Wij zijn Ajax en wij verkopen onze spelers (vaak) voor ontzettend veel geld. Die vlieger gaat ook op voor Sébastien Haller. De verkoop aan Borussia Dortmund levert onze club vele miljoenen op. Haller bezet nu de zevende plek in de toptien uitgaande transferknallers.
In onderstaande lijst bepalen we de volgorde door de vaste bedragen die Ajax ontving voor zijn spelers. We noemen eventuele bonussen uiteraard wel, maar ze bepalen dus niet de volgorde van de lijst. De reden hiervoor is simpel: over vrij te spelen bonussen valt niet altijd heel concreet iets te zeggen. Wat is er precies tussen clubs afgesproken? Wanneer wordt een bepaalde bonus wel of niet uitgekeerd? Dat is niet altijd te achterhalen.
1. Frenkie de Jong > FC Barcelona
Hij werd de twintigste Nederlandse speler ooit bij FC Barcelona. We hebben het over Frenkie de Jong, die in 2018/2019 door de Champions League dartelde. Hij tekende in januari 2019 een contract in Camp Nou, dat zou ingaan per 1 juli van datzelfde jaar. Het leverde Ajax een duizelingwekkend bedrag van 75 miljoen euro op. Een bedrag dat via bonussen kon oplopen tot 86 miljoen euro. Daarmee voert Frenkie deze lijst aan.
Willem II en RKC Waalwijk werden van de toptransfer ook wijzer, want Ajax stond een deel van de transferinkomsten aan de twee clubs af. Dat had alles te maken met doorverkooppercentages en een solidariteitsbijdrage. De Jong tekende in de zomer van 2015 een contract in Amsterdam. Frenkie mocht voor één euro naar Ajax, maar Willem II bedong in de ‘onderhandelingen’ wel een doorverkooppercentage, waarvan het dus uiteindelijk toch aardig profiteerde.
2. Matthijs de Ligt > Juventus
De tweede speler op deze lijst is de door Ajax zelf opgeleide Matthijs de Ligt. De jonge aanvoerder liet zich in seizoen 2018/2019 – net als Frenkie – ongekend hard zien op de Europese velden. Dat leverde hem een transfer op naar Juventus, de club die dat seizoen mede door een krachtige kopbal van De Ligt werd uitgeschakeld in de Champions League. De Italiaanse grootmacht maakte – na langdurige onderhandelingen – 75 miljoen euro over naar Ajax. De Ligt werd vervolgens in Turijn onthaald, waar supporters ‘De Likt, De Likt’ scandeerden.
3. Hakim Ziyech > Chelsea
Een seizoen later dan Frenkie en Matthijs vertrok ook Hakim Ziyech bij Ajax. Hij vertrok groots als ‘de tovenaar van Amsterdam’. De spelmaker bleek kritisch op zijn vervolgstap en daardoor konden we maar liefst vier jaar van Ziyech in Ajaxshirt genieten. Marc Overmars wist het contract van Ziyech twee keer te verlengen door in ruil een hoger salaris aan te bieden. Daardoor kon Ziyech niet voor een prikkie worden opgehaald. Chelsea tastte dan ook diep in de buidel en maakte veertig miljoen euro over naar de Amsterdamse bankrekening. Via bonussen kan het bedrag oplopen tot 44 miljoen euro.
4. Davinson Sánchez > Tottenham Hotspur
De Colombiaanse verdediger staat nog altijd onwijs hoog in deze toptien. Davinson Sánchez werd in sneltreinvaart een publiekslieveling in Amsterdam, maar veel supporters hielden een ietwat nare bijsmaak over aan zijn vertrek, dat veel weghad van een soap. Wel bij de selectie, niet bij de selectie, wel motivatie, geen motivatie en nog een halve knieblessure wegens kunstgras.
Tottenham Hotspur deed in augustus 2017 een bod op de international. Ajax ging hier niet op in, maar coach Marcel Keizer nam Sánchez door de interesse niet op in de selectie voor de seizoensopener tegen Heracles. Hij miste erna ook een belangrijke wedstrijd in de voorronde van de Europa League tegen Rosenborg BK. Een transfer bleef dan ook niet uit. Spurs maakte een bedrag van veertig miljoen euro over met nog een extra bonus van twee miljoen euro in het verschiet.
5. Donny van de Beek > Manchester United
Er zijn niet veel spelers die het stempel Ajacied verdienen. Sommigen zijn hooguit speler van Ajax, maar bij Donny is dat anders. Hij was, is en blijft Ajacied. Het kind van de club vertrok in september 2020 uit Amsterdam voor een avontuur bij Manchester United. Weer een zelfopgeleide speler die Ajax veel geld opleverde. De Engelsen betaalden 39 miljoen euro, met de afspraak dat dit bedrag nog een miljoentje of wat zou oplopen als bepaalde bonussen werden vrijgespeeld. Dat laatste lijkt nog niet helemaal gelukt.
6. Arek Milik > Napoli
Arek Milik leek in augustus 2016 bij Ajax te blijven, maar vertrok toch. Zijn nieuwe werkgever werd Napoli. Ajax schreef in ruil voor het afstaan van de Poolse international – die twee jaar in Amsterdam speelde – maar liefst 32 miljoen euro bij. Dat bedrag kon via bonussen nog oplopen naar 33 miljoen euro. De miljoenen eindigden overigens niet allemaal op de spaarrekening van Ajax. Bij de definitieve overname van Milik een jaar eerder, sprak Ajax met Bayer Leverkusen af dat de Duitsers bij een transfer recht hadden op een deel van de transfersom.
7. Sébastien Haller > Borussia Dortmund
De prestaties van Sébastien Haller konden in Europa natuurlijk niet onopgemerkt blijven. Als je tienmaal trefzeker bent in de groepsfase van de Champions League, dan raak je als vanzelf gewild. Borussia Dortmund kreeg in die groepsfase zelf te maken met de ongekende scoringsdrang van Haller en maakt nu een vast bedrag van 31 miljoen euro over naar Ajax. Een flinke som geld. Het totaal kan via bonussen zelfs oplopen naar 35 miljoen euro. Het ga je goed, Seb. Dank voor de mooie momenten.
8. Klaas Jan Huntelaar > Real Madrid
Ajax verdiende eind 2008 ongeveer 27 miljoen euro aan de transfer van Huntelaar naar Real Madrid. Daar was de goalgetter nooit onomstreden. Ook bij AC Milan werd het ‘m niet, maar dichter bij huis, bij Schalke 04, voelde de goaltjesdief zich prima op zijn plek. Hij kende zeven mooie jaren in Duitsland, om erna weer als een held terug te keren in Amsterdam. Ook in zijn tweede periode bleef hij scoren. Nu mag hij vooral voor Ajax scoren op de transfermarkt.
9. Davy Klaassen > Everton
Het avontuur van Davy Klaassen is Engeland werd een weinig gelukkige. De middenvelder leek in de zomer van 2017 – na dertien jaar Ajax – klaar voor een stap hogerop. Deze hoopte hij te vinden bij Everton. De Premier Leagueclub betaalde 27 miljoen euro voor de Ajacied, die in Engeland echter zijn draai nooit zou vinden. Het werd ‘m gewoon niet. Daarom vertrok hij er alweer veel sneller dan vooraf voorzien. Klaassen vond de voetballer in zichzelf terug bij Werder Bremen, om uiteindelijk in 2020 terug te keren op het oude vertrouwde Ajaxnest. Een keuze waar hij steevast over zegt dat het de juiste was. Ook in seizoen 2022/2023 trekt Davy het wit-rood-wit weer over de schouders.
10. Wesley Sneijder > Real Madrid
Net als een aantal andere spelers in deze lijst doorliep Wesley Sneijder de jeugdopleiding van Ajax op een wijze die iedereen graag ziet. Het eindresultaat? De prestaties van Sneijder leverde de club in 2007 ontstellend veel geld op. Zeker in die tijdspanne bezien. Hij werd in dat jaar voor 27 miljoen euro verkocht aan Real Madrid.
Sluit je aan bij onze ruim 135.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.
* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.
Voorrang bij kaartverkoop
Tijdens evenementen dichtbij spelers
Heel veel korting, acties en prijzen!
© 2024 ajaxlife.nl – Powered by TRES