Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Trainen in de achtertuin van de bondscoach

Wuivende palmbomen, een stralend winterzonnetje en een verdraaid aangenaam klimaat. Dat alleen is genoeg reden om in de winter je tenten op te slaan in de Algarve, maar met Quinta do Lago heeft Ajax het neusje van de zalm te pakken.

Door Jordy Haak
04 januari 2022 - 09:48

Het zuiden van Portugal is een aangename bestemming wanneer je even het koudere klimaat van noordelijk Europa wil ontvluchten. Precies daarom is het al jarenlang een geliefde bestemming van sportteams die zich voorbereiden op de tweede seizoenshelft. Het vliegtuig naar Faro zit dan ook goed vol en dus raak je makkelijk in gesprek met je buurman.

Deze wat oudere meneer stelt zich voor als Wim en vertelt dat hij de komende maanden met zijn vrouw overwintert in de Portugese zon. Dat doet hij al jaren. Wanneer hij het logo van Ajax op mijn laptop ontwaart, verschijnt er een glimlach op zijn gezicht. Dat de Amsterdammers ook weer koers zetten naar de Algarve verbaast hem niks.

Eind jaren negentig zat hij al eens naast Stanley Menzo in het vliegtuig en in 2009 had hij dezelfde vlucht als de voltallige Ajaxselectie. Toenmalig trainer Marco van Basten zat een paar rijen voor hem. Wim vertelt het met pretoogjes en voegt eraan toe dat hij destijds ook nog naar een training of wedstrijd is wezen kijken. “Mooi joh, op zo’n vervallen tribune in Albufeira,” herinnert hij zich.

De bestemming van Ajax ligt ditmaal dertig kilometer oostelijker. Op ‘The Campus’, in het zonnige Quinta do Lago, kun je gerust spreken van een trainingskamp 2.0. Op mountainbikes fietsen de Ajacieden in luttele minuten door een fraai resort naar deze high performance campus.

De toegestroomde Ajaxsupporters genieten ervan dat zij in het zonnetje hun helden op het trainingsveld kunnen bewonderen.

Daarbij kunnen ze bijna zwaaien naar Louis van Gaal, die eerder dit jaar een fraai stulpje kocht in de luxe villawijk. Kunnen we goed begrijpen! Eén keer overschieten en de bal ligt in de achtertuin van de bondscoach.

Of op het naastgelegen golfresort, dat kan natuurlijk ook. Dat die sport hier heel geliefd is, is niet verwonderlijk. Quinta do Lago was tot begin deze eeuw meermaals gastheer van de Portugese Open, onderdeel van de European PGA Tour.

Het veld waar Ajax de training afwerkt, ligt er bij als een biljartlaken. De van een blessure herstellende Lisandro Martínez fietst de benen los op een hometrainer. Aan faciliteiten geen gebrek. The Campus heeft een high performance gym, herstelzwembaden, een wellness en je kunt er vele andere sporten beoefenen. Zoals tennis en padel. Ook op hun vrije dag zijn er dus genoeg mogelijkheden voor de Ajacieden om zich uit te leven.

Bovenstaande video geeft een aardige indruk van het trainingscomplex waar Ajax deze week verblijft. De accommodatie mag dan anders zijn dan in 2009, wij kunnen ons goed voorstellen waarom de Amsterdammers opnieuw voor de Algarve hebben gekozen. Op het aangename klimaat kun je immers altijd vertrouwen.

De toegestroomde Ajaxsupporters genieten ervan dat zij in het zonnetje hun helden op het trainingsveld kunnen bewonderen. In Amsterdam is die mogelijkheid er niet zo vaak. “Ik heb hem!” roept een jongetje naar zijn moeder, nadat hij met Antony op de foto is gegaan. Ook hij maakt herinneringen voor het leven, waar hij later ongetwijfeld mooie verhalen over kan vertellen. Net als Wim.

Aanbevolen
Zon, gretige Ajacieden en verrekijkers in ons fotoverslag uit Portugal!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >