Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stoïsteijns, maar hoe lang nog?

Het is een kleine twee weken voor de start van het nieuwe eredivisieseizoen, terwijl de selectie van Ajax met pleisters aan elkaar hangt. De onrust giert door mijn supporterslijf. Alleen de kalmte van Maurice Steijn werkt enigszins zalvend.

Door Jordy Haak
01 augustus 2023 - 11:46
Steijn 1200
Steijn straalt rust uit bij Ajax. © AFC Ajax

De nasleep van vorig seizoen en de afwachtende houding op de transfermarkt leiden ertoe dat ik me inmiddels aardig zorgen maak over Ajax. Al wekenlang wachten we met smart op een inkomende transfer die onze supportersharten met hoop vult. Wat zeg ik? Inkomende transfers. Meervoud dus. Er zijn immers flinke herstelwerkzaamheden nodig om Ajax een serieuze rol van betekenis te laten spelen.

Tot dusverre hebben we de selectie – die in het afgelopen seizoen al kwaliteit tekort kwam – vooral verder zien worden uitgedund. Dusan Tadic, Jurriën Timber en Calvin Bassey zijn reeds vertrokken, terwijl we weten dat Edson Álvarez en Mohammed Kudus deze zomer op een transfer azen. Steven Berghuis sprak openlijk zijn zorgen uit over een gebrek aan kwaliteit. Ook gaan geruchten rond over een mogelijke vertrekwens van Gerónimo Rulli.

Heel geruststellend is het allemaal niet. Ik heb dan ook te doen met Steijn. De nieuwe hoofdtrainer staat voor een enorme klus, maar moet die uitdaging vooralsnog aangaan met een zwaar gemankeerde selectie. De defensie is daarvan het meest treffende voorbeeld. Dat Jorrel Hato en Olivier Aertssen tijdens de voorbereiding steevast het centrale duo vormden, is alleszeggend.

Hato is een groot talent waar we veel van verwachten, maar hij is ook pas zeventien jaar. Hoe reëel is het zo’n jonkie, die pas vijftien officiële duels in Ajax 1 speelde, tot een van je defensieve leiders te bombarderen? De basisplaats van Aertssen komt voort uit pure nood, omdat er simpelweg geen andere centrale verdedigers voor handen zijn. Onbegrijpelijk, want iedereen zag het vertrek van Timber aankomen. Dan verwacht je proactief handelen op de transfermarkt.

Het startgeld van de Champions League gaat omhoog naar minimaal zeventig miljoen euro. Is dat een reden meer risico te nemen op de transfermarkt?

Inmiddels is actie bittere noodzaak. Ik geloof oprecht dat Sven Mislintat keihard aan het werk is deals te sluiten, maar de tijd tikt ondertussen door. Voor je het weet staat Heracles-thuis op de rol. Steijn gaf tijdens het trainingskamp in Herzogenaurach een stukje duiding over de jacht op versterkingen. “We hebben een bepaald budget. Op het moment dat we daar ver boven gaan, kunnen we zo’n speler al eerder halen. Maar wat mag je uitgeven? En wat houd je over voor andere posities?”

Het zijn terechte en relevante vragen, maar tegelijkertijd is het essentieel in de eredivisie niet direct achter de feiten aan te lopen. Een toptweeklassering is crucialer dan ooit. Het startgeld van de gewijzigde Champions League gaat in 2024 immers omhoog naar minimaal zeventig miljoen euro. Je kunt je afvragen of dat geen reden moet zijn toch wat meer risico te nemen op de transfermarkt?

De namen van Josip Sutalo en Eduard Spertsyan doen al een tijdje de ronde als mogelijke versterkingen. Hopelijk kan hier spoedig een klap op worden gegeven. En dan nog is Mislintat met de herstelwerkzaamheden pas halverwege. Steijn blijft er vooralsnog rustig onder. Hij gaf aan niet nerveus te zijn. “Natuurlijk wil ik de groep zoveel mogelijk compleet hebben, maar de spelers waar we mee bezig zijn, zijn uitstekende vervangers voor de spelers die zijn vertrokken.”

De kalmte bij Steijn is fijn. In zijn interviews komt hij reëel over. Misschien kan hij met zijn achtergrond bij kleinere clubs ook meer winnaarsmentaliteit in de groep kweken. Verbazing en een stukje ongeloof vochten bij mij om voorrang toen Steijn werd aangesteld als hoofdtrainer, maar vooralsnog ben ik positief verrast. Het is prettig als een trainer rust uitstraalt.

Daarom borrelden de zenuwen bij mij extra op, toen ook Steijn na de 3-1-nederlaag tegen FC Augsburg erkende dat zijn ploeg momenteel te weinig kwaliteit heeft. Mislintat is aan zet. En het liefst een beetje snel. Ik hoop dat hij Steijn het juiste materiaal kan verschaffen, want iedereen weet hoe moeilijk een Ajaxtrainer het krijgt als de resultaten tegenvallen. Dat zou niet fair zijn, want Steijn verdient een eerlijke kans. Maar dan moet hij daar wel het materiaal voor hebben.

Ondertussen tikt de klok door. Maurice blijft Stoïsteijns, maar hoe lang nog?

Aanbevolen
Ook keepersbestand wordt plots vraagstuk bij Ajax

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >