Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

TV-tip: Ajaxiconen blikken terug op finale van 1972

Het is precies vijftig jaar geleden dat Ajax ten koste van Internazionale de Europa Cup 1 veroverde. Een nieuwe documentaire over de finale van 1972 is dinsdagavond te zien op ESPN 1!

31 mei 2022 - 11:01
Swart 1972 1200
Swart is een van de Ajacieden die herinneringen ophaalt. © SV Ajax/Guus de Jong

De eindstrijd tegen de Italianen was misschien wel de beste in de historie van onze club. Ajax verbaasde de wereld met ongekend totaalvoetbal. Mannen als Johan Cruijff, Piet Keizer, Sjaak Swart, Gerrie Mühren en Johan Neeskens waren artiesten op het veld. De finale was een pleidooi voor aanvallend voetbal.

Iedereen heeft er zijn eigen herinneringen aan overgehouden, terwijl jeugdige Ajacieden deze memorabele wedstrijd waarschijnlijk alleen kennen van YouTube-filmpjes of beelden op oude videobanden. Feit is dat iedereen de finale op zijn eigen manier beleefde. Er zijn dus ook vele verhalen over te vertellen.

Aanbevolen
Vijftig jaar na dato: memorabele Europa Cup 1-winst van Ajax in beeld

In de nieuwe documentaire Ajax 1972: de beste finale nemen Sjaak Swart, Marco van Basten, Heini Otto en Salo Muller ons mee terug in de tijd. Swart stond zelf op het veld en genoot van het aanvallende voetbal van zijn ploeg. Van Basten was destijds pas zeven jaar en bekeek de finale op televisie. Dat doet hij nu opnieuw.

Otto zat als supporter in De Kuip en bewandelt nogmaals dezelfde weg naar het stadion, terwijl verzorger Muller herinneringen ophaalt aan zijn rol en band met de spelers. Een preview van de documentaire is nu alvast te bekijken op de website van Ajax.

Voor het eindresultaat schakel je de televisie dinsdagavond om 19.00 uur in op ESPN 1. Even terug in de tijd. Wegdromen bij het totaalvoetbal van Ajax.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >