Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Waarom de plannen voor de NL League voorlopig de koelkast in kunnen

De oprichting van de NL League lijkt voorlopig van de baan. Ajax ziet geen heil in de huidige plannen. Ook bij andere clubs nam de weerstand toe. De beoogde organisatiestructuur en de verdeelsleutel van Europese gelden vormen de grootste pijnpunten.

Door Jordy Haak
07 december 2022 - 10:14
Ajax PSV 1200
Bij de plannen wordt over een topzes gesproken. © Pro Shots

In deze Ajaxluwe periode zijn de schijnwerpers gericht op het WK in Qatar. We gebruikten de lange winterstop om ons vast te bijten in de zaken die spelen rondom de mogelijke oprichting van de NL League. Wat weten we eigenlijk over dit initiatief? We zetten de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

Hoe ziet het plan van de NL League er ook alweer uit?
De 34 clubs in het betaald voetbal hebben het idee geopperd om een nieuwe organisatie op te richten, waarbij zij onafhankelijker zijn van de KNVB. Het doel is om sportief en economisch de zesde competitie van Europa te worden én te blijven. Kort samengevat dachten de clubs dit doel te kunnen bereiken door aanpassingen door te voeren in de organisatiestructuur, te fuseren met de Coöperatie Eerste Divisie (Keuken Kampioen Divisie) en de tv-gelden en Europese baten anders te verdelen.

Dachten? Is het plan dan van de baan?
Dat is misschien wat stellig, maar het plan moet in ieder geval opnieuw naar de tekentafel. Vorige week vond een vergadering plaats in Zeist. Navraag bij Ajax maakt duidelijk dat steeds meer clubs inzien dat dit niet de juiste weg is om tot een sterkere eredivisie te komen.

De organisatiestructuur is een heet hangijzer. Hoe zit dat?
Het idee was om een eenlaags bestuursmodel op te richten, waarin acht personen zouden plaatsnemen. Zij zouden vervolgens in meerderheid van stemmen alles kunnen bepalen. Eén plek was bedoeld voor de directeur van de eredivisie CV. De overige zeven plekken zouden worden opgevuld door drie onafhankelijke bestuursleden en vier clubdirecteuren.

Deze personen moesten afkomstig zijn uit alle lagen van de competities, dus vanaf de top van de eredivisie tot de onderkant van de Keuken Kampioen Divisie. Concreet kan dit betekenen dat de directeuren van bijvoorbeeld FC Utrecht, RKC Waalwijk, FC Emmen en TOP Oss zitting krijgen in het bestuur, waarbij de directeur van Utrecht dan de belangen van de topzes behartigt.

Aanbevolen
Dit is waarom Ajax hoofdsponsor is van de eredivisie

Waarom is hier weerstand tegen ontstaan?
Het risico is simpelweg veel te groot om in meerderheid van stemmen alles te kunnen bepalen. Deze acht bestuursleden zouden worden geadviseerd door werkgroepen, maar vervolgens wel een beslissende stem hebben.

Als individuele club raak je alle zeggenschap dus kwijt. Zo zou Ajax in de huidige plannen worden vertegenwoordigd door één directeur uit de topzes. In het voorbeeld die van Utrecht, terwijl ook bijvoorbeeld Vitesse onder deze topzes valt. Allemaal clubs met totaal andere belangen. Natuurlijk proberen zij het totaalplaatje te overzien, maar als clubdirecteur denk je ook altijd aan je eigen belang.

Daarnaast is het natuurlijk best vreemd dat de directeur van TOP Oss meebeslist over bijvoorbeeld het vermarkten van de internationale tv-rechten van de eredivisie. Dat strookt niet.

Is Ajax dan ook tegen een fusie met de eerste divisie?
Niet per definitie. Sterker nog, de Amsterdammers vinden de Keuken Kampioen Divisie een hele belangrijke competitie. De club staat echter niet achter de manier waarop de nieuwe organisatie zou worden bestuurd. In intensieve samenwerking met de Keuken Kampioen Divisie ziet Ajax zeker waarde. Steeds meer clubs lijken een samenwerking te prevaleren.

Bij deze tweede competitie van Nederland valt nog wel een ander aspect op. Ajax en PSV betalen beiden 275.000 euro per seizoen om hun beloftenploeg deel te laten nemen aan de eerste divisie. Op zich niet gek, maar we kijken er wel raar van op dat AZ en Utrecht voor dezelfde deelname slechts 75.000 euro per seizoen aftikken. Je zou verwachten dat hier eenzelfde bedrag voor geldt.

Hoe gaat het nu verder met de NL League?
Die vraag blijft vooralsnog onbeantwoord. Het lijkt erop dat de oprichting van de NL League voorlopig van de baan is. De clubs sturen vooral aan op het doorvoeren van de nodige wijzigingen in de eredivisie. Daarbij is de herverdeling van de Europese baten een punt dat telkens terugkeert in de media.

Dit is nogal een uitgebreid thema, waar we ons eveneens verder in hebben verdiept. Hoewel soms het beeld wordt geschetst dat vooral Ajax en Feyenoord dwarsliggen, blijken de Amsterdammers al drie jaar lang een flinke geldschieter voor de eredivisie. Daarover hebben we een apart artikel geschreven, welk je hier kunt lezen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >