Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Benfica - Ajax

Is het al 21.00 uur? We kunnen niet wachten op het heenduel tussen Benfica en Ajax in de achtste finale van de Champions League. Om jou optimaal voor te bereiden, hebben we hieronder wat zaken op een rijtje gezet die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

22 februari 2022 - 21:15
Driedingenbenaja800
We bewaren mooie herinneringen aan Benfica-uit. © Pro Shots

Uitdoelpuntenregel afgeschaft
Het is al even bekend, maar een reminder kan nooit kwaad: uitdoelpunten tellen sinds dit seizoen niet meer dubbel in de knock-outfase van Europese toernooien. Bij een gelijke stand over twee duels – ongeacht waar de doelpunten zijn gevallen – komt er altijd een verlenging. En als het nodig is een penaltyserie.

De Uefa is van mening dat het verschil tussen uit- en thuisduels steeds verder afneemt. De omstandigheden waaronder thuis of uit wordt gespeeld, zijn steeds meer gelijkgetrokken. Zeker als je kijkt naar velden, moderne stadions, reismogelijkheden, toegenomen veiligheid en veranderde toernooi-opzetten. Kortom: de regel doet niet meer waar-ie ooit voor is bedacht.  

Erik ten Hag gaf tegenover Ajax Life eerder aan dat hij dubbeltellende uitgoals juist wel aardig vindt. “Ik vind het wel zijn charme hebben dat een uitgoal dubbel kan tellen. Die regel is er altijd geweest om positief voetbal te stimuleren. Ploegen die tijdens een uitduel willen scoren, zullen aanvallend iets moeten ondernemen,” stelde de trainer in februari 2019. 

Aanbevolen
Informatie omwisselen en meer voor Benfica-uit

Timber en Álvarez op scherp
De gele kaarten uit de groepsfase van de Champions League zijn meegenomen naar de achtste finale. Wat dit betekent? Dat Jurriën Timber en Edson Álvarez in Lissabon op hun tellen moeten passen. Het duo staat namelijk op scherp. Als ze tijdens het heenduel met Benfica een gele kaart pakken, zijn ze geschorst voor de return in de Johan Cruijff Arena.

Timber staat momenteel op twee gele prenten, terwijl Álvarez er al vier kreeg in de groepsfase. Spelers worden niet alleen geschorst bij een derde gele kaart, maar ook bij nummer vijf, zeven, negen, enzovoort. Na de kwartfinales worden alle gele kaarten kwijtgescholden.

Voor Álvarez zou het overigens niet de eerste schorsing zijn in het miljoenenbal. De middenvelder moest het uitduel met Besiktas ook al aan zich voorbij laten gaan, nadat hij zijn derde gele kaart op bezoek bij Borussia Dortmund pakte. Tijdens Sporting CP-thuis werd Álvarez eveneens getrakteerd op geel, waardoor hij nu wederom op scherp staat.

Aanbevolen
Interim-coach Veríssimo moet Benfica aan de praat krijgen

Benficatrainer ziet Ajax niet als favoriet
Ajax is na een perfecte groepsfase met een gezonde mate van vertrouwen afgereisd naar Lissabon. Bij Benfica ligt dat iets anders. In eigen land presteren de Portugezen niet naar behoren, terwijl interim-trainer Nélson Veríssimo vooralsnog geen wonderen weet te verrichten.

Toch ziet Veríssimo de Ajacieden niet per se als favoriet. “Ik schat de kansen fiftyfifty,” zo stelde de tussenpaus op de voorbeschouwende persconferentie. “Dat meen ik echt, ik ben hier niet om op te scheppen. Ajax is een van de beste teams in Europa met veel aanvallende kracht en weinig tegengoals. De statistieken laten zien dat ze kwaliteiten hebben, maar die hebben wij ook. Dat hebben we ook in verschillende wedstrijden laten zien.”

Benfica en Ajax trappen woensdagavond om 21.00 uur af in Estádio da Luz. Het duel staat onder leiding van Slavko Vincic, terwijl Marco Fritz de VAR van dienst is. 

Aanbevolen
Ten Hags elf: hoe formeer jij het middenveld voor clash met Benfica?

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >