Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Flop in 2022: de martelgang tegen Napoli

Kalenderjaar 2022 was er eentje met pieken en dalen voor ons aller Ajax. We beleefden geweldige momenten, maar er was ook veel chagrijn. Via tops en flops blikken we nog één keertje terug. Ditmaal de naweeën van de martelgang tegen SSC Napoli.

Door Jordy Haak
21 december 2022 - 16:23
Napoli Dreun 1200
Dit beeld doet nog steeds pijn. © AFC Ajax

Het treffen met de Italianen is zo’n ontmoeting waar we liever niet te veel aandacht meer aan schenken. Het was allemaal al pijnlijk genoeg. Toch kan dit duel niet ontbreken in ons rijtje tops en flops van het afgelopen jaar. Daarvoor was de impact simpelweg te groot. Nog steeds worden we chagrijnig als we terugdenken aan de eerste week van oktober.

De ellende begon overigens al drie dagen voor de confrontatie met Napoli. Ajax ontving Go Ahead Eagles in de Johan Cruijff Arena. De nietige opponent uit Deventer zorgde in februari voor een daverende verrassing door met 1-2 te winnen in Amsterdam. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zou je zeggen.

Niets bleek minder waar. Opnieuw liet een lamlendig Ajax zich de kaas van het brood eten, waardoor er na negentig minuten een 1-1-eindstand op het scorebord stond. Het chagrijn was levensgroot. Misschien was deze wanprestatie nog wel erger dan de deceptie die een paar dagen later in Europees verband zou volgen.

Al ging met name de 1-6 tegen Napoli de hele wereld over. Ajax, dat in de afgelopen seizoenen indruk maakte in Europa, werd nu wel heel lelijk afgeschilderd. Iedere tegengoal voelde als een extra stomp in de maag. Ze kwamen knoerthard aan en een deel van het publiek keerde vroegtijdig huiswaarts. De knock-out kon niet uitblijven.

Aanbevolen
Top in 2022: Antony brengt Arena in extase met winnende goal in klassieker

Onze roze wolk werd definitief doorgeprikt. We klaterden hard naar beneden en boven ons zagen we het wolkendek steeds grauwer worden. Na in de afgelopen jaren flink te zijn verwend, waren we dit niet meer gewend. Uiteindelijk helpt het vast om toekomstig succes weer meer te waarderen, maar nu doet het toch vooral pijn.

De naweeën van de martelgang tegen Napoli voelt Ajax tot op de dag van vandaag. Het chagrijn verdween eigenlijk nooit meer. Al moeten we eerlijk bekennen dat sinds Liverpool-uit al van alles misging. Toch voelt het alsof de afstraffing door de Italianen een soort van symbool staat voor de ellendige momenten in de eerste seizoenshelft.

Geregeld waren er irritaties. De uiterst moeizame overwinning op FC Volendam (4-2) gaf nauwelijks vertrouwen. De nieuwe nederlaag tegen Napoli (4-2) voelde iedereen eigenlijk al aankomen. Liverpool (0-3) deelde vervolgens de genadeklap in de Champions League uit.

PSV zorgde met een overwinning in de Arena voor een nieuwe kater, terwijl de gelijke spelen tegen Vitesse en FC Emmen de stemming er niet beter op maakten. Het WK kwam daarom als geroepen. Als een fijne onderbreking. Wie had gedacht dat we dat ooit zouden zeggen.

Nu spreken we hier hardop de wens uit dat Ajax in 2023 de weg omhoog weer weet te vinden. Een landskampioenschap en succes in de Europa League. Dat is het doel. Zodat we die dramatische avond tegen Napoli – en alle ellendige resultaten daaromheen – achter ons kunnen laten. Slechts als feitjes voor de geschiedenisboeken.

Aanbevolen
Top in 2022: dertig jaar Supportersvereniging Ajax!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >