Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over PSV - Ajax

Hoe zit het met jullie wedstrijdspanning voor het belangrijke uitduel met PSV? Wij kunnen niet wachten tot het zondag is, maar zijn stiekem ook best nerveus. We hebben in ieder geval weer wat zaken op een rijtje gezet die goed zijn om mee te nemen richting de aftrap.

22 januari 2022 - 13:51
Driedingenpsvaja800
Ajax kwam vorig seizoen goed weg met een 1-1-gelijkspel. © Pro Shots

Berghuis krijgt bijnaam ‘PSV-killer’
Als er iemand weet hoe het is om tegen PSV te voetballen, dan is het Steven Berghuis wel. De zomeraanwinst speelde in zijn loopbaan achttien keer tegen de ploeg uit Eindhoven. Dat is op zichzelf niet zo bijzonder, maar als we inzoomen op zijn statistieken tegen de lampenclub, dan wordt het interessant.

Berghuis scoorde in zijn laatste vijf wedstrijden namelijk zes keer tegen PSV. Met name de openingstreffer in het thuisduel met de Eindhovenaren kunnen we ons nog goed herinneren. Er is deze eeuw dan ook geen enkele speler die vaker tegen PSV het net wist te vinden dan Berghuis.  

“Die statistiek kreeg ik doorgestuurd, dus ik was op de hoogte,” aldus Berghuis voor de camera van ESPN. “Ik speel natuurlijk al best lang in de eredivisie, waar sommige spelers hier misschien twee tot drie jaar voetballen en dan weer weg zijn. Het is een mooie statistiek. Ik haal dit seizoen een hoog niveau, ook in de grote wedstrijden. Maar daar trek ik mij nu niet zoveel van aan, zondag is weer een nieuwe dag.”

Berghuis moet lachen als de verslaggever de bijnaam ‘PSV-killer’ oppert, maar of het hem tegen de Eindhovenaren ook echt gemakkelijker afgaat dan tegen andere tegenstanders? “Het PSV van Phillip Cocu was weer anders dan dat van Mark van Bommel, Ernest Faber en nu Roger Schmidt. De teams, spelers en coaches veranderen, dus ik geloof daar niet zo in.”

Aanbevolen
Ten Hags elf: met welke Ajacieden herover jij koppositie in Eindhoven?

Schmidt ziet duel niet als must-win
Voor Ajax geldt zondag maar één ding: winnen. Alleen bij een driepunter gaan de Ajacieden over PSV heen op de ranglijst. Voor de lampenclub is een gelijkspel genoeg om bovenaan te blijven staan. PSV-trainer Schmidt ziet het duel met Ajax dan ook niet als een ‘must-win’.

“Het is voor PSV geen must om die wedstrijd te winnen. Als wij gelijkspelen, staan we nog steeds voor,” zo stelt de oefenmeester op de persconferentie in aanloop naar de eredivisiekraker.

Dat het niet nódig is om te winnen, betekent trouwens niet dat PSV niet wíl winnen. “Het is een kans om meer afstand te nemen. We hebben er hard voor gewerkt om in deze situatie te komen. Die positie geven we niet zomaar weg.”

Aanbevolen
Ten Hag reageert in aanloop naar PSV-uit op complimenten Tadic en Álvarez

Doorslaggevend in titelstrijd?
We kunnen het duel tussen Ajax en PSV gerust bestempelen als een zes puntenwedstrijd. Wie wint, doet veruit de beste zaken in te titelstrijd. Dat hoeven we eigenlijk niemand te vertellen. Maar of de topper ook doorslag geeft in de race om het kampioenschap? Dat denkt Marco van Ginkel niet.

“Met deze wedstrijd gaan we het kampioenschap niet winnen of verliezen,” aldus de PSV-aanvoerder in gesprek met De Volkskrant. “Maar het is wel dé kans om een mentale tik uit te delen. Wij hebben geweldig veel zin in deze wedstrijd, want Ajax is toch onze concurrent. Het zijn de wedstrijden die ertoe doen.”

Tot dusverre de verwachtingen aan Eindhovense kant. Hoe kijken ze in Amsterdam naar het treffen met PSV? “Iedereen is gedreven en wil laten zien dat we PSV kunnen aanpakken,” zo tekent Ajax TV op uit de mond van Ryan Gravenberch. Natuurlijk wil je altijd winnen. Het is een hele belangrijke wedstrijd. Ik heb er superveel zin in. We moeten knallen.” 

PSV en Ajax trappen zondagmiddag om 14.30 uur af in het Phillips Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Danny Makkelie, terwijl Rob Dieperink de VAR van dienst is.

Aanbevolen
Ten Hag verklaart waarom jeugd baat heeft bij aankopen

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >