Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Flop in 2022: in Napels kunnen ze voetballen, iets regelen lukt niet

Kalenderjaar 2022 was er eentje met pieken en dalen voor ons aller Ajax. We beleefden geweldige momenten, maar er was ook veel chagrijn. Via tops en flops blikken we nog één keertje terug. Het bezoek aan Napels was er eentje met hobbels en drempels.

23 december 2022 - 13:48
Napels Away 1200
De boel strak organiseren blijkt heel moeilijk in Napels. © De Brouwer

Voor de duidelijkheid: dit is niet achteraf mopperen over de nederlagen (1-6 en 4-2) die onze club leed tegen Napoli in de Champions League dit jaar. Hard maar waar: Ajax was behoorlijk zwak en kansloos. De ploeg uit het zuiden van Italië heeft dit seizoen zo ongeveer de beste selectie in decennia. Dan ga je er hard af, helaas.

Waar de Napolitanen op het veld van het Stadio Diego Armando Maradona alles tot in de puntjes hebben voorbereid en overal precies op tijd zijn, zorgen de verantwoordelijke Italianen buiten het stadion voor een ongekende bende en chaos. Iets anders kunnen we er helaas niet van maken.

Op 12 oktober, halverwege de wedstrijddag, krijgen de Ajaxsupporters de tip tijdig naar de haven te gaan en zich daar te verzamelen. De club Ajax doet deze aanbeveling, ook de Napolitaanse politie roept daartoe op: ze kunnen niet echt meer instaan voor de veiligheid van de bezoekers in de stad, op de terrassen en de pleintjes. Feitelijk is het zo dat de plaatselijke ‘Polizia’ in sommige stadswijken niet de baas is.

Aanbevolen
Top in 2022: van chagrijn naar extase door vele late Ajaxtreffers

Veiligheid is één ding, maar de gastvrijheid waar Italië als geheel om bekendstaat, is op die 12e oktober echt ver te zoeken. De boel strak organiseren blijkt heel moeilijk. Bij Staziona Marittima, waar Ajacieden moeten verzamelen, is het één chaos. Agenten zijn druk, heel druk. Vooral met het filmen en fotograferen van de Ajaxaanhang. Waarom, vraag je jezelf af.

De mannen in uniform schreeuwen door elkaar heen alsof ze op de beurs in een raar jasje aandelen aan het verhandelen zijn, terwijl het toch echt gewoon gaat om bezoekers op een normale manier in bussen krijgen en naar het stadion vervoeren. Een normale rij vormen is al onmogelijk. De rustige en verbaasde supporters staan in schril contrast met de licht-hysterische en opgewonden agenten.

Vanuit de club wordt er door stewards nog voor versnaperingen en water gezorgd. Het verzacht de ellende enigszins. Letterlijk broodnodig, want voor een deel van de aanhang duurt het zo’n vier uur voordat ze in het uitvak aankomen. Sommigen zien pas bij het betreden van het vak dat Ajax met 2-0 achterstaat. Supporters die dorst hebben, kunnen bij één schamel horecapunt tijden wachten op een watertje of een colaatje. Pinnen is niet mogelijk. Een schande.

Italianen, Napolitanen; ze hebben passie voor alles, ze kunnen de sterren van de hemel koken en voetballen. Maar zorgen voor een degelijke ontvangst van supporters vinden ze serieus moeilijk.

Aanbevolen
Top in 2022: supporters doneren massaal voor Haller en KWF

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >