Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Makkelie leeft toe naar finale, ondanks eerdere ophef in Eindhoven

Om de competitiezege van Ajax op bezoek bij PSV (1-2) was dit seizoen nogal wat te doen. Was de bal voorafgaand aan het winnende doelpunt in of uit? Ondanks al die commotie heeft arbiter Danny Makkelie volop zin in de KNVB-bekerfinale.

15 april 2022 - 09:54
Makkelie 1200
Makkelie is trots dat hij de bekerfinale mag fluiten. © Pro Shots

“Een bekerfinale is altijd speciaal, maar deze is extra speciaal, omdat er sinds lange tijd weer eens twee clubs uit de traditionele topdrie in de eindstrijd staan,” vertelt Makkelie aan De Telegraaf. “PSV en Ajax behoren tot de grootste clubs van Nederland, doen niet voor elkaar onder en hebben samen met Feyenoord de grootste supportersschare. Dit is in alle opzichten een geweldige wedstrijd.”

Toch kunnen we ons voorstellen dat Makkelie wellicht wat extra druk voelt. De term ‘bolling van de bal’ kreeg een hele nieuwe dimensie na de laatste confrontatie tussen PSV en Ajax. De winnende treffer van Noussair Mazraoui werd door ons met een euforisch gevoel ontvangen, maar in Eindhoven waren ze ervan overtuigd dat de bal vlak voor het beslissende doelpunt de zijlijn volledig had gepasseerd.

“Ik ben er nog steeds van overtuigd dat mijn assistent Hessel Steegstra de juiste beslissing heeft genomen. Hij is dat ook. Bovendien hebben we nog geen enkel beeld gezien dat wij ernaast zaten,” reageert Makkelie stellig. “Hessel zag dat de bal niet helemaal over de lijn was en de VAR heeft op basis van de beelden niet kunnen constateren dat dit wél het geval was.”

Zelf stond Makkelie niet in de positie om iets van de situatie te kunnen vinden en dus moest hij op de waarnemingen van zijn collega’s afgaan. “Dat is teamwork. Elke wedstrijd weer, nationaal of internationaal, bewijzen Jan de Vries en Hessel dat ik uitstekende assistenten heb.”

Aanbevolen
Voetbalweer als graadmeter voor finalekoorts

Inmiddels zijn we een kleine drie maanden verder. Ook nu komt het betwiste doelpunt weer ter sprake. Toch ziet de dienstdoende arbiter het niet als een smet. Wel betreurt hij dat het moment is blijven hangen.

“Dat wil je het liefst niet, ook al werd ik gesteund door de KNVB. In Zeist is gekeken hoe de VAR zijn werk heeft gedaan. En dat was goed. Als mensen het niet vertrouwen en van het gezeur af willen, moet er een Hawk-Eye-systeem op alle lijnen worden geplaatst. Maar dat schijnt onbetaalbaar te zijn.”

Bij de bekerfinale staan alle schijnwerpers op De Kuip gericht. Iedere discutabele beslissing ligt onder een vergrootglas. Toch ziet Makkelie het los van de eerdere clash tussen Ajax en PSV. De ophef die daar ontstond, heeft hij achter zich gelaten.

“Ik loop lang genoeg mee om dit soort zaken uit het verleden van me af te laten glijden. Voor mij is dit weer een nieuwe wedstrijd. En elk duel benader ik met dezelfde honderd procent inzet en focus. Ik ga mijn stinkende best doen om een goede prestatie te leveren. Fouten maken zit opgesloten in de arbitrage. Als ik er een maak, hoop ik dat de VAR het vangnet is.”

De toparbiter heeft dan ook vooral veel zin in de bekerfinale. De derde confrontatie tussen Ajax en PSV die hij dit seizoen mag leiden. “Ik word hiermee door de KNVB beloond voor mijn prestaties in dit seizoen. Ze zien in mij de geschikte scheidsrechter voor deze wedstrijd. Dat maakt me trots. En het is een finale, waarnaar ik uitkijk. Ik vind het prachtig dat ik hem mag doen.”

Check onze podcast over bekerfinale!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >