Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Liverpool - Ajax

Zijn jullie ook stuiterend wakker geworden? Toch duurt het nog even voordat het 21.00 uur (20.00 uur lokale tijd) is en het balletje op Anfield gaat rollen. Om in de loze uurtjes de tijd te doden, hebben we wat zaken op een rijtje gezet. Een voorbeschouwing!

13 september 2022 - 08:41
Anfield 1200 (1)
Anfield staat bij velen op de bucketlist. © Ajax Life

Geen CL-hymne op iconisch Anfield
De Champions League-hymne klinkt dinsdag niet door het stadion voorafgaand aan het treffen tussen Liverpool en Ajax. Dat heeft alles te maken met het overlijden van Koningin Elizabeth. Men vindt dat de zo kenmerkende tonen van het meest prestigieuze Europese voetbaltoernooi niet passen bij de periode van nationale rouw.

Gelukkig gaat de bal wel ‘gewoon’ rollen. De afgelopen speelronde in de Premier League lag er immers uit. Ook door de thuiswedstrijden van meerdere Britse clubs in de verschillende Europese toernooien ging een streep. We knepen hem even, maar mochten uiteindelijk toch naar Engeland afreizen.

Bijzonder fijn, nadat corona twee jaar geleden roet in het eten gooide. Voor veel voetballiefhebbers is Anfield een bucketlistdingetje, dat nu eindelijk kan worden afgevinkt.

Anfield is immers een iconische voetbaltempel, die alweer dateert uit 1884. Wist je dat het in eerste instantie werd bespeeld door stadsrivaal Everton? Na een geschil over de betaling werd de grond ruim 130 jaar geleden opgekocht door John Houlding.

Everton besloot te verhuizen naar Goodison Park. Houlding bezat zodoende wel een stadion, maar geen team. Dat is nogal onhandig, toch? Daarop besloot hij een nieuwe voetbalclub op te richten. Dat werd Liverpool FC.

Het stadion dankt zijn naam aan de toenmalige Ierse invloeden. Het is vernoemd naar de Ierse stad Annefield in Wexford en ligt aan Anfield Road. Leuk quizvraagje: waar kun je die straat nog meer vinden? Precies, in Amsterdam! Op de plek waar vroeger De Meer lag, hebben meerdere voetbalstadions een eigen straatnaam gekregen. Zo ook Anfield.

Aanbevolen
Groeten uit Liverpool en training kijken!

Van mistwedstrijd tot corona
Liverpool - Ajax is een affiche met historische waarde. Toch stonden beide clubs in het verleden pas vier keer in een officiële wedstrijd tegenover elkaar. De eerste dubbele ontmoeting dateert van seizoen 1966/1967. Juist ja, het jaar van de legendarische mistwedstrijd in Amsterdam.

De verhalen over dat duel zijn talrijk. De doelpunten waren door de dichte mist nauwelijks waarneembaar voor supporters. Wanneer je het publiek aan de andere kant van het stadion hoorde juichen, sprong je zelf ook maar op. En het waren nogal wat goals! Ajax won in het Olympisch Stadion afgetekend met 5-1. Cees de Wolf, Johan Cruijff, Klaas Nuninga (2x) en Henk Groot zorgden voor de juichmomenten.

Bij de return in Engeland verscheen een 2-2-eindstand op het scorebord. Dat was ruim voldoende om door te dringen tot de kwartfinale van de strijd om de Europa Cup 1.

Pas twee jaar geleden traden Liverpool en Ajax opnieuw tegen elkaar aan. Zoals gezegd hadden we daar als supporters weinig aan. Ook toen keken we reikhalzend uit naar een bezoek aan Liverpool, maar maakte de coronapandemie een einde aan alle pret. De tribunes bleven leeg. Ajax verloor beide potjes bovendien met 1-0.

Kortom, we hopen dat deze nieuwe editie van Liverpool - Ajax in alle opzichten mooiere herinneringen oplevert!

Aanbevolen
Babel: ‘De sfeer op Anfield is magisch, de stad Liverpool echt uniek’

Klopp waakt voor sterk Ajax
Liverpool kent op z’n zachts gezegd niet zijn beste periode. De club staat momenteel zevende in de Premier League. Het Champions League-duel met Napoli ging met 4-1 verloren. Omdat de competitiewedstrijden vanwege het overlijden van Koningin Elizabeth allemaal werden geschrapt, krijgen de Engelsen dinsdag pas de eerste mogelijkheid tot eerherstel.

Trainer Jurgen Klopp verwacht dan ook een reactie van zijn ploeg, maar waarschuwt voor een sterk Ajax. “Bij Ajax speelt juist het tegenovergestelde dan bij ons,” liet hij op de persconferentie optekenen. “Ze zijn bezig aan een indrukwekkende renovatie en doen het heel goed. We moeten zorgen dat we totaal anders spelen dan tegen Napoli, want dat was verschrikkelijk. Dan zien we het wel.”

De Duitse oefenmeester kan dinsdag geen beroep doen op Andrew Robertson, Ibrahima Konaté, Alex Oxlade-Chamberlain, Curtis Jones, Naby Keïta en Jordan Henderson. Zij kampen nog met blessures. Fabio Carvalho is wel weer van de partij. Op de vraag of Klopp Ajax schaart onder de topteams in de Champions League, volgde een ontwijkend antwoord.

“Het is nog vroeg om dat te beoordelen. Andere teams doen het ook goed. Ajax speelt in de Champions League en hoort daar ook. Als je aan Ajax denkt, denk je aan de Champions League. Of het het beste team in de Champions League is? Ik heb de andere teams nog niet gezien, maar voor ons is dat wel zo omdat het onze tegenstander is.”

Liverpool en Ajax trappen dinsdag om 21.00 uur (20.00 uur lokale tijd) af op Anfield. Het duel staat onder leiding van de Portugese scheidsrechter Artur Dias, terwijl Tiago Martins de VAR is.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >