Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zeegelaar: ‘Sporting heeft wereldwijd veel fans, net als Ajax’

Een van de oud-Ajacieden die dingen weet van Sporting Portugal is Marvin Zeegelaar (31). Hij kende als speler z’n beste periode bij de Champions League-tegenstander uit Lissabon, woensdag de eerste opponent van Ajax in de groepsfase.

14 september 2021 - 05:48
Zeegelaar1000ps
Zeegelaar met Sporting tegen Dortmund; dat klinkt als Champions League! © Pro Shots

Bij het Italiaanse Udinese heeft de verdediger een contract tot het einde van dit seizoen. De start is goed, met een vijfde plaats na drie duels. “De kwaliteit van leven is hier prima. Lekker weer, en zo. Ik heb een mooi huisje dus ik mag niet klagen hier.”  

“Het voetbal hier is wat verdedigender, we spelen met vijf in de achterhoede, als het ware. Dan moet je als back echt de hele zijkant bestrijken. Ik heb ook als linker centrale verdediger gespeeld en dat ging mij ook goed af.”

Na Spanje, Turkije, Engeland en dus Portugal is Zeegelaar een ervaren voetbal-globetrotter. Ajax ging nooit uit z’n hart, maar het is alweer ruim tien jaar geleden dat hij vertrok. “Ik volg Ajax nu niet echt, maar hoor zo nu en dan wel wat voorbijkomen. Maar Amsterdam blijft mijn stad. En ik ga natuurlijk kijken naar mijn twee oude clubs hoe ze het gaan doen, zeker, zeker. Wat ik nu meestal hoor, is de vraag of ik kaartjes kan regelen. Dat is niet erg, dat hoort erbij.”

En ik ga natuurlijk kijken naar mijn twee oude clubs hoe ze het gaan doen, zeker, zeker.

Zeegelaar was bij Ajax nog aanvaller. In het Ajax Jaarboek 2008 beschrijft teammanager David Endt uit eerste hand hoe het de jonge linksbuiten toen verging: “Als een enorme verrassing stond hij opeens in het spelershome, het verzamelpunt voor de bekerwedstrijd Volendam - Ajax. De mannen van de technische staf hadden de linksbuiten van de A1 een aantal keer zien spelen en bij gebrek aan een linksbuiten besloten zij Marvin niet alleen te selecteren, maar meteen te laten debuteren.”

En verder: “Toch staat de datum 12 november 2008 met gouden letters in zijn voetballogboek geschreven.” Zelf zegt hij over die periode: “Na een paar wedstrijden als jonge gast in het tweede mocht ik een paar keer meedoen met het eerste onder trainer Marco van Basten en later Martin Jol, met een paar invalbeurten. Daarna was het als snel afgelopen.” 

“Dat ik het mee heb mogen maken, was natuurlijk hartstikke mooi. Als je terugkijkt, vind je altijd wel dingen die beter konden of die ik nu misschien anders had gedaan. Martin Jol had in die tijd al het idee dat ik het echt goed zou kunnen doen als verdediger. Ik had daar helemaal geen oren naar, want ik wilde aanvaller zijn, scoren en zo.” 

Na een omweg kwam hij terecht in Portugal, waar Zeegelaar bij Rio Ave begon. “Ik viel daar blijkbaar op en de kranten schreven dat ik een van de betere spelers van de competitie was. Daarmee verdiende ik een transfer naar Sporting. Vanaf dat moment zakte ik steeds een linie terug. De trainer toen, Jorge Jesus, wilde met aanvallende backs voetballen. Ik moest hoog staan en keihard mee terug, weer verdedigen. Zo kwam ik op linksachter terecht.”

Aanbevolen
Informatie omwisselen en meer voor Ajacieden in Lissabon

“Jesus is een topcoach, hij zit nu bij Benfica. Tactisch ijzersterk en hij is bloedfanatiek, dat kun je wel zien als je hem aan de zijlijn tekeer ziet gaan. Hij zweept constant het publiek op. Daar moet je als speler tegen kunnen. Persoonlijk heb ik er niet zoveel mee. Hij heeft veel prijzen gewonnen, dat is niet voor niks. Vergis je niet; hij kan het team tactisch heel goed neerzetten.”

 “Ik heb bij Sporting zeker een goede tijd gehad. In de Champions League gespeeld tegen Real Madrid en Borussia Dortmund en zelfs in 2016 een oproep gekregen voor het Nederlands elftal. Ik verdiende met mijn tijd daar uiteindelijk ook mijn overgang naar Watford in de Premier League. Dat is toch voor veel jongens een droomcompetitie.”

In zijn contract stond in die tijd een achterlijke afkoopsom van 45 miljoen euro, maar Zeegelaar is realistisch en zegt: “Dat zetten ze er wel in, maar dat heeft geen echte waarde. Als je niet presteert, lever je dat ook nooit op.”

 “Sporting is een grote club en het voetbal leeft enorm in Lissabon, sowieso in Portugal. Ze hebben altijd heel goede jeugdspelers gehad die doorstromen naar het eerste elftal, een beetje zoals Ajax. De supporters zijn ook heel fanatiek, in een prachtig stadion. Een mooie club om voor te spelen. Die ‘Leeuwen’ zijn heel fanatiek, de fanatiekste van het land in mijn ogen. De club heeft veel fans wereldwijd, net als Ajax.”

Die ‘Leeuwen’ zijn heel fanatiek, de fanatiekste van het land in mijn ogen.

Zeegelaar voetbalde in 2016 nog met een topper in de huidige selectie: Sebastian Coates, centrale verdediger en aanvoerder. De andere topper die hij noemt om op te letten, Pedro Goncalves, is aanvallend middenvelder en topscorer. Beiden zijn er woensdag niet bij, door een schorsing en door een blessure.

De oud-Ajacied was net weg toen het fanatisme van de Sporting-fans totaal overkookte, met als gevolg dat Bas Dost zelfs een strijkbout op z’n hoofd kreeg na een bestorming van supporters van het trainingsveld. Zeegelaar: “Ik was net een paar maanden weg toen het raar werd, maar ik heb wel met Dost samengespeeld. Heel rare dingen, gelukkig heb ik dat niet meegemaakt.”

Aanbevolen
Weetjes over Ajax’ tegenstander Sporting Clube de Portugal

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >