Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over FC Emmen - Ajax

FC Emmen-uit vormt het slotstuk van de eerste seizoenshelft. Op De Oude Meerdijk wordt nog één potje afgewerkt voor er twee Ajaxloze maanden aanbreken. Alles en iedereen rond de club snakt naar een driepunter. Hier wat zaken die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

12 november 2022 - 12:11
Driedingenemmaja800
Klaassen kan zijn 200e eredivisieduel voor Ajax spelen. © Pro Shots

Lukkien prijst ‘levensgevaarlijke’ Ajaxaanval
Ajax treft met Emmen de nummer zestien van de eredivisie. Een tegenstander waar je op papier overduidelijk van moet winnen, maar met de vorm waar de Ajacieden momenteel in verkeren, lijkt iedere wedstrijd een zware opgave. De ploeg heeft na deze speelronde twee maanden om weer ‘op te knappen’, maar eerst is het zaak niet verder achterop de raken in de strijd om het landskampioenschap.

Waar Ajax het chagrijn van Vitesse-thuis (2-2) van zich af wil spelen, daar genieten ze in Emmen nog na van de uitzege op Fortuna Sittard (0-1). Oud-Ajacied Richairo Zivkovic maakte in Limburg zijn eerste treffer van het seizoen. Het is fijn voor de spits dat hij van de nul af is, maar het is te hopen dat de ketchuptheorie tegen Ajax niet opgaat.

Ondanks de tegenvallende resultaten van Ajax, is Emmentrainer Dick Lukkien op zijn hoede. “Het blijft natuurlijk een geweldige ploeg met uitzonderlijke kwaliteiten. Persoonlijk vind ik Jurriën Timber echt een heel goede speler, maar ook die aanval met Dusan Tadic, Brian Brobbey en Steven Bergwijn is levensgevaarlijk.”

Bij Emmen kunnen ze zaterdag niet beschikken over Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Mart Lieder, Ben Scholte, Metehan Güçlü en Ole Romeny. Ahmed El Messaoudi keert terug van een blessure. Bij Ajax is Edson Álvarez weer van de partij na een schorsing.

Aanbevolen
Schreuders elf: met welke Ajacieden sluit jij eerste seizoenshelft af bij FC Emmen?

Veldmate wil er bovenop klappen
Zaterdagavond, kunstgras, laatste potje voor het WK… Het zijn allemaal ingrediënten waar we als Ajacieden vooraf lichtelijk nerveus van worden. Jeroen Veldmate, aanvoerder van Emmen, weet dat die zaken in het voordeel van zijn ploeg kunnen werken. “Natuurlijk speelt dat mee in je achterhoofd,” aldus de verdediger tegenover het Algemeen Dagblad

“Zij zullen het niet toegeven, maar je kunt dat gevoel niet zomaar uitschakelen,” vervolgt Veldmate. “Je bent nu eenmaal geen robot. Hopelijk zijn ze net een paar procent minder. Wij moeten ervan profiteren door er vol op te klappen.”

Toch weet de captain dat Ajax erop is gebrand het tij te keren. “Misschien doen ze juist hun stinkende best voor de onder druk staande trainer Alfred Schreuder. En wie weet krijgen andere spelers wel een kans. Een jongen als Francisco Conceição bijvoorbeeld. Ik kan me voorstellen dat hij wil laten zien wat hij waard is.”

Aanbevolen
AVA: ‘Terugkeer klassieke logo op dit moment geen item’

200e eredivisieduel lonkt voor Klaassen
Emmen en Ajax stonden in de eredivisie vijf keer eerder tegenover elkaar. Tijdens twee van die ontmoetingen stond Davy Klaassen in de basis. De middenvelder was zelfs trefzeker in de laatste editie van Emmen-uit (0-5). Of Klaassen zaterdag weer in de basis begint, is afwachten. Met de terugkeer van Álvarez is het dringen op het middenveld. 

Er lonkt hoe dan ook een mooie mijlpaal voor Klaassen. Als hij in Emmen minuten maakt, doet hij dat namens Ajax voor de tweehonderdste keer in de eredivisie. Slechts drie spelers kwamen deze eeuw tot tweehonderd competitiewedstrijden voor Ajax. Dat waren Maarten Stekelenburg, Daley Blind en Lasse Schöne. Klaassen kan de 22ste Ajacied worden die deze mijlpaal bereikt. 

Emmen en Ajax trappen zaterdag om 18.45 uur af op De Oude Meerdijk. Het duel staat onder leiding van Jochem Kamphuis, terwijl Bas Nijhuis de VAR van dienst is.

Ajax Life Podcast: wat was er top en flop voor de winterstop?

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >