Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Babel: ‘De sfeer op Anfield is magisch, de stad Liverpool echt uniek’

Ryan Babel (35) voetbalt inmiddels bij het Turkse Eyüspor, maar kijkt ontzettend uit naar de clash tussen zijn oude clubs Ajax en Liverpool. Vanuit een pub in Liverpool spraken we de aanvaller om te horen wat hij verwacht van de Champions League-confrontatie op Anfield.

13 september 2022 - 08:07
Babel 1200
Babel verkaste in 2007 van Ajax naar Liverpool. © Pro Shots

Het is alweer ontzettend lang geleden dat Ajax in 2007 wereldkundig maakte dat Babel aan Liverpool was verkocht. De piepjonge Ajacied tekende een contract voor vijf jaar en was de man van 17,5 miljoen euro. Er was op dat moment nog niet eerder zo veel geld betaald voor een zelfopgeleide speler van Ajax. Een basisplaats wist Babel op Anfield niet te veroveren, maar hij bleef er toch tot 2011 actief.

Hij weet dus als geen ander wat de spelers en supporters van Ajax kunnen verwachten in Liverpool. Reden genoeg om contact te zoeken. Vanuit een typische Engelse pub kwam een moeizame Zoomverbinding tot gang en lukte het Babel de nodige vragen voor te leggen.

Als ervaringsdeskundige: wat kunnen supporters van de stad Liverpool verwachten?
“De stad Liverpool is echt heel uniek. Overal zie je referenties aan de Beatles, die ervandaan komen. Die twee worden vaak in één adem genoemd. De muziek stroomt door de stad met z’n talloze traditionele pubs met livemuziek. Los van muziek is het de stad van het voetbal. De Merseyside derby tussen Liverpool en Everton is geweldig. De stad maakte de laatste jaren een enorme ontwikkeling door. De laatste keer dat ik er was, zag ik enorm veel nieuwe gebouwen ten opzichte van de tijd dat ik er nog woonde.”

Aanbevolen
Tadic: ‘Liverpool-uit is voor spelers en fans ongelooflijk mooi’

Hoe zou jij de sfeer op Anfield omschrijven?
“Ik heb er hele bijzondere momenten beleefd. De sfeer is er magisch. Sowieso al, maar zeker op Champions League-avonden. Zoals dat in Amsterdam ook zo is. Toch zijn supporters van Ajax en Liverpool niet echt met elkaar te vergelijken. Dat heeft ook met cultuur te maken. Ze ademen voetbal in Liverpool. Het spel wordt in Engeland toch echt anders beleefd dan in Nederland.”

Naar welke speler ben je vooral benieuwd dinsdag?
“Mohammed Kudus. Dat vind ik een hele mooie speler. Hij was even zoekende, maar lijkt weer helemaal terug. Dat vind ik mooi. Als hij weer als spits speelt, ben ik benieuwd hoe hij overeind blijft tegen het centrale duo van Liverpool. Aan de andere kant ben ik ook nieuwsgierig hoe de verdediging van Ajax zich staande houdt tegen de voorhoede van Liverpool.”

Wat verwacht je van de wedstrijd?
“Ik volg beide clubs op de voet. Liverpool is simpelweg gewend om thuis te winnen, maar ik denk dat Ajax veel momenten gaat hebben waar ze Liverpool mee kunnen verrassen. Daar moeten ze dan ook meteen van profiteren. Ik ben erg benieuwd. Als het Ajax lukt op voorsprong te komen, kan het een hele interessante pot worden.”

Kun je Anfield stil spelen of blijven de supporters gaan?
“Mwah, Anfield blijft meestal wel gaan tot de laatste minuut. Zeker als het verschil maar één of twee doelpunten is. Liverpool zit er sportief natuurlijk nog niet echt lekker in, dus je kunt verwachten dat de supporters er vol op gaan knallen.”

Aanbevolen
Schreuder: ‘Genieten laat ik aan spelers en supporters over’

Jij ging in 2007 als jonge speler van Ajax naar Liverpool. Kun jij uitleggen hoe groot de overstap van eredivisie naar de Premier League is?
“Als jonge speler is de stap van de eredivisie naar de Premier League echt heel groot. Het is fysiek al zo veel zwaarder dan in Nederland. Daarnaast gaat het spel simpelweg veel sneller. Dat heeft ook veel met de Engelse manier van spelen te maken. Daarnaast kom je als jonge speler in een andere cultuur terecht. Daaraan moet je je zien aan te passen. Niet elke speler krijgt die tijd, omdat supporters en media al meteen heel veel van een nieuwe jonge aankoop verwachten.”

Je hebt ook in Duitsland gespeeld. Zou dat een goede tussenstap zijn voor jonge spelers?
“Ik denk inderdaad dat de Bundesliga een prima en logische tussenstap zou zijn. Maar ook die competitie moet je niet onderschatten. Dat is ook echt niet makkelijk en nog altijd een behoorlijk groot verschil met de eredivisie. Vooral ook weer qua fysiek.”

Terug naar Liverpool - Ajax. Jouw voorspelling?
“Pfoe, ik ben serieus altijd heel slecht met voorspellingen. Gevoelsmatig denk ik dat Liverpool gaat winnen. Alleen al om het feit dat ze moeten. Ajax zit misschien al wat meer op een roze wolk door de zege op Rangers FC en alle zeges in de eredivisie. Maar nogmaals: ik ben dramatisch met voorspellingen!”

Bedankt voor je tijd, Ryan!
“Graag gedaan en geniet van de wedstrijd dinsdag!”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >