Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Top in 2022: Tadic cijfert zichzelf weg voor het collectief

Kalenderjaar 2022 was er eentje met pieken en dalen voor ons aller Ajax. We beleefden geweldige momenten, maar er was ook veel chagrijn. Via tops en flops blikken we nog een keertje terug. Dit keer: Dusan Tadic die moét spelen tegen Sparta.

28 december 2022 - 15:27
Top Tadic 1200
Een niet fitte Tadic zet Ajax op voorsprong tegen Sparta. © Pro Shots

Hoewel er de afgelopen maanden aardig wat kritiek op het Ajaxspel onder trainer Alfred Schreuder is, swingt het elftal de eerste maanden van 2022 (de laatste van Erik ten Hag) ook niet bepaald over de grasmat. De titelverdediger strompelt richting finish: er zijn blessures, toenemende transfergeruchten en de energie lijkt op.

De buffer op PSV bedraagt vier punten met nog vijf duels voor de boeg als degradatiekandidaat Sparta op zaterdag 9 april op bezoek komt in de Johan Cruijff Arena. Op papier een zekerheidje, maar voetbal speel je op gras en een team uit vorm heeft het tegen iedere opponent moeilijk.

Dusan Tadic staat uitgerekend deze wedstrijddag op met 39,2 graden koorts. Hij voelt zich futloos, is lijkbleek en belt met zijn persoonlijke trainer in Belgrado voor overleg. De aanvaller voelt zich belabberd, maar zijn jonge ploeg heeft hem nodig, vertelt hij hem. Vanuit Servië krijgt hij het desondanks advies het duel te laten schieten en uit te zieken.

Normaliter slaat Tadic zo’n advies niet in de wind, nu volgt hij zijn eigen gevoel. Er staat voor zijn gevoel een landstitel op het spel. Hij gaat spelen, slikt een paar pilletjes maar voelt zich niet beter. Als geen ander kent hij zijn eigen lichaam. Het is sterk, maar grieperig spelen is onverstandig. In de wedstrijd zal de aanvaller nog zorgvuldiger zijn momenten moeten kiezen.

Aanbevolen
Flop in 2022: het extreem korte trainingskamp in Quinta do Lago

Ajax heeft het zoals gevreesd lastig met de energieke Rotterdammers en komt na ruim een half uur voetballen op achterstand door oud-Ajacied Joeri de Kamps. De tamme Ajacieden zoeken de kleedkamer op onder een fluitconcert.

Na rust staan de routiniers op. Daley Blind speelt diep naar Tadic, die de bal doorspeelt, waarmee Ajax een inworp verdient. Die wordt snel genomen, precies zoals de aanvoerder graag heeft. Door zijn voorkennis van de actie is hij alerter dan zijn opponent. Puur op kracht houdt de Serviër zijn belager fysiek van zich af, waarna hij de bal vanaf de linker achterlijn teruglegt op Davy Klaassen: 1-1. De assistkoning en de man van de belangrijke treffers vinden elkaar weer eens.

Ajax wordt beter, maar heeft wat geluk nodig om de genadeklap uit te mogen delen. Een vrije trap van Tadic belandt op de arm van Spartaan Adil Auassar, waarop scheidsrechter Van Boekel de bal na VAR-overleg op de stip legt. Een amper fysieke inspanning, maar wel eentje die met volle concentratie dient plaats te vinden. Het is koud en Tadic is kortademig, is te zien bij het ademen. Hij slaat een kruisje en stuurt de keeper naar de verkeerde hoek: 2-1.

De schade is weggepoetst, maar er is nog een half uur te spelen. Ten Hag wisselt Klaassen, Tagliafico en Haller, maar Tadic blijft staan. Die zit na het laatste fluitsignaal uit te puffen, gehurkt met een hand steunend op de grond. Hij zit helemaal stuk, is op televisie te zien.

Als de aanvoerder zijn trainer niet veel later spreekt, vertelt hij hem dat hij de volgende dag in zijn bed blijft. Ten Hag, die zelf ook wel had gezien dat Tadic niet topfit was, gaat akkoord.

Aanbevolen
Top in 2022: roodgloeiende bordesscène met de schaal

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >