Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajacieden in Oranje pakken groepswinst na zege op Qatar

De Ajacieden bij Oranje blijven voorlopig nog even in Qatar. Het Nederlands elftal won dinsdag met 2-0 van het gastland, waarmee de eerste plek in poule A werd veiliggesteld. Voor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal wacht zaterdag de achtste finale.

29 november 2022 - 17:48
Blind Oranje 1200
Blind maakt de negentig minuten vol. © Pro Shots

Drie Ajacieden konden tegen Qatar rekenen op een basisplaats. Net als tegen Ecuador (1-1) verschenen Jurriën Timber, Daley Blind en Davy Klaassen aan de aftrap. Dat gold niet voor Steven Bergwijn. De aanvaller, die al weken nadrukkelijk worstelt met zijn vorm, moest zijn plek afstaan aan Memphis Depay.

Geen wonderlijk besluit van de bondscoach, want Bergwijn is de laatste tijd geen schim van de speler die aan het begin van het seizoen nog zo fris en dreigend oogde. Nadat hij zich bij Ajax naar de winterstop worstelde, is het hem ook bij Oranje niet gelukt om de energietank bij te vullen.

De energietank van het Nederlands elftal loopt overigens ook niet over. In de afgelopen week was er terecht kritiek op het povere en weinig creatieve spel van de ploeg van Van Gaal. Wie erop rekende dat Oranje tegen Qatar – de nummer vijftig van de Fifa-wereldranglijst – wel een flitsende voetbalshow zou weggeven, kwam bedrogen uit.

Met een laag baltempo en veel slordigheden was het spel in de eerste helft bij vlagen slaapverwekkend. Een lichtpuntje vormde Cody Gakpo. De aanvaller van PSV verkeert in de vorm van zijn leven en opende na 26 minuten de score door de bal in de verre hoek te schuiven. Hij scoorde al drie groepswedstrijden op rij.

Aanbevolen
Welke ex-Ajacieden kunnen in actie komen tijdens WK in Qatar?

Gakpo zette de aanval zelf op en kreeg de bal vervolgens terug van Klaassen, die daarmee een assist mocht bijschrijven. Vaak als Van Gaal een beroep doet op de Ajacied, is hij op enige wijze belangrijk voor Oranje. Dat was tegen Qatar dus niet anders.

De start na rust was veelbelovend. Nederland had slechts een kleine vier minuten nodig om de score te verdubbelen. Nadat Memphis op de doelman stuitte, kon Frenkie de Jong de bal vanuit de rebound wel binnenwerken. 

Laatstgenoemde werd op het middenveld overigens vergezeld door Klaassen en Marten de Roon. Steven Berghuis, die bij het eerste WK-duel met Senegal nog in de basis begon, keek zodoende vanaf de bank toe. Hij mocht na 66 minuten als invaller het veld betreden en nam de plek van Klaassen over.

Binnen twee minuten had de ingevallen Ajacied zijn doelpunt te pakken, maar de VAR zette een streep door die treffer. In aanloop naar de goal controleerde Gakpo de bal met zijn arm en dus bleef het bij 2-0.

In het restant van het duel gebeurde er weinig meer, al volgde er nog wel een mooi moment voor Kenneth Taylor. Als vervanger van De Jong kreeg hij zijn eerste speelminuten op het eindtoernooi. Berghuis raakte in blessuretijd met een bekeken schot nog de lat.

Voor Oranje gaat het WK zaterdag 3 december om 16.00 uur verder. Dan wacht in de achtste finales een treffen met de Verenigde Staten.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >