Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Iemand van AZ is altijd welkom

De afstand tussen Amsterdam en Alkmaar is zo’n 36 kilometer. In het Afas Stadion is het altijd winderig. Bij AZ voel je je een provinciaal in de buurt van de Randstad. De ‘kazen’ nemen het op tegen de grote broer uit de hoofdstad. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

13 juli 2022 - 16:55
Blogajazaz800
Deze glimlach van Wijndal gaat er nooit meer af. © AFC Ajax

Door Douwe de Vries

AZ blijkt voor veel spelers al jaren een mooie springplank naar Ajax. Eerst een paar seizoenen rijpen in de subtop, waarna je de overstap maakt naar Ajax. Het is mij in ieder geval vrijwel nooit verkeerd bevallen. Iemand van AZ is altijd welkom.

Verschillende grote talenten van De Toekomst trokken naar Alkmaar toen het Amsterdamse niveau voor hen nog net te hoog was. Denk aan Tim de Cler, Terell Ondaan en Denny Landzaat. 

De eerste echt grote transfer van AZ naar Ajax is die van Olaf Lindenbergh in 2005. Een jaar later volgde een grotere klapper, in de vorm van Kenneth Perez. Beiden deden het, binnen de rol die ze speelden, zeker niet onverdienstelijk bij Ajax.

Een andere mooie kruisbestuiving tussen Ajax en AZ is die van een trainer. Co Adriaanse zag begin deze eeuw zijn grote droom in vervulling gaan toen hij hoofdcoach werd in de toenmalige Amsterdam Arena. Na een ongelukkig huwelijk haalde hij zijn gram bij AZ, door te bewijzen dat hij een prima clubcoach is. 

Een overstap van AZ naar Ajax is in mijn ogen vaak een toptransfer.

In 2009 maakten we – wat mij betreft – de grootste Alkmaarse klapper mee. Demy de Zeeuw maakte voor een slordige 6,5 miljoen euro de overstap naar Ajax. Hij speelde een uiterst degelijk eerste seizoen in Amsterdam. Het leverde hem zelfs een plek in de WK-selectie van 2010 op.

Een jaar later volgde een nieuwe – voor die tijd – grote transfer. Martin Jol had vijf miljoen euro over voor topscorer Mounir El Hamdaoui. Daarna volgden nog jongens als Kolbeinn Sigthórsson, Niklas Moisander, Nick Viergever en Nemanja Gudelj. Een overstap van AZ naar Ajax is in mijn ogen vaak een toptransfer. 

Spelers van AZ zijn gewend aan het aanvallende voetbal, het opportunisme en het presteren, hoewel dat laatste misschien niet altijd centraal staat bij de Alkmaarders. Toch maakten AZ-spelers opvallend snel genoeg die overgang.

Owen Wijndal mag deze traditie voortzetten. Hopelijk raakt de linksback snel gehecht aan de Amsterdamse trots. Ik kijk dit seizoen in ieder geval uit naar de duels met AZ.

Aanbevolen
Wijndal: ‘Mooie momenten beleven met de supporters’

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >