Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Heitinga wil vastigheden creëren bij eerste elftal

John Heitinga is de door Ajax aangewezen man om het seizoen af te maken als hoofdtrainer van het eerste elftal. De Ajacied kan goed uitleggen wat hij van plan is. Zo vindt hij het creëren van vastigheden nu het allerbelangrijkste.

02 februari 2023 - 20:44
Heitinga 1200 (1)
Succes, John! © AFC Ajax

“We zullen in vaste samenstellingen gaan spelen,” legt Heitinga uit voor de camera van het eigen clubkanaal. “Dat begint op het trainingsveld. De spelers moeten op trainingen ervaren waar ze tegenaan lopen in wedstrijden. Als we tegen compacte organisaties spelen, mogen we geen onnodig balverlies lijden. Het terugveroveren kost energie, terwijl we die energie moeten stoppen in het aanvalsspel.”

Het zijn teksten die supporters vast waarderen. Alfred Schreuder husselde de boel immers regelmatig door elkaar. Spelers leken soms ook niet helemaal te weten waar ze aan toe waren. De soms onnavolgbare keuzes werden niet door iedereen in het stadion begrepen. Heitinga stelt met zijn spelers te willen werken vanuit discipline en herhaling. We zijn benieuwd hoe dat er in de praktijk uit gaat zien.

Zijn baan als hoofdcoach van Ajax 1 komt eerder dan verwacht, terwijl er bij de club van alles aan de hand is. Toch grijpt hij de kans met beide handen aan. “Ik denk dat ik het Ajax-DNA heb. Hopelijk kan ik dat vertalen naar de groep, zodat we dat terugzien op de velden. Het is belangrijk om resultaat te halen. Dat moet op de manier waarop we willen spelen. Dat is aanvallend, met risico en veel kansen creëren. Dat hoort bij Ajax.”

Aanbevolen
Heitinga steekt zijn nek uit en clubleiding mag dankbaar zijn

“Ik wist natuurlijk niet of en wanneer ik deze kans zou krijgen,” gaat Heitinga verder. “Het enige wat ik kon doen, is me goed voorbereiden. Het allerbelangrijkste is dat we kleur op de wangen krijgen en zondag bij SC Cambuur de drie punten mee naar huis nemen. We weten dat het bij Ajax maar om één ding draait: kampioen worden.”

Heitinga wordt geassisteerd door Richard Witschge en Michael Reiziger, terwijl hij ook een oude rot naast zich krijgt in de persoon van Dwight Lodeweges. “Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat er een ervaren man naast me staat. Mij is gevraagd welke valkuilen ik heb. Daar moet ik eerst tegenaan lopen. Dat weet ik nog niet en dat ga ik ervaren. Het enige wat ik weet: ik wil alles winnen.”

Hoewel de omstandigheden moeilijk zijn, is Heitinga fier dat hij deze klus mag oppakken. Logisch, want hij is een kind van de club. “Het is iets waar ik trots op ben. Nu ben ik er en is het aan mij en aan de staf om ervoor te zorgen dat we aan het einde van het seizoen tevreden terugkijken.”

Aanbevolen
Heitinga hoofdcoach tot einde seizoen met Lodeweges naast zich

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >