Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Fotoverslag

Vijftig jaar na dato: memorabele Europa Cup 1-winst van Ajax in beeld

Het is op de dag af vijftig jaar geleden dat Ajax met een staaltje machtig totaalvoetbal de Europa Cup 1 veroverde. In De Kuip werd Internazionale met 2-0 verslagen. Wereldwijd keken voetballiefhebbers ademloos toe. Tijd voor foto’s!

31 mei 2022 - 08:55
Cruijff 1200
Cruijff schenkt Ajax met twee goals de Europa Cup 1. © Kick images/Ton den Haan

Sommige finales vergeten we nooit meer. De eindstrijd van 1972 was misschien wel de mooiste ooit in de historie van onze club. Een jaar eerder was de cup met de grote oren ook al een prooi voor Ajax, maar in de buitenlandse kranten overheerste destijds vooral scepsis. Hoe anders was dat twaalf maanden later?

Johan Cruijff nam in Rotterdam beide Amsterdamse treffers voor zijn rekening, maar vooral het teamspel van Ajax maakte indruk. De finale van 1972 wordt nog altijd gezien als een van de hoogtepunten van het totaalvoetbal. Zeker de Britse pers kwam superlatieven tekort om de prestatie van Ajax te duiden.

Er werd gerept over ‘Latijnse kunstzinnigheid’ en ‘een vertoning die voetbal weer zijn gerechtvaardigde plaats teruggaf als de grootste sport die er is’. Met mannen als Cruijff, Sjaak Swart, Piet Keizer, Gerrie Mühren en Johan Neeskens gaf Ajax internationaal zijn visitekaartje af. Een duel dat mag worden gezien als een pleidooi voor aanvallend voetbal.

Fotograaf Ton den Haan zat met zijn camera bovenop alle actie en schoot een fraaie reportage, die de geweldige Europese finale van Ajax prachtig weergeeft. De volledige reportage is te bekijken in het boek ‘Trilogie - Ajax heeft de Europa Cup’ van Kick Uitgevers, waar je ook veel meer leest over de succesjaren ervoor en erna. Je kunt het boek hier bestellen.

Wij mogen alvast een voorproefje geven, met dertien memorabele foto’s. Zo kunnen we exact vijftig jaar na dato met onze gedachten weer even afdwalen naar 31 mei 1972!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >