Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wijndal wil Ajaxsupporters laten zien hoe goed hij is

Owen Wijndal mag zich na lang wachten eindelijk speler van Ajax noemen. De verdediger zag Amsterdam eigenlijk altijd al als ideale vervolgbestemming. We spreken de 22-jarige linksback over de verschillen met AZ, zijn persoonlijke doelen en zijn klik met medespelers.

22 juli 2022 - 17:59
Wijndalvrijdag800
Wijndal kan niet wachten om prijzen te winnen. © AFC Ajax

Als er geen file tussen Zaandam en Amsterdam staat, is Wijndal met een kleine twintig minuten op de club. In die zin heeft de overstap naar Ajax geen gigantische impact op het leven van de linksback. Zijn familie woont in de buurt, veel jongens kent hij al en de manier van spelen is hem niet onbekend. Zijn eerste weken als Ajacied bevallen prima. 

Toch gaan de dingen er bij Ajax net iets anders aan toe dan bij AZ. “Het is natuurlijk allemaal veel groter, er is veel meer aandacht. Natuurlijk is dat even wennen, maar dat weet je van tevoren,” zo vertelt Wijndal na de vrijdagtraining aan een groepje media, waar ook Ajax Life onderdeel van is.

Naast de randzaken, zit er simpelweg ook een niveauverschil tussen Ajax en AZ. Wijndal merkt dat het tijdens positiespellen net een tikkie sneller gaat. “Bij AZ konden we ook heel goed positiespel spelen, alleen hier is denk ik toch iets meer kwaliteit. Ook in de breedte. Hier heb je zeker 22 man die met het niveau meekunnen. Iedereen is beter op elkaar ingespeeld.”

In aanvallend opzicht verandert er voor Wijndal niet veel, maar verdedigend wordt er bij Ajax iets anders van hem gevraagd. “Sowieso in het drukzetten. Ik moet nog meer lopen, omdat ze hier vaak back-op-back spelen. Bij AZ kon ik wat meer in positie blijven. Dan moest de buitenspeler het vooral oplossen. Hier willen ze zó hoog drukzetten, dat je af en toe ook moet uitstappen en je man moet loslaten. Dat gaat steeds beter.”

Aanbevolen
Bergwijn heeft klik met Wijndal en kijkt uit naar duel met PSV

Hij kon het niet altijd hardop zeggen, maar nu Wijndal eenmaal speler van Ajax is, schuift hij niet onder stoelen of banken dat hij dit altijd al als ideale vervolgstap zag. “Ik wilde altijd al naar Ajax. Ik heb in mijn hoofd een stappenplan, waarin Ajax gewoon de beste stap na AZ is. Ik denk dat dit echt de beste club is voor mijn ontwikkeling en om prijzen te winnen.”

Het is fijn voor Wijndal dat hij een deel van de Ajaxselectie al kent. Steven Bergwijn gaf eerder aan een klik te hebben met de linksback. Zelf beaamt hij dat ook. “We praten veel met elkaar, binnen en buiten het veld. Omdat we vaker samen hebben gespeeld, weten Stevie en ik een beetje van elkaar hoe we spelen. Maar het maakt ook niet uit als Dusan Tadic voor me staat. Het is gewoon lekker met dit soort jongens samen te voetballen.”

Tijdens zijn vakantie op Ibiza besefte Wijndal dat een overstap naar Ajax steeds dichterbij kwam. Een belletje met Alfred Schreuder gaf hem nog meer vertrouwen hierheen te komen. Ook de mening van Louis van Gaal werd geraadpleegd. “Ik heb niet specifiek gevraagd: ‘Trainer, vindt u dit een goede stap? Want dan doe ik het.’ Maar ik heb wel gevraagd wat hij ervan zou vinden. Toen zei Van Gaal dat hij het een goede keuze vond.”

“Hij heeft me ook nog een berichtje gestuurd toen ik mijn transfer had gemaakt,” vervolgt Wijndal. “Hij feliciteerde me. En hij gaf me nog tips mee om te verbeteren, haha! Dat was voor mij wel een heel bijzonder appje, dat de bondscoach je feliciteert. Ik vond het ook wel grappig dat hij het niet kon laten me toch nog iets mee te geven.”

Wijndal kijkt enorm uit naar zijn eerste seizoen als Ajaxspeler. Wanneer dit voor hem is geslaagd? “Sowieso als ik heel veel speel en laat zien hoe goed ik ben. Misschien kennen nog niet alle supporters mij zo goed,” aldus Wijndal, die eraan toevoegt dat hij zin heeft in de strijd om de Johan Cruijffschaal. “Ik kan niet wachten om prijzen te winnen en voor het echie te spelen.”

Aanbevolen
Wijndal: ‘Mooie momenten beleven met de supporters’

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >