Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Grillitsch was bij Ajax fascinerend anoniem

‘Grillitsch keert terug op het oude nest’, lees ik dinsdag op deze website. Mijn eerste reactie is schouderophalend. Dat is veelzeggend.

27 juni 2023 - 12:40
Grillitsch 1200
We zien Grillitsch later vast terug in pubquizen. © AFC Ajax

Ik fascineer me echt om de intense saaiheid en anonimiteit rondom de persoon Grillitsch. Ik moest het artikel eerst lezen om erachter te komen dat Florian z’n voornaam is. Wist ik echt niet. En ik pretendeer een bovengemiddeld Ajaxkenner te zijn.

Een heel seizoen was hij dagelijks bij Ajax te vinden, maar het ging nooit over hem. Fascinerend. Hij is – voor zover ik me iets wil herinneren van dit seizoen – niet één keer betrokken bij een noemenswaardige actie.

Geen goals, geen assists, geen voorassists, geen perfecte sliding, geen bal van de lijn gehaald, geen cruciale tackle of noodremmetje. In zijn gezicht volledig emotieloos. Zelden voor een camera, geen gekke dingen, geen fratsen, geen vreugde bij een overwinning, geen boosheid bij verlies. Vlak en grijs.

Slechte speler, zou je zeggen. Maar zelfs dát niet. Gewoon niks. Niet goed, maar ook niet slecht. We zijn er altijd goed in om vergelijkingen te maken, maar ik kan echt niemand vinden die eenzelfde mate van saaiheid en anonimiteit bij me opriep. Tomás Galásek was een tikkeltje saai, maar wel een belangrijke pion in het elftal. En zelfs aanvoerder.

Teemu Tainio? Die kwam niet eens tot een handvol wedstrijden en zat aan het einde van z’n carrière. Hij had in Engeland voor een aantal serieus te noemen clubs gespeeld. Waar Grillitsch verder heeft gespeeld? Zonder Wikipedia zou ik het je niet kunnen vertellen.

Grillitsch is – voor zover ik me iets wil herinneren van dit seizoen – niet één keer betrokken bij een noemenswaardige actie.

Olaf Lindenbergh dan? Komt in de buurt. Ook hij speelde echter met de aanvoerdersband en was toch vaak onderwerp van de kritiek op Ajax in die jaren. Hij stond een beetje symbool voor de ellendige jaren dat hij het Ajaxshirt droeg.

Afgelopen seizoen waren er talloze spelers op wie kritiek was. Spelers waarvan men zich afvroeg waarom ze in godsnaam het Ajaxshirt droegen. Jorge Sánchez, Calvin Bassey, Lorenzo Lucca, Owen Wijndal en ga zo maar door. Zelden ging het over Grillitsch. Niet omdat hij goed speelde, maar omdat hij nooit opviel. Deed hij wel mee? Welk rugnummer had hij eigenlijk?

Ik las in het eerdergenoemde artikel dat hij teruggaat naar Hoffenheim. TSG Hoffenheim wel te verstaan. Kennelijk kwam hij daar ook vandaan voordat-ie naar Amsterdam kwam. Een club die wat mij betreft perfect bij hem past. Net zo anoniem. Ik weet niet waar het ligt, ik weet niet wat de clubkleuren zijn of hoe het logo eruitziet.

Wikipedia leerde me dat ze sinds 2007 in de Bundesliga spelen. En dat ze best aardige succesjes hebben gehad, zelfs ook Europees. Het zal wel. Ze tellen niet mee in mijn hoofd als het gaat om serieus te nemen clubs. Als Hoffenheim morgen ophoudt met bestaan, merkt niemand daar verder iets van, toch?

Grillitsch werd volgens eigen zeggen bij Ajax een betere speler. Fijn, dan heeft hij er in elk geval iets aan gehad. Door dit blogje te typen, herinner ik hem toch nog als een persoon die ooit het Ajaxshirt mocht dragen, tien eredivisieduels om precies te zijn. Ik heb niet het idee dat we nog veel van hem gaan horen. Toch wens ik hem alle succes bij Hoffenheim.

Grillitsch, we zullen ‘m snel vergeten. En dat is oké.

Aanbevolen
Grillitsch keert terug op oude nest bij TSG Hoffenheim

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >