Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Eerste Nouri-AED geplaatst op A. Nouriplein in Nieuw-West

Afgelopen zomer werd de Nouri Foundation gelanceerd. Op 34 niet vanzelfsprekende locaties in het land worden AED’s (defribrillators) geplaatst. De foundation werkt hiervoor samen met de Hartstichting. De eerste Nouri-AED werd woensdag geplaatst op het A. Nouriplein in Nieuw-West.

11 mei 2023 - 09:12
Aed 1200
Van der Sar was namens Ajax aanwezig. © SV Ajax

De eerste Nouri-AED heeft Ajax als ambassadeur. Algemeen directeur Edwin van der Sar daarover: “Het is heel belangrijk dat op veel plaatsen AED's aanwezig zijn en dat mensen weten hoe ze ermee om moeten gaan. We vinden het eervol dat wij ambassadeur zijn van de eerste Nouri-AED en dat het Ajaxlogo erop staat.”

Het aantal van 34 te plaatsen AED’s verwijst – hoe kan het ook anders – naar het rugnummer van Abdelhak Nouri, die in 2017 werd getroffen door een hartstilstand. De broer van Abdelhak – Abderrahim – reageerde eerder al in ons magazine Ajax Life: “De Hartstichting gaat ook cursussen geven, zodat mensen in de buurten weten hoe ze moeten omgaan met de geplaatste AED’s.”

“Je ziet wat er mogelijk is als er snel en goed hulp wordt geboden. Christian Eriksen speelt weer gewoon op topniveau,” benadrukt Abderrahim het belang van AED’s in wijken. De Nouri Foundation wil met het plaatsen van de apparaten bijdragen aan wat ze noemen een (hart)veilige omgeving. De AED’s worden opgehangen bij sportpleintjes in wijken die een positieve impuls kunnen gebruiken.

De Hartstichting ondersteunt de Nouri Foundation. Bijvoorbeeld door mee te denken welke locaties bijdragen aan het verder verbeteren van het landelijke AED-netwerk. Beide partijen vinden het belangrijk dat buurtbewoners hierbij worden betrokken. Zo worden buurtcoaches door de Hartstichting getraind om te kunnen reanimeren. Zij kunnen deze kennis vervolgens verder brengen in de wijk. Belangrijk, want nu is niet altijd duidelijk hoe om te gaan met zo’n apparaat.

Abderrahim: “Als Abdelhak op een pleintje speelde, zorgde hij ervoor dat iedereen – ongeacht beperkingen – mee kon doen. Hij creëerde een veilige omgeving om samen te kunnen sporten en spelen. Bij een veilige omgeving horen ook AED’s, want ze kunnen levens redden.”

In ons magazine laat Abderrahim weten dat ook bij Ajax meer aandacht is voor hartveilig sporten. “Ik denk dat wat mijn broertje is overkomen een keerpunt is geweest. Bij Ajax gaat er nu bijvoorbeeld een defibrillator mee naar de uitwedstrijden van de jeugdteams. Dat is ook een verbetering. Het beleid is aangescherpt.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >