Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Top in 2022: Antony brengt Arena in extase met winnende goal in klassieker

Kalenderjaar 2022 was er eentje met pieken en dalen voor ons aller Ajax. We beleefden geweldige momenten, maar er was ook veel chagrijn. Via tops en flops blikken we nog één keertje terug. Ditmaal de bevrijdende goal van Antony in een sensationele klassieker (3-2).

Door Jordy Haak
21 december 2022 - 16:28
Antony Klassieker 1200
Dit moment blijft in het collectief geheugen. © AFC Ajax

Beginnen jullie ogen ook direct te twinkelen? We gaan terug naar zondag 20 maart van het afgelopen jaar. In onze tops en flops komen niet veel losstaande wedstrijden voor, maar dit prachtaffiche mag niet ontbreken.

Ajax - Feyenoord is altijd een kraker, maar lang niet ieder seizoen wordt de klassieker ook daadwerkelijk een spektakelstuk. Daaronder kunnen we de editie van 2022 zeker wel scharen. Met gemengde gevoelens bestijgen we de trappen van de Johan Cruijff Arena. De uitschakeling in de Champions League door Benfica dreunt nog na. Tegelijkertijd is een zege op de aartsrivaal een uitstekend medicijn.

Tot tweemaal toe komt Ajax echter op achterstand. Luis Sinisterra en Guus Til doen de ploeg van Erik ten Hag pijn. Op de tribunes vechten twijfel en hoop om voorrang. Waartoe is Ajax nog in staat tegen het beste Feyenoord in jaren?

Het duurt een dik uur totdat Ajax meer grip op de wedstrijd krijgt. Er staat nog altijd een 1-2-achterstand op het scorebord, maar het geloof bij de supporters neemt weer toe. Dat komt mede door grote kopkansen voor Jurriën Timber (paal) en Brian Brobbey (rakelings naast).

Aanbevolen
Flop in 2022: de huldiging die geen huldiging was

Aanvoerder Dusan Tadic neemt zijn ploeg vervolgens bij de hand door de bal uit een vrije trap heerlijk binnen te schieten. De Arena veert op en de Amsterdamse branie keert terug. Supporters en spelers smelten samen tot een hecht collectief. De klassieker moet en zal gewonnen worden.

In de voorgaande twee eredivisieduels kroop Ajax door het oog van de naald. RKC Waalwijk en SC Cambuur werden beiden aan de zegekar gebonden door doelpunten in extremis. Lucky Ajax of simpelweg een kwaliteit? En nu staat het gelijk in de klassieker.

Het is minuut 86 wanneer de ijzersterk invallende Nico Tagliafico de diepte wordt ingestuurd. De publiekslieveling legt de bal vanaf de achterlijn perfect terug op Antony. Een fractie van een seconde valt de Arena stil. Het moment waarop ruim 50.000 supporters kortstondig de adem inhouden, waarna Antony de bal vol overtuiging op de slof neemt.

Het net bolt en de Johan Cruijff Arena ontploft. Werkelijk iedereen met een wit-rood-wit hart is in extase. We zien Tagliafico uitzinnig van vreugde voor de camera langs vliegen en doelpuntenmaker Antony wijst naar het clublogo. Dat doet hij later ook bij Manchester United, maar wie kan dat ook maar iets schelen.

Feyenoord wordt verslagen. Daar gaat het om. Er volgt nog wat commotie na een rode kaart voor de matchwinnaar wegens wel heel opzichtig tijdrekken. Is het allemaal fraai? Nee, maar lekker zeker wel. De enorme veerkracht geeft een boost en klassiekers winnen verveelt nooit.

Aanbevolen
Top in 2022: supporters doneren massaal voor Haller en KWF

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >