Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Van ’t Schip: ‘Onze plicht zo ver mogelijk te komen in Europa’

Als de ploeg van John van ‘t Schip wil overwinteren in Europa, dan moet het donderdag winnen van AEK Athene. Duidelijker kan de doelstelling niet zijn. De trainer ziet het dan ook als Ajax’ plicht zo ver mogelijk te komen in de Conference League.

13 december 2023 - 14:52
SCHIPAJAAEK800
Van ’t Schip kent de spelers van AEK best goed. © AFC Ajax

Van Champions League naar Europa League. Het was voor Ajacieden toch even wennen. Inmiddels ligt Ajax ook uit dat toernooi. Gelukkig bestaat er het vangnet van de Conference League. De Amsterdammers krijgen zo alsnog de kans Europees te overwinteren, mits er donderdag wordt gewonnen van AEK. 

Toch staat Europese overwintering niet bij iedereen bovenaan de prioriteitenlijst. Het toernooi wordt door sommige supporters als ondergeschikt aan de eredivisie gezien, waarin Ajax zo hoog mogelijk moet zien te eindigen. Van ’t Schip kijkt daar anders naar. “Ik zie het als onze plicht zo ver mogelijk in de Conference League te komen,” aldus de trainer op de voorbeschouwende persbabbel.

Mocht Ajax na de winterstop nog actief zijn in Europa, dan helpt dat ook financieel mee. Daarnaast maakt het de club aantrekkelijker voor spelers van buitenaf. Van ’t Schip ziet dat vooral als bijzaken. Winnen is het allerbelangrijkste. Daarnaast draagt iedere wedstrijd bij aan het proces waarin de ploeg zit.

“Het is weer een wedstrijd waarin we als ploeg verder moeten gaan waarmee we bezig zijn. Dat gaat in sommige gedeeltes goed, in andere minder,” zo doelt hij op het duel met Sparta. “Het gaat zoals het gaat. We hebben al goede stappen gemaakt. Normaal heb je een hele voorbereiding, nu stap je midden in het seizoen in. Dat het niet snel genoeg gaat, weet je.”

Aanbevolen
Rensch gebruikt kritiek vooral als motivatie om beter te worden

Van ’t Schip moet het tegen AEK doen zonder de geschorste Steven Berghuis en geblesseerde Steven Bergwijn. Hoe de trainer dat precies gaat oplossen, houdt hij nog even voor zich. Wel gaf hij antwoord op de vraag van Ajax Life: welke invloed heeft de afwezigheid van het duo op het spel dat Van ’t Schip graag wil spelen?

“Ze zijn beiden van grote waarde voor het team. Door hun ervaring en leeftijd, maar ook omdat ze betrokken zijn bij veel aanvallende acties. Het zijn specifieke spelers, die je niet één, twee, drie vervangt. Als er iemand anders speelt, krijg je ook een ander type spel. Dat moeten we op een creatieve manier zien op te lossen.”

Het is voor Ajax wellicht een voordeeltje dat de hoofdcoach AEK goed kent. Van ’t Schip was immers bondscoach van Griekenland. De trainer verwacht dat de ploeg uit Athene donderdag gaat loeren op de counter. “Ze zullen de ruimtes achter onze laatste linie proberen te benutten. Daar zijn ze goed in.” 

Voor Van ’t Schip wordt het zijn laatste duel voor de winterstop. De trainer stapt kort na de wedstrijd tegen AEK in het vliegtuig naar Australië, waar zijn zoon gaat trouwen. Daardoor mist hij de confrontaties met PEC Zwolle en USV Hercules. De technische staf neemt het tijdelijk van hem over.

Aanbevolen
Van ’t Schips elf: hoe vang jij gemis van Berghuis en Bergwijn op tegen AEK?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >