Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Flop in 2022: het extreem korte trainingskamp in Quinta do Lago

Kalenderjaar 2022 was er eentje met pieken en dalen voor ons aller Ajax. We beleefden geweldige momenten, maar er was ook veel chagrijn. Via tops en flops blikken we nog één keertje terug. Ditmaal op het extreem korte trainingskamp in Portugal.

Door Jordy Haak
22 december 2022 - 10:45
Trainingskamp Flop 1200
Het trainingskamp in Portugal was van korte duur. © AFC Ajax

Een jaar geleden zag de wereld er door de coronapandemie nog heel anders uit. We kloppen het gelijk even af, want inmiddels voetballen we weer fijn in volle stadions. Bij de start van 2022 golden echter nog vele restricties.

Desondanks zette Ajax op maandag 3 januari koers richting de Portugese zon. De selectie van trainer Erik ten Hag sloeg zijn tenten op in Quinta do Lago voor een winters trainingskamp. So far, so good.

Toch werd ook de adem ingehouden. Vanuit Nederland sijpelden al snel berichten door dat PSV en Feyenoord hun trainingskampen hadden afgeblazen vanwege corona-uitbraken binnen de selecties. Een grootschalige uitbraak bleef Ajax vooralsnog bespaard en dus genoten de Amsterdammers van de uitstekende omstandigheden in de Algarve.

Er werd getraind op een high performance campus, de fanatieke jonkies klopten nadrukkelijk op de deur en het stralende winterzonnetje deed de rest. Toch komt dit trainingskamp uiteindelijk in ons rijtje flops van 2022 te staan. Op dag drie ging het namelijk alsnog goed mis…

Aanbevolen
Top in 2022: van chagrijn naar extase door vele late Ajaxtreffers

Bij een nieuwe testronde werd duidelijk dat tenminste één persoon positief had getest. Van paniek was desondanks geen sprake. De sfeer bleef ontspannen, Ten Hag maakte dolletjes met de media en er werden gewoon interviewafspraken ingepland voor de persdag.

In de avonduren genoot ik samen met vier andere journalisten en fotografen van een etentje in een steakhouse. Op het moment dat het hoofdgerecht net op tafel werd gezet, bliepten tegelijkertijd al onze telefoons. Een appje van de persvoorlichter, met daarin slechts een korte boodschap: ‘Ajax gaat Portugal zo verlaten. Meer info volgt. We’ll keep in touch.’

Het kan bijna niet anders dan dat Ajax toch werd overvallen door de overige testuitslagen. De angst voor een grootschalige uitbraak kon ook met het isoleren van de positief geteste personen niet worden weggenomen. En dus werd in de avonduren abrupt een punt gezet achter het trainingskamp.

Extra commotie ontstond er, toen bleek dat ook de positief geteste personen waren teruggevlogen naar Nederland. Iets wat volgens de toenmalige coronaregels niet was toegestaan. Ajax verzekerde echter dat de besmette personen direct waren geïsoleerd en via een aparte vlucht waren teruggekeerd.

Zoals ze in een welbekende reclame wel eens zeggen: het waren drie mooie dagen.

Aanbevolen
Top in 2022: Antony brengt Arena in extase met winnende goal in klassieker

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >