Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Korte kennismaking met Ajaxaanwinst Borges

Sven Mislintat heeft met Carlos Roberto Forbs Borges zijn vierde zomeraanwinst binnen. De negentienjarige buitenspeler komt voor minimaal veertien miljoen euro over van Manchester City. Hij zet zijn handtekening onder een contract tot medio 2028 en gaat spelen onder de naam Forbs.

03 augustus 2023 - 21:56
Borges Guardiola 1200
Forbs komt over van Manchester City. © Pro Shots

De transfersom kan middels bonussen oplopen tot negentien miljoen euro. De naam van Carlos Roberto Forbs Borges kwam voor ons als een konijn uit de hoge hoed. Online zagen we de term ‘bliksemtransfer’ voorbijkomen, maar het kan ook dat Mislintat zijn beoogde transfertargets simpelweg goed geheim weet te houden. Nu de vleugelflitser in Amsterdam is neergestreken, is het de hoogste tijd voor een nadere kennismaking.

Forbs springt vooral in het oog door zijn duizelingwekkende statistieken. In het beloftenteam van Manchester City werd hij afgelopen seizoen topscorer met 21 doelpunten in 24 wedstrijden. Daarnaast gaf hij elf assists. Omgerekend was hij ieder uur bij een doelpunt betrokken. Door zijn sterke prestaties werd hij uitgeroepen tot beste speler van de Premier League 2.

Hoewel we moeilijk kunnen inschatten hoe het niveau van die competitie zich verhoudt tot de eredivisie, bewijst Forbs al langere tijd dat zijn enorme productiviteit geen toeval is. Zo deed hij menigeen versteld staan door in bij Manchester City onder 18 in 28 wedstrijden liefst 23 keer het net te vinden en 21 assists te produceren. Ook in de Uefa Youth League viel de buitenspeler op. In zes wedstrijden was hij bij tien goals betrokken. Het zijn cijfers waar je stijl van achterover slaat.

De Portugees met Guinese roots staat dan ook te boek als een ruwe diamant. Niet voor niets pikte Manchester City hem al op tienjarige leeftijd op uit de jeugdopleiding van Sporting CP. Een doorbraak in de hoofdmacht van de Engelse topclub, waar de concurrentie moordend is, zat er nog niet in. Toch lijken The Citizens nog altijd potentie te zien in de vleugelflitser, gezien de terugkoopclausule en het doorverkooppercentage dat de Engelsen bedongen. 

Aanbevolen
Nachtbraken met Carlos Borges

Het grootste wapen van de kersverse Ajacied is zijn snelheid. Zelfs in volle vaart weet de Portugees de controle over de bal te behouden. Forbs weet dat hij veel van zijn directe tegenstanders eruit sprint, waardoor hij steevast vol vertrouwen de strijd aangaat. Het levert hem met grote regelmaat doelrijpe kansen op. Dat hij effectief is voor de goal en meestal ook het overzicht houdt om een medespeler te bedienen, is een extra pluspunt.

We zijn erg benieuwd naar de dribbelkunsten van de Portugees. De grootste vraag is vooral hoe die kwaliteit tot zijn recht komt op een ander (senioren)niveau, waarbij zijn atletische voorsprong ten opzichte van zijn tegenstanders minder groot is. Een nu nog lastig te beantwoorden vraag, omdat Forbs vooralsnog in de Premier League 2 tegenover leeftijdsgenoten stond.

Het meest opvallend aan de transfer van Forbs is dat hij veruit het best tot zijn recht komt als linksbuiten. Juist die positie is bij Ajax met Steven Bergwijn, Mika Godts en Mohamed Daramy – die in de belangstelling zou staan van Burnley – al vrij goed voorzien. In de nationale jeugdelftallen van Portugal voetbalt Forbs weliswaar soms vanaf de rechterflank, maar zijn kracht ligt op linksbuiten.

Het wordt daarom interessant om te zien op welke positie Forbs bij Ajax komt te spelen. Gaat hij de concurrentiestrijd aan met bovengenoemde namen of is hij wellicht toch voor de rechterflank gehaald? De kans is immers nog altijd zeer reëel dat Mohammed Kudus de club deze zomer verlaat. Is schuiven met Bergwijn een optie? Het zijn vragen die Maurice Steijn moet gaan beantwoorden.

Aanbevolen
Mislintat: ‘Ramaj kan groeien in Rulli’s schaduw, maar er ook meteen staan’

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >