Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over AZ - Ajax

Ajax is na zes duels nog altijd foutloos in de eredivisie. Tegen AZ is het zaak die reeks een vervolg te geven. Om jou optimaal voor te bereiden op het duel in Alkmaar, hebben we wat zaken op een rijtje gezet die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

17 september 2022 - 11:52
Driedingenazaja800
Vorig seizoen speelde Ajax met 2-2 gelijk in Alkmaar. © Pro Shots

Europese top
AZ draait tot dusverre een prima seizoen. De Alkmaarders staan op de vierde plaats in de eredivisie, op één punt van PSV en twee punten van Feyenoord. Precies die twee ploegen staan zondag tegenover elkaar. Bij AZ kijken ze met extra interesse naar het duel in het Philips Stadion. Voor Ajax is dat eigenlijk niet anders.

Als het potje in Eindhoven is afgelopen, is het de beurt aan AZ en Ajax. Pascal Jansen kijkt uit naar de krachtmeting met de koploper. “Ajax is Europese top,” zo spreekt de oefenmeester op het digitale clubhuis. “Deze wedstrijden zijn altijd interessant. Het is een mooie clash tussen twee teams die mooi voetbal nastreven, maar ook een wedstrijd die een hoop emotie meebrengt.”

Jansen bekeek het duel tussen Liverpool en Ajax met veel interesse. “De intensiteit bij die wedstrijd lag waanzinnig hoog. Ajax probeerde wel hun spel na te streven, maar Liverpool was enorm getergd. Dat is natuurlijk ook de absolute top in Europa. Daar worden verschillen op details gemaakt. Dat zal zondag niet anders zijn.”

Aanbevolen
Sánchez en Conceição missen AZ-uit, Wijndal er mogelijk weer bij

Derby?
Owen Wijndal vertrok deze zomer van AZ naar Ajax. In Alkmaar stond echter alweer razendsnel een nieuwe linksback klaar: Milos Kerkez. De Hongaar kijkt net als zijn trainer uit naar zondag. “Het is een belangrijke wedstrijd. Iedereen weet dat Ajax een topteam is in Nederland. Voor ons is het een bijzonder duel, aangezien het een derby is.” 

In zijn laatste zin zegt Kerkez iets interessants. Hij spreekt van een derby. In Alkmaar leven de duels met Ajax toch altijd net wat meer dan andersom. Als Ajacieden zien we wedstrijden tegen AZ meer als een Noord-Hollandse burenruzie. Maar een derby? Nee, niet echt. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat ze er in Alkmaar op gebrand zijn om te winnen.  

“Ajax heeft goede spelers,” vervolgt Kerkez. “We zullen scherp zijn. Ik hoop dat we een agressieve wedstrijd spelen en doen wat de coach van ons vraagt. Hopelijk kunnen we dan de drie punten pakken.”

Aanbevolen
Schreuder zoekt naar positie voor Ocampos: ‘We proberen creatief te denken’

Schreuder prijst AZ’ers
Waar Jansen naar Liverpool - Ajax keek, daar keek Alfred Schreuder naar het Conference League-duel tussen AZ en FC Vaduz (4-1). “Ik heb AZ - FC Twente ook nog gekeken, net als de wedstrijden die Ajax vorig seizoen tegen AZ speelde,” zo vertelde de trainer op de persbabbel in aanloop naar zondag.

“Ik heb gekeken naar hun kwaliteiten. Die zie ik zeker in de spits. Jens Odgaard, die van RKC Waalwijk overkwam, is een goede speler. Dani de Wit kennen we natuurlijk ook. AZ is voetballend altijd goed. Jordy Clasie geeft op het middenveld nog steeds goede passes. We moeten er zondag voor zorgen dat dat niet gebeurt.” 

AZ en Ajax trappen zondag om 16.45 uur af in het Afas Stadion. Het duel staat onder leiding van Bas Nijhuis, terwijl Rob Dieperink de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Schreuders elf: met welke Ajacieden vervolg jij foutloze eredivisiereeks?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >