Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Unieke beelden: Van Gaal ontploft in kleedkamer en iedereen geniet mee

We weten allemaal dat Ajax in seizoen 1991/1992 beslag legde op de Uefa Cup. Toch ging het in aanloop naar de finale tegen Torino niet altijd van een leien dakje. Dat bewijzen onderstaande beelden en geluidsopnamen…

05 april 2022 - 15:53

We nemen je mee terug naar woensdag 23 oktober 1991, als Ajax in de tweede ronde op bezoek gaat bij het Duitse FC Rot-Weiss Erfurt. Na 45 minuten staat het 1-0 voor de ploeg uit Thüringen en dat trekt trainer Louis van Gaal bijzonder slecht…

Nee, maar écht heel slecht. Check bovenstaande video maar eens. Het zijn daadwerkelijk unieke beelden. Je kunt ervoor kiezen om vanaf het begin te kijken, maar doorspoelen naar minuut twee kan ook. Zet je geluid dan wel iets zachter, want vanaf dat moment gaat het stormen. 

We zien hoe de spelers tijdens de rust de kleedkamer opzoeken. Dan zwaait de deur dicht. Een camera draait. Wat zich vocaal achter de deur afspeelt, wordt woordelijk geregistreerd. Dat is ook niet zo ingewikkeld, want Van Gaal geeft zijn ploeg met overslaande stem onder uit de zak. Er klopt helemaal geen klote van en dat krijgen zijn manschappen te horen. En zij niet alleen…

Aanbevolen
Scoor gratis kaarten voor voorvertoning film LOUIS!

“JE MOET DE OORLOG WINNEN, JOHN! JE MOET DE OORLOG WINNEN, IEDERE KEER WEER!” krijgt John van Loen bulderend toegesnauwd. Maar ook Wim Jonk en Stefan Pettersson krijgen het voor de kiezen. De eerste moet beter aanspeelbaar zijn en de tweede moet actiever zijn in plaats van de ballen afwachten.

Van Gaal is woedend. Woe-dend. Of hij acteert woede: “GEBRUIK JE VOETBALVERSTAND! NIET DIE BALLEN POMPEN, MAAR VOETBALLEN!” We zijn bij deze beelden daadwerkelijk eens het vliegje aan de kleedkamermuur en dat komt niet vaak voor. Nou ja, oordeel zelf maar door hierboven op afspelen te drukken. Het is geweldig. Je ziet niks, maar hoort alles.

Ajax won het duel uiteindelijk overigens ‘gewoon’ met 1-2. Een maandje later werd de return eenvoudig met 3-0 gewonnen. Het zijn ietwat vergeten wedstrijden die uiteindelijk heel belangrijk waren richting de gewonnen Uefa Cupfinale tegen Torino.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >