Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - NEC

Het is weer tijd voor de eredivisie. En dus ook tijd om voor te beschouwen! NEC komt zondag op bezoek in de Johan Cruijff Arena. Hieronder wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

04 maart 2023 - 11:08
Driedingenajanec800
Schöne keert opnieuw terug in de Johan Cruijff Arena. © Pro Shots

Meijer wil passlijn naar Tadic afschermen
NEC-thuis was vorig jaar Ajax’ seizoensopener. De net gepromoveerde club uit Nijmegen werd destijds met een 5-0-nederlaag naar huis gestuurd. Rogier Meijer weet echter dat zijn ploeg sinds die tijd beter is geworden. “Ik verwacht niet dat het weer 5-0 wordt, want ik denk dat we nu veel verder zijn,” aldus de trainer tegenover het Algemeen Dagblad.

Het is nog maar drie maanden geleden dat Ajax punten verspeelde op bezoek bij NEC. Er is sindsdien veel veranderd. “John Heitinga heeft meer vastigheden in het spel van Ajax gebracht. De club zat toen echt in een andere fase. Er was onrust rondom de positie van Alfred Schreuder. Er is een grote verandering in het voetbal gekomen nu Dusan Tadic in de spits speelt. We moeten de passlijn naar hem afschermen.”

Meijer overweegt in Amsterdam met vijf verdedigers te spelen, maar wil zelf ook proberen te voetballen. “We moeten geloven in een stunt. We moeten durven voetballen en niet alleen maar tegenhouden. Als we dat doen, liggen er best wat ruimtes. Iedereen weet dat Ajax veel kwaliteit heeft rondlopen, maar niet iedereen verkeert in goede vorm.”

Aanbevolen
Heitinga’s elf: heeft bekerzege invloed op jouw formatie voor NEC-thuis?

Vijftienhonderdste overwinning lonkt
Ajax staat voor een unieke mijlpaal. Onze club won in de eredivisie tot nu toe 1499 keer. Als het zondag lukt om NEC te verslaan, bereiken de Ajacieden de magische grens van 1500 competitiezeges. Ajax kan de eerste club in Nederland worden die deze mijlpaal bereikt. De drie punten zijn veruit het belangrijkste, maar dit is zeker een fraaie bijkomstigheid.

Voor het zo ver is, moet er natuurlijk wel worden gewonnen van NEC. Precies dat lukte eerder dit jaar in Nijmegen niet (1-1). De ploeg van Meijer draait een prima seizoen en mag niet worden onderschat. Dat NEC twee keer in één seizoen punten afsnoept van Ajax, gebeurt niet vaak (drie keer deze eeuw), maar toch.

Ajax krijgt met NEC in ieder geval zijn favoriete tegenstander in de Johan Cruijff Arena op bezoek. Het trof in de eredivisie geen enkele ploeg vaker in eigen huis zonder te verliezen. Er werd al 41 thuisduels op rij niet verloren van de Nijmegenaren (35x winst, 6x gelijk). Wat zou het fijn zijn als Ajax zondag de 36e thuisoverwinning op NEC boekt.

Aanbevolen
Eerste Nouri-AED geplaatst op A. Nouriplein in Nieuw-West

Ajax en standaardsituaties
Vrije trappen, corners en Ajax. Het is dit seizoen nog geen gelukkig huwelijk. Aanvallend worden er maar weinig standaardsituaties omgezet in doelpunten, terwijl de Ajacieden op die manier wel veel goals tegen krijgen. Tijdens de eerdere ontmoeting in Nijmegen viel de enige tegentreffer eveneens vanuit een vrije trap.

In totaal kreeg Ajax dit seizoen vijf treffers uit standaardsituaties om de oren. Dat is nog niet eens het meest opvallende. Onze ploeg kreeg namelijk uit dergelijke situaties de minste schoten tegen (40). Een simpele rekensom leert dat de ploeg van Heitinga per acht pogingen vanuit een standaardsituatie één doelpunt moet incasseren. Dat is het slechtste gemiddelde van de eredivisie.

Ajax moet in ieder geval zorgen dat het zondag de nul houdt. NEC verloor dit seizoen namelijk nog geen enkele wedstrijd waarin ze zelf trefzeker waren (6x winst, 8x gelijk). Tot zover alle weetjes, feiten en statistieken. Onze club moet het op het veld laten zien.

Ajax en NEC trappen zondag om 16.45 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van Jochem Kamphuis, terwijl Marc Nagtegaal de VAR van dienst is.

Ajax Life Podcast #92 - Bekersucces en een toffe awayday!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >