Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax komt laat op stoom in extra lang oefenduel met Telstar

Ajax heeft kalenderjaar 2022 afgesloten met een 5-1-overwinning op Telstar. De ploeg van Alfred Schreuder liep in een extra lang oefenduel allerminst over van de energie, maar was uiteindelijk wel duidelijk te sterk voor de nummer elf van de Keuken Kampioen Divisie.

30 december 2022 - 14:27
Brobbey Oefenen 1200
Brobbey was tweemaal trefzeker. © AFC Ajax

We hoopten het jaar uit te gaan met een herboren Ajax. Een ploeg die fris voor de dag komt en in alles uitstraalt er weer zin in te hebben. Helaas zagen we dat lange tijd niet terug. In het eerste uur van het treffen met Telstar leek er weinig veranderd ten opzichte van eind november.

Er viel weinig lijn in het spel van de Amsterdammers te ontdekken. Het tempo lag – zelfs voor een oefenpotje – te laag. Daarbij mag worden aangemerkt dat Schreuder enkele opmerkelijke keuzes maakte. Zo startte Lorenzo Lucca als een soort hangende linksbuiten, terwijl hij met zijn lengte en kwaliteiten toch vooral als centrumspits moet worden bestempeld.

Dusan Tadic werd opgesteld als rechtsbuiten. De Serviër, die voorheen floreerde vanaf de linkerflank, bleef ook nu worstelen op de hem minder goed liggende positie. De openingstreffer viel dan ook toen onze aanvoerder voor een hoekschop was uitgeweken naar links. De bal werd afgeslagen, waarna Tadic deze opnieuw voor de goal slingerde. Daar stond Davy Klaassen klaar om de 1-0 binnen te werken.

Het oefenduel met Telstar duurde in totaal twee uur. Om veel spelers minuten te bieden, volgden er na de rust nog drie tijdsblokken van achtereenvolgens vijftien, dertig en nogmaals dertig minuten. Schreuder koos er daarom voor gemixte teams het veld in te sturen.

Aanbevolen
Top in 2022: Tadic cijfert zichzelf weg voor het collectief

Zo verscheen Kian Fitz-Jim in de startformatie, terwijl later ook jongens als Silvano Vos, Youri Regeer en Olivier Aertssen speeltijd kregen. Na een uur werd bijna de hele basisploeg omgegooid. Opmerkelijk daarbij was dat een talent als Vos – normaliter een middenvelder – de linksbackpositie overnam van Owen Wijndal.

Waren er ook lichtpuntjes te benoemen? Dan denken we als eerste aan Mohammed Kudus. De Ghanees, die op het WK in Qatar eveneens een goede indruk achterliet, was de meest beweeglijke en dreigende Ajacied. Daarnaast was de tweede Amsterdamse treffer van grote schoonheid. Na een rap lopende aanval stelde Kenneth Taylor zijn maatje Brian Brobbey in staat om de bal binnen te schieten. Er waren toen wel al 76 minuten gespeeld.

Ook aan de 3-0, van opnieuw Brobbey, ging een prima aanval vooraf. Steven Berghuis eiste op het middenveld veel ballen op en met de eveneens ingevallen Francisco Conceição kwam er meer voetbal in de ploeg. Het positiespel van Ajax verbeterde na de grote wisselronde.

In de slotfase deed Telstar na een slordigheid achterin iets terug, maar Aertssen tekende met een rake kopbal al snel voor de 4-1. Brobbey hield misschien wel het beste gevoel over aan het oefenpotje op De Toekomst. Hij kon na prima voorbereidend werk van Steven Bergwijn zijn derde treffer van de middag noteren en bepaalde de eindstand daarmee op 5-1.

We weten dat we niet te veel conclusies kunnen trekken na een regenachtig oefenduel, waarin de beoogde basisspelers niet gelijktijdig binnen de lijnen verschenen. Positief is in ieder geval dat veel spelers en talenten speelminuten in de benen hebben. Duidelijk is tegelijkertijd dat er volgende week bij de hervatting van de eredivisie nog een paar tandjes bij moeten. Dan wacht NEC-uit.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >