terug in de titelrace

“Het kan zijn dat iemand denkt dat ik niet gefocust train omdat ik veel lach. Daar zit voor mij een gevaar in. Dat mensen denken: hij is een beetje nonchalant. Zeker als de resultaten tegenvallen. Maar dat ik veel praat met jongens, dat ik wil genieten van op het veld staan, betekent niet dat ik niet gefocust ben. Het is niet zo dat ik na puntenverlies in de kleedkamer vrolijk een praatje ga maken of de polonaise loop. Ik lach graag, maar ben geen clown.”

Wel blijkt uit de statistieken dat Wijndal momenteel veel minder voorzetten geeft dan voorheen. Dit seizoen zijn dat er gemiddeld 1,6 per negentig minuten, tegenover gemiddeld 3,3 voorzetten vorig seizoen. Het verklaart misschien meteen het beeld waarom hij in Amsterdam kritischer wordt gevolgd. Wijndal is minder prominent bij het aanvalsspel betrokken.

“Dat ligt ook wel aan de manier van spelen van de tegenstander,” verklaart hij. “Tegen Ajax laten de meeste ploegen zich erg terugzakken, dus wordt het lastiger een voorzet te geven. Ik kan het wel doen, maar als het hele strafschopgebied vol staat, heeft dat weinig zin. Als ik een bal voorgeef, moet het in potentie een assist zijn. Ik ga de bal niet blind voorgeven. Wat bereiken we daar als team mee?”

Wijndal houdt vertrouwen in zijn eigen kunnen. “Het gaat erom wat de mensen op de club van me vinden. En wat ik zelf vind. Ik ben goed genoeg voor Ajax. Dat zie ik op de trainingen en dat zie ik tijdens wedstrijden. De automatismen ontbreken alleen nog een beetje.”

Wil jij dit magazine ontvangen en profiteren van andere voordelen van het lidmaatschap? Sluit je dan aan bij Supportersvereniging Ajax! Een lidmaatschap scoor je nu met 50 procent korting!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >