Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Dit valt op bij oefennederlaag Ajax tegen Anderlecht

Na een gelijkspel en een zege is Ajax in zijn derde oefenwedstrijd van de voorbereiding tegen een nederlaag aangelopen. RSC Anderlecht was in Brussel met 3-0 te sterk. Dit viel op.

Door Jordy Haak
22 juli 2023 - 15:24
Brobbey Anderlecht 1200
Brobbey startte in de basis. © Pro Shots

Feestelijk oefenduel
De sfeer in en rondom het Lotto Park was uitstekend te noemen. Het oefenduel tussen Anderlecht en Ajax maakte deel uit van de traditionele open dag van de Belgische club. Er kwam veel publiek op af. Ook vanuit Nederland reisden aardig wat Ajacieden naar Brussel.

De supporters hadden het gezamenlijk uitstekend naar hun zin in de kroegen rondom het stadion. Ook op de tribunes zaten de Nederlanders en Belgen kriskras door elkaar heen. Het leverde een fijne voetbalsfeer op, zoals we die graag zien. De symbolische aftrap van het oefenpotje werd verricht door Jan Mulder en Morten Olsen, die bij beide clubs een verleden hebben.

Transferperikelen houden Bassey aan de kant
In tegenstelling tot het oefenduel met Shakhtar Donetsk van aflopen dinsdag, ruimde Maurice Steijn basisplaatsen in voor Gerónimo Rulli, Kenneth Taylor en Brian Brobbey. Calvin Bassey was in Brussel wel aanwezig, maar maakte geen minuten. Dat had alles te maken met zijn mogelijke transfer naar Fulham.

Zaterdag werd bekend dat Ajax een akkoord heeft bereikt met de Engelse club over een transfer van de 23-jarige verdediger. Daar zou een bedrag van 21 miljoen euro mee zijn gemoeid. Tegelijkertijd meldden verschillende media dat Bassey een overgang naar de Premier League vooralsnog niet ziet zitten en liever voor zijn kans in Amsterdam vecht.

Steijn gaf voor de camera van Ziggo Sport een korte verklaring. “Calvin is erbij, want het is nog niet helemaal rond. Omdat we geen risico willen lopen op blessures, hebben we met elkaar besloten om hem niet te gebruiken. We gaan kijken welke kant het opgaat de komende dagen.”

Aanbevolen
Kreek aan de slag in nieuwe functie van loan coach

Dolberg scoort tegen oude club
In het centrum van de defensie verschenen Jorrel Hato en Olivier Aertssen dan ook wederom aan de aftrap. Het piepjonge verdedigingsduo kreeg als taak om de nieuwe zomeraanwinst van Anderlecht af te stoppen: Kasper Dolberg. De oud-Ajacied debuteerde in het Lotto Park en had twaalf minuten nodig om het net te vinden.

De Deense spits zette Aertssen relatief makkelijk opzij, waarna hij op bijzonder fraaie wijze raak schoot. Een doelpunt zoals we hem in zijn beste dagen bij Ajax ook wel eens zagen maken. Dolberg was overigens niet de enige oud-Ajacied die op het opstellingenformulier verscheen. Ook Jan Vertonghen had een basisplaats bij de thuisploeg.

Steijn benadrukte voor de aftrap het belang van een energiek en dynamisch Ajax. “Ik verwacht een pittige wedstrijd, want voor Anderlecht is dit de laatste test voor de competitie. Wij moeten ook fysiek weer een stap maken. Dat hoop ik terug te zien,” zei de oefenmeester. Hoewel Ajax via schoten van Devyne Rensch en Steven Bergwijn tweemaal gevaarlijk werd, oogde het spel nog niet zo verfrissend als eerder deze week tegen Shakhtar.

Meer pit na rust
Dat de supporters van beide clubs goed met elkaar zijn, bleek ook in de rust. Het rapnummer Herres van Sevn Alias klonk uit de speakers in het goedgevulde Lotto Park, waar de Amsterdamse aanhang zich meermaals liet horen.

Zij zagen Ajax – met Benjamin Tahirovic als vervanger van Davy Klaassen – aardig uit de kleedkamer komen. Eerst raakte Taylor de paal, waarna Anass Salah-Eddine en Mohammed Kudus goede kansen onbenut lieten. In ieder geval zat er meer pit in de ploeg, waar richting het einde steeds meer spelers werden vervangen.

Die felheid was overigens niet alleen maar positief. Dat Ajax in een vriendschappelijk potje tegen vijf gele kaarten aanliep, was opvallend te noemen. Vooral Rensch kwam een kwartier voor tijd wel erg hard in op zijn tegenstander.

Aertssen ongelukkig
Wat verder opviel? Hato zorgde wederom voor een goede passing vooruit en Branco van den Boomen strooide eveneens met fraaie passes. In de afronding had de equipe van Steijn echter wat pech. Zo schoot Kudus halverwege de tweede helft snoeihard op de lat. Aertssen kende een ongelukkige middag. Hij probeerde tien minuten voor tijd een voorzet te onderscheppen, maar raakte de bal onfortuinlijk. De ingevallen Jay Gorter was kansloos, waardoor Anderlecht op 2-0 kwam. 

Benito Raman zorgde er in blessuretijd voor dat de Amsterdammers zelfs tegen een ruime nederlaag aanliepen. Er wachten Ajax nog twee oefenduels voordat de eredivisie van start gaat. FC Augsburg en Borussia Dortmund zijn de volgende sparringpartners.

Aanbevolen
Moedig Ajax aan richting Europa League!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >