Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Noodrem

‘Ik snap dat jullie allemaal in feeststemming zijn, maar blijf van die noodrem af, anders gaan we zeker niet kunnen doorrijden’. Een vrouwenstem schalt streng, maar ook ietwat jolig door de intercom van een bomvolle metro 54 richting Amsterdam Centraal.

11 december 2023 - 16:10
Bijlmer 1200
Zo komen we donderdag weer aan voor AEK-thuis. © De Brouwer

We staan stil ergens tussen de stations Van der Madeweg en Spaklerweg. De ramen zijn beslagen. De metro is net schokkerig tot stilstand gekomen, waarbij de staande mensen naar voren tuimelen. Heel even is er paniek, maar dan wordt de sfeer al snel lacherig. Mede door de intercommevrouw.

Ajax - Sparta is al zo’n veertig minuutjes geleden in 2-1 geëindigd. Toch weer drie punten. Net als op de shirts. Alle beetjes helpen. Nu de metro stilstaat, zijn de gesprekken goed te volgen. Volop meningen. Ajax was voor rust uitstekend, na rust dramatisch. Brian Brobbey is een machine. Een beest. “Hij eet betonblokken als ontbijt,” beweert een gozer in het foeilelijke thuisshirt van dit seizoen.

Achterin brult iemand dat AEK er donderdag aangaat. Het krijgt geen navolging, maar de poging is dapper. Twee duidelijk beschonken Ajacieden zijn vervelend. Begin twintigers, gok ik. Ze gebruiken continu het K-woord. Het duurt allemaal K-lang. Ze moeten naar Santpoort. Dat is ook K-ver. Niemand zegt er iets van. Ik ook niet. Dat doet me balen van mezelf.

Achterin brult iemand dat AEK er donderdag aangaat. Het krijgt geen navolging, maar de poging is dapper.

Naast me zit een opa met zijn kleinzoon. Dat is veel leuker. De kleine man heeft een rood-witte sjaal vrij strak om zijn nek geknoopt, maar loopt niet paars aan. Het gaat gelukkig goed. Hij vraagt zijn grootvader of-ie aan de noodremtrekker wil vragen dat niet meer te doen. “Dat weet hij nu vast wel,” klinkt het ter geruststelling. “We gaan zo weer rijden.” Het mannetje hoort het al niet meer. Hij is afgeleid door het spelletje op opa’s mobieltje.

Dan begint de metro te zoemen. Zachte stoomgeluidjes. Geen idee eigenlijk wat het allemaal precies betekent, maar het zijn de voortekenen dat we weer gaan rijden. Als dat daadwerkelijk gebeurt, klinkt er gejuich. Niet massaal, maar een beetje zoals past bij de avond van Sparta-thuis die we zojuist hebben beleefd.

De noodrem wordt verder met rust gelaten. De metro stopt nu alleen nog op de bedoelde plekken. Per halte kleuren de coupés minder en minder wit-rood-wit. Bij Amsterdam Centraal stappen de laatsten uit. De metro gaat ook meteen uit bedrijf, vertelt de intercommevrouw. Iedereen vindt zijn of haar weg naar huis. Wetend dat we er bij AEK-thuis gewoon weer bij zijn.

Hopelijk vieren we erna een feestje op het spoor.

Aanbevolen
Ajacieden voorzichtig opgetogen na vierde eredivisiezege op rij

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >