Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Voetbalweer als graadmeter voor finalekoorts

Voetbalweer is geen officieel woord in de Dikke van Dale. Toch wordt de term vaak gebruikt. Terecht! De weersomstandigheden hebben soms wezenlijk invloed op de manier hoe ik een wedstrijd als supporter beleef. Goed nieuws, want het KNMI verwacht zondag uitstekend voetbalweer!

Door Jordy Haak
14 april 2022 - 15:25
Voetbalweer 1200
Veel wit-rood-wit en korte mouwen. Dat stemt vrolijk! © De Brouwer

Ken je het gevoel? Het is een gure winteravond in januari. De duisternis valt snel in. Je verkleumt op je stoeltje in de Johan Cruijff Arena, of zelfs ergens in een ijskoud uitvak aan de andere kant van het land. Natuurlijk ben je van de partij, want je cluppie support je altijd en overal. Het liefst zou je jezelf warm springen, maar juist nu is het spel niet om aan te gluren.

Je vraagt je af waarom je hier voor je plezier bent en schrikt tegelijkertijd dat die vraag überhaupt in je opkomt. Toch is het allemaal heel verklaarbaar. Op zo’n moment verlang je simpelweg naar lekker voetbalweer.

Ik leg het uit, allereerst door terug te komen op de definitie van lekker voetbalweer. Daar kunnen de meningen immers over verschillen. Een speler kiest misschien voor vijftien graden, met miezerregen. Heerlijk om in te sporten. Je hebt ook altijd uitzonderingen, in de vorm van personen die juist van hitte of kou houden.

Voor mij draait de term voetbalweer echter om veel meer dan neerslag of zon. Het gaat om het totaalplaatje. Lekker voetbalweer staat voor een stralend lentjezonnetje, met aangename temperaturen. Voor de geur van vers gemaaid gras en lekkere meezingers vanuit tuinen of vanaf balkonnetjes. Voor heel veel wit-rood-wit rondom de Johan Cruijff Arena, simpelweg omdat een jas over je Ajaxshirt niet nodig is.

Het lekkere voetbalweer begint meestal rond de maand april. Het moment dat we allemaal toeleven naar de intense ontknoping van het seizoen.

Lekker voetbalweer staat voor de zonnebril, die mee kan naar het stadion. Voor een terrastafeltje vol ijskoude biertjes in de binnenstad, maar zeker ook voor de periode van het jaar die daardoor wordt gekenmerkt. Het lekkere voetbalweer begint meestal rond de maand april, wanneer de prijzen bijna worden verdeeld. Het moment dat we allemaal toeleven naar de intense ontknoping van het seizoen.

Dit jaar is het niet anders. Ook ik heb flink gevloekt na de Europese uitschakeling door Benfica en baalde van het hondenweer in Tilburg. Maar kijk nu eens naar buiten en dan ziet de wereld er letterlijk een stuk zonniger uit. Supporters in Ajaxshirtjes sieren de binnenstad op wedstrijddagen, onze club ligt nog altijd op pole-position voor de landstitel en zondag wacht de KNVB-bekerfinale.

Nare gedachten aan ijskoude tribunes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je krijgt spontaan zin om naar het stadion te gaan. Tijdens het schrijven van dit blogje kwam ik erachter dat er een website bestaat met de toepasselijke naam ishetvoetbalweer.nl. Handig toch?! Het antwoord op deze prangende vraag was vandaag een volmondig ‘ja’. Dat is zondag niet anders.

Het KNMI voorspelt achttien graden, met een beetje zon. Perfect voor korte mouwtjes, een wit-rood-witte Kuip en misschien zelfs een likje zonnebrandcrème. Weet je waar deze weersomstandigheden ook perfect voor zijn? Een zonnige huldiging op het Museumplein, met de beker én de schaal. 

Ik heb er nu al ontiegelijk veel zin in. Dat komt vast door dat lekkere voetbalweer.

Aanbevolen
Koppel deze Ajaxshirts aan tegenstanders in bekerfinales!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >