Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Transfergekte in optima forma

De transfermarkt gaat volgende week officieel open, maar het mediacircus eromheen draait al op volle toeren. Een feestje voor de liefhebber, een vervloekt fenomeen voor de ander.

Door Jordy Haak
02 juni 2022 - 08:36
Timber Transfergekte 1200
Hoe lang zien we Timber nog in Ajax 1? © Pro Shots

Waar speelt Jurriën Timber komend seizoen? Het is een vraag die ons als supporters flink bezighoudt. Als we de laatste berichten mogen geloven is een akkoord met Manchester United nabij, terwijl andere media gelijktijdig melden dat de kans reëel is dat de centrale verdediger zijn contract bij Ajax gaat verlengen. Wie moeten we geloven?

Er zijn zelfs voetbalsites die de beide ‘nieuwtjes’ oppakken. Niet als gecombineerd artikel, want dat zou vreemd zijn… Toch? Dan doen we het maar als twee losse berichten. Dat die berichten elkaar totaal tegenspreken en binnen een tijdsbestek van een half uur achter elkaar verschijnen, is van ondergeschikt belang. Het is de transfergekte in optima forma.

De een smult ervan, terwijl de ander gedurende de zomermaanden liever onder een steen leeft. De supporters in de laatste categorie zien liever alleen een berichtje verschijnen zodra een transfer definitief is. Zo werkt de mediawereld echter niet. Kranten moeten immers ook worden verkocht en websites leven van clicks. Net als bij smeuïge roddelrubrieken scoren transfergeruchten nou eenmaal altijd goed.

Je kunt je ongetwijfeld de wekenlange soap rond de mogelijke komst van Samuel Eto’o herinneren. Eerlijk is eerlijk, ook ik checkte iedere ochtend of de komst van de voormalig bestbetaalde voetballer van de wereld al een stapje dichterbij was gekomen. Toen Marc Overmars er ook nog iets over ging roepen, namen de verwachtingen toe. Eto’o zou uiteindelijk niet komen, maar de gesprekken hierover bij de koffieautomaat waren uiterst vermakelijk.

Worden er daadwerkelijk nog lijntjes uitgegooid bij betrokkenen, is er simpelweg sprake van namedropping of wordt er lukraak gespeculeerd?

Het mediacircus ten tijde van de transferperiode is soms best plezant. In de zomermaanden, wanneer de bal toch niet rolt, probeer je immers ergens anders je vertier uit te halen. Toch blijft het ook een curieus fenomeen. Waar komt het nieuws immers vandaan? De wildste geruchten verspreiden zich tegenwoordig razendsnel over het wereldwijde web en voor je het weet, wordt iets gebracht als een feit.

Worden er daadwerkelijk nog lijntjes uitgegooid bij betrokkenen, is er simpelweg sprake van namedropping of wordt er lukraak gespeculeerd? Bij iedere artikel is het aan de lezer zelf om te beoordelen hoe plausibel het verhaal is. Bovendien is vermeende interesse in een speler tegenwoordig ook nieuws.

Steven Bergwijn, Owen Wijndal, Teun Koopmeiners en Mark Flekken. Ze schijnen allemaal op het verlanglijstje van Klaas Jan Huntelaar en Gerry Hamstra te staan. Duiken we wat dieper in de krochten van het internet, dan komen ook de namen van Palmeirasaanvaller Giovani, Bayernspits Joshua Zirkzee en Werder Bremenmiddenvelder Ilia Gruev voorbij.

We hebben de komende weken zodoende weer voldoende gespreksstof. Of het nu aan de koffieautomaat of op de sportclub is. Toch lijkt het me best rustgevend om alleen de daadwerkelijke transfers door te krijgen. Lekker simpel, zonder poespas.

Afijn, is er al iets bekend over de mogelijke terugkeer van Luis Suarez?

Aanbevolen
Tien spelers die net niet naar Ajax kwamen

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >