Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - AEK Athene

Het is donderdag een gevalletje erop of eronder voor Ajax. Winst en niks minder dan winst tegen AEK Athene is noodzakelijk om na de winter door te kunnen in de Conference League. Een voorbeschouwing op een heet avondje in Amsterdam!

14 december 2023 - 07:56
Forbs 1200 Drie Dingen
We verwachten een basisplek voor Forbs. © Pro Shots

Hato aanvoerder, Brobbey neemt pingels
John van ’t Schip vertelde donderdag dat aanvoerder Steven Bergwijn niet fit genoeg is om te spelen tegen AEK. Tweede captain Steven Berghuis is geschorst. De trainer gaf antwoord op de vraag van Ajax Life wie dan de aanvoerder is tegen de Grieken. “Dat zal Jorrel Hato zijn,” zo was de trainer duidelijk.

Normaal is Bergwijn ook de aangewezen persoon om strafschoppen te nemen. Mocht het zover komen dat Ajax tegen AEK een penalty krijgt, dan is Brian Brobbey in principe de penaltynemer. Van ’t Schip: “Brian staat tweede op de lijst, maar hij moet zich in de wedstrijd natuurlijk ook goed voelen. Maar ga er maar vanuit dat hij de bal opeist als we een penalty krijgen.”

Hoe Van ’t Schip de afwezigheid van Bergwijn en Berghuis precies gaat oplossen, hield hij nog voor zich. Wel gaf hij antwoord op de vraag welke invloed de afwezigheid van het duo op het spel heeft dat hij graag wil spelen.

“Ze zijn beiden van grote waarde voor het team. Door hun ervaring en leeftijd, maar ook omdat ze betrokken zijn bij veel aanvallende acties. Het zijn specifieke spelers, die je niet één, twee, drie vervangt. Als er iemand anders speelt, krijg je ook een ander type spel. Dat moeten we op een creatieve manier zien op te lossen.”

Aanbevolen
Van ’t Schip: ‘Onze plicht zo ver mogelijk te komen in Europa’

Almeyda ziet heel ander Ajax
AEK heeft in de Johan Cruijff Arena genoeg aan een puntje om na de winter door te mogen in de Conference League. AEK-coach Matias Almeyda bezweert echter dat niemand dat aan het spel van de Grieken gaat merken. “Onze mentaliteit is altijd hetzelfde. We hebben aan een punt genoeg, maar komen om te winnen.”

De trainer zei het tijdens het perspraatje in de perskamer van de Johan Cruijff Arena. Naast hem zat verdeiger Petros Mandalos, die zich aansloot bij de woorden van Almeyda. “Ik denk dat we het beste in anderhalf jaar tijd bij onszelf naar boven moeten halen. We zijn er klaar voor. Elke voetballer en elke coach wil verder in Europa. Wij dus ook.”

Zoals dat gaat tijdens bespiegelingen vooraf, waren er ook nu mooie woorden voor de tegenstander. “We staan tegenover een geweldige tegenstander. Ajax heeft iets bijzonders gedaan in het wereldvoetbal. Dat is de reden dat ze altijd zoveel spelers opgeleid hebben en nog steeds doen. Dat motiveert ons.”

“De nieuwe coach veranderde de manier van spelen,” richt Almeyda zijn vizier op Van ‘t Schip. “Dat leverde goede resultaten op. Het is een heel ander team als waar we eerder dit seizoen 1-1 tegen speelden in Athene. Elke trainer bereidt een team weer anders voor.”

Aanbevolen
Rensch gebruikt kritiek vooral als motivatie om beter te worden

Hoe ging het ook alweer in 1994?
In het gouden seizoen 1994/1995 won Ajax de Champions League. De club stond natuurlijk niet zomaar in de finale. Zo overwon de ploeg van Louis van Gaal in dat jaar meerdere landskampioenen. Zo ook AEK, de kampioen van Griekenland.

Een dikke dertigduizend toeschouwers zagen op woensdag 28 september 1994 hoe de thuisploeg op voorsprong kwam in het NEA Filadelphia Stadion in Athene. Na een halfuur spelen stond het stadion figuurlijk in vuur en vlam: Toni Savevski versloeg Edwin van der Sar. Drie minuten erna werd het vuur alweer gedoofd toen Jari Litmanen de stand met buitenkantje voet gelijktrok.

Ajax was die avond de betere partij in Athene. Na een uur spelen ramde de achttienjarige Patrick Kluivert de bal vernietigend in de goal achter de kansloze doelman Helias Atmatsidis. Het was de eerste Europese treffer van Kluivert, die verantwoordelijk was voor de 1-2-eindstand.

De return in Amsterdam werd op 7 december 1994 gespeeld met het Olympisch Stadion als decor. 39.183 toeschouwers keken toe. Het was de eerste keer dat we de rood-witte vlaggetjes in Amsterdam zagen! Deze werden bij de opgangen uitgereikt aan de toeschouwers. Ajax nam dit initiatief als alternatief voor het vuurwerk.

Toen Ajax de wedstrijd aftrapte, wist het al dat het geplaatst was voor de kwartfinales. Toch staat het met 2-0 gewonnen duel bij menigeen in het geheugen gegrift. Dit komt vooral door Tarik Oulida, die zijn mooiste momenten in Ajaxshirt beleefde. Hij speelde omdat Edgar Davids geblesseerd toekeek.

Oulida trof al na acht minuten doel en flikte datzelfde kunstje tien minuten voor tijd. Het werd daarmee de avond van Oulida, die maar kort genoot van zijn dubbelslag. Het werd al snel na zijn huzarenstukje tegen AEK weer stil... Zijn seizoen doofde uit als een nachtkaars. Een vertrek leek onvermijdelijk. Enkele maanden later speelde hij bij Sevilla FC.

Ajax en AEK trappen donderdag om 21.00 uur af in de Johan Cruijff Arena. Het duel staat onder leiding van de Engelse scheidsrechter Craig Pawson, terwijl Marco Fritz de VAR van dienst is. Pawson floot eenmaal eerder een wedstrijd van Ajax. Hij was in 2019 de arbiter toen Ajax in Amsterdam met 3-2 te sterk was voor Paok Saloniki.

Aanbevolen
TV-tip: mis niks van Ajaxmannen en -vrouwen tegen AEK en Bayern!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >