Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Video

Kijktip: tram 9 ‘ontspoort’ met de F-side aan boord

We zijn gek op nostalgie rondom onze club. Tramlijn 9 was voor veel Ajacieden jarenlang een vast onderdeel van een wedstrijddag in De Meer. Op YouTube vonden we een video waarin betrokkenen terugkijken op die tijd.

08 februari 2022 - 11:37

De video is gemaakt door Janneke Gemmeken, Delphine Hanssens, Anna Noordeloos en Margot van der Sande. Zij spreken met Johan Pijlma, destijds de lijnchef van tram 9 en ook met bestuurder Jan Lensen. Zij vertellen honderduit over die voor ons gevoel lang vervlogen periode.

F-sider Frans Groenendaal komt ook uitgebreid aan het woord. Hij vertelt hoe het was om tram 9 te pakken vanaf Amsterdam Centraal richting het stadion. “Dan reed je door het centrum, De Dam, Rokin, Rembrandtplein... Bij aankomst zag je die mooie vier letters op De Meer, met die bal op de J. Dan stond je al met 1-0 voor. Het gaf een bepaald gevoel van onoverwinnelijkheid.”

Aanbevolen
Unieke beelden: hengelen met Patrick Kluivert (1994)

Na de wedstrijd was het dringen en knokken om de tram weer in te komen. Het was dan vaak zingen en springen. “Ik hoopte altijd maar dat-ie niet uit de rails zou lopen,” zegt toenmalig lijnchef Pijlma daar nu over. “Je zag wel eens een stempelautomaat naar buiten vliegen,” herinnert Lensen zich.

Het leverde soms wel spanningen op tussen supporters en het gemeentelijk vervoersbedrijf. Om de lucht te klaren, kwam de F-side in 1980 met een wel heel bijzonder initiatief. Wat dat voor initiatief was? Check gewoon het filmpje maar even. Is mooi.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >